Що взяти поїсти в поїзд собі та дитині. Рекомендації та заборони

Підготовка до поїздки в поїзді передбачає вирішення багатьох питань. Якщо планована подорож триватиме більше одного дня, то питання «що взяти в поїзд із їжі» стане одним із найактуальніших. Особливо якщо одним із пасажирів є дитина.
Що не можна брати в поїзд
Перш ніж починати збиратися в дорогу, необхідно визначитися зі списками речей і продуктів.
Наполегливо не рекомендується брати з собою в поїзд:
- салати з майонезною та сметанною заправкою;
- тістечка та солодощі з будь-яким (масляним, молочним) кремом;
- молочні та кисломолочні продукти;
- шоколадні кондитерські вироби;
- варені ковбаси, сардельки, сосиски.
Усі ці продукти належать до швидкопсувних (за винятком шоколаду) і не можуть довго зберігатися без холодильника. Шоколад же не рекомендований через низьку температуру плавлення. Тому якщо немає бажання додатково займатися пранням або відмиванням поверхонь від солодких плям, то краще замінити шоколад іншими видами десертів.
Особливо небезпечна в дорозі кисломолочна та молочна продукція, яка після псування стає небезпечною для здоров'я, а інколи й життя людини.
Проблему частково можна розв'язати наявністю сумки-холодильника, проте не кожен із мандрівників погодиться додати до вже немаленького багажу додаткову одиницю.
Про любов подорожуючих у поїзді до смажених курчат і крутих яєць писали ще І.Ільф і Е.Петров у своєму безсмертному романі «12 стільців». Однак, крім того, що знову ж таки без холодильника вже за кілька годин ці продукти починають псуватися, існує ще одна причина відмовитися від включення їх до «туристичного» раціону.
Мова про запах. В умовах замкнутого, а подекуди й задушливого простору, різкі аромати стануть справжнім випробуванням не лише для дегустатора, а й для тих, хто їде з ним в одному купе чи вагоні. Необхідно поважати особистий простір попутників і відмовитися від продуктів із сильним запахом. Також варто відмовитися від продуктів, які сильно кришаться, брудняться, вимагають нарізки, багато важать.
Що можна взяти в дорогу
Перше місце в списках дорожніх страв посідають різні види локшини швидкого приготування, а також моментальні каші, пюре і швидкорозчинні супи. Головна перевага цих продуктів - простота приготування і доступність. Вони не потребують особливих умов зберігання, а щоб їх приготувати достатньо однієї склянки гарячої води.
Також до переліку рекомендованих продуктів входять:
- овочі та фрукти - заздалегідь вимиті, висушені й упаковані;
- сухофрукти і горіхи - які не потребують певних умов зберігання;
- відварене або запечене м'ясо - не має такого сильного аромату, як смажене;
- випічка і хліб - з начинкою (для швидкого вживання) і без начинки (для більш тривалого зберігання);
- крупи у вигляді каш швидкого приготування;
- вода.
Очищені та нарізані овочі (солодкий перець, моркву, селеру) слід вжити першочергово, бо вони швидше за інших стануть непридатними. Картопля в мундирі зберігається не більше доби. Про це теж потрібно пам'ятати, збираючи поїсти в дорогу.
Відварене або запечене м'ясо слід заздалегідь нарізати на порційні шматки і загорнути не в поліетилен, а у фольгу. Що стосується закусочної випічки (мафіни з гарбузом, пиріжки з картоплею, хачапурі з сиром), вона може зберігатися поза холодильником кілька годин. А ось булочки з родзинками, корицею або горіхами витримають і 2 доби. Категорично не рекомендується брати випічку з сиром і кремом, яка зіпсується вже через кілька годин і може викликати харчове отруєння.
Хліб також не слід зберігати в поліетиленовому пакеті, інакше він запліснявіє. Не варто забувати про те, що влітку термін зберігання продуктів скорочується щонайменше в 1,5 раза.
І про напої. Від солодкої газованої води краще відмовитися на користь чистої води або несолодкого морсу. Останній також не рекомендується довго зберігати поза холодильником, інакше він може почати бродити. Що стосується магазинних соків, то вони досить довго зберігаються і за високої температури. Однак, наявність консервантів не робить їх корисними, особливо для дитини.
Їжа в поїзд для дитини
Проблем із харчуванням дитини не виникає, тільки в разі якщо вона перебуває на грудному вигодовуванні. Батькам старших малюків доведеться потурбуватися про дитяче меню, особливо якщо подорож затягнеться більше ніж на добу. На допомогу їм ті ж готові дитячі каші та баночне харчування - фруктові та овочеві пюре. Що важливо, баночне харчування завдяки спеціальній технології вакуумного консервування може досить довго зберігатися і без холодильника.
Дитині старше трьох років можна взяти поїсти в поїздку миті й нарізані невеликими шматочками овочі та фрукти, ті ж каші, цільнозернові хлібці. Із солодощів можна дати юному мандрівникові мармелад або зефір. Вони не сильно брудняться і набагато корисніші, ніж шоколад.
Також малюкові в поїздку слід купити окрему пляшку води. Воду з вагонного бойлера для заварювання каш і приготування сумішей краще не використовувати, оскільки там завжди присутній ризик кишково-шлункових інфекцій.
Не можна брати продукти і страви, які дитина до цього не вживала і не пробувала. Також не варто ні собі, ні малюкові купувати щось у привокзальних кафе чи у придорожніх продавців. Ризики отруєння дуже великі.
У будь-яку поїздку, особливо в тривалу до 2-3 діб, обов'язково слід узяти антисептичні гелі, вологі серветки, невеликий кухонний рушник і спеції (сіль, перець, цукор). Тим, хто не хоче обтяжувати себе миттям посуду, варто розглянути його одноразову альтернативу.
Перекуси і повноцінні прийоми їжі - невід'ємна частина як коротких, так і довгих поїздок. Відповідальний підхід до вибору продуктів дасть змогу насолодитися романтикою подорожі й уникнути всіляких ризиків здоров'ю.





