Як і скільки потрібно варити телятину в каструлі та мультиварці

Навіть ті господині, які знають, скільки варити телятину, не завжди здатні домогтися оптимального результату в процесі її обробки. Щоб довести телятину до стану готовності, знадобиться приблизно 1-1,5 години. Можлива незначна корекція показника в бік збільшення, якщо шматок м'яса буде великим. Але тільки дотримуючись низки правил по роботі з виробом, можна приготувати по-справжньому ніжну, соковиту, поживну і смачну страву.
Правила вибору та обробки телятини
Щоб хоч приблизно орієнтуватися в тому, скільки часу піде на приготування м'яса і яким буде вихід їстівного продукту, потрібно запам'ятати такі моменти:
- Продукт першого сорту, до якого відносять філе, спину і грудинку, готується швидше. Вихід м'яса в цьому випадку максимальний.
- До другого сорту відносять м'ясо з лопаткової та плечової частин. Воно готується трохи довше, зате майже не містить сухожиль, тому дає хороший вихід чистого продукту.
- Гомілку відносять до третього сорту. Ця частина через велику кількість сухожиль може готуватися до двох годин.
- Телятина з кістками ідеально підходить для приготування супу. Вона вариться зовсім недовго і дозволяє отримати густий бульйон.
Порада: Телятину можна відварювати і в мультиварці, результат вийде не гіршим. Час обробки в цьому випадку становитиме мінімум 2 години, навіть якщо м'ясо нарізане невеликими шматочками. Оптимальний режим для такої обробки - «Тушкування». Він дає змогу максимально рівномірно приготувати компонент.
При відварюванні телятини потрібно керуватися не тільки якістю м'яса. Потрібно враховувати і такі моменти:
- У випадках, коли телятина виступає як основа для супу, відварювати її рекомендується єдиним шматком. Через годину після закипання води продукт потрібно спробувати проткнути виделкою або ножем. Якщо прилад легко проходить між волокнами, м'ясо готове.
- Щоб телятина була соковитою і м'якою, закладати її потрібно не в холодну воду, а в окріп.
- Перед відварюванням продукт слід нарізати, працюючи поперек волокон. У цьому разі вони по максимуму збережуть свій сік.
- Ніжну заготовку не рекомендується тримати на сильному вогні. Часу це не заощадить, а ароматний бульйон википить.
- Вміст каструлі не рекомендується накривати кришкою, поки не буде знята вся піна.
- Сіль вводиться тільки за 15 хвилин до закінчення обробки м'яса. Якщо додати її раніше, продукт вийде занадто жорстким.
- Після того, як буде прийнято рішення, скільки варити телятину, цей термін потрібно розділити на 2 частини. Наприклад, якщо виділяється 1 година, то через 40 хвилин після початку обробки бульйон слід злити, замінивши його новим окропом. Виходить, що перша обробка має бути у 2 рази довшою, ніж друга.
Готове м'ясо не слід одразу ж діставати з бульйону. Краще зняти каструлю з плити і потомити продукт під закритою кришкою ще 15-20 хвилин.
Як правильно відварити ніжне м'ясо
Для приготування заготовки, в якій м'ясо виходить ідеально, потрібно взяти 0,5 кг телятини, кілька голівок цибулі, морквину, кілька листочків лавра, 3 столові ложки вершкового масла, чайну ложку чорного меленого перцю і чайну ложку солі.
- Телятину ретельно промиваємо і нарізаємо однаковими кубиками зі стороною в 3 см. Викладаємо заготовку в каструлю, заливаємо водою, забезпечуючи запас у 2 см. Можна зробити і за правилами - виклавши шматочки в окріп, але в цьому випадку потрібно буде спочатку відміряти необхідну кількість рідини.
Порада: Вибираючи телятину для варіння, потрібно віддавати перевагу рожево-червоним шматкам невеликого розміру. Вони не повинні бути сухими або зернистими на вигляд. Жир може бути тільки білим, а сік - прозорим.
- Каструлю ставимо на середній вогонь, доводимо вміст до кипіння і зменшуємо жар до мінімуму. Відразу додаємо лавровий лист.
- Продукт варимо 1-1,5 години. Через півгодини після початку обробки виймаємо лаврушку. За 15 хвилин до вимкнення продукту вводимо перець і сіль.
- Якщо все було зроблено правильно, то за цей час волога повністю випарується і в каструлі залишиться тільки м'ясо. Додаємо до нього вершкове масло, дрібно нарізану цибулю і натерту на тертці моркву. Весь цей склад тушкуємо ще 20 хвилин.
Приготоване таким чином м'ясо можна піддати подальшій обробці або вживати в такому вигляді.
Рецепт смачної відвареної телятини по-ірландськи
Досить цікавий варіант обробки телятини, який передбачає його відварювання протягом 30 хвилин і тушкування протягом ще 30 хвилин. Для цього нам знадобиться 1 кг м'яса, ріпчаста цибулина, стебло цибулі-порею, 3 стебла селери, морквина, по 0,5 кг картоплі та капусти, 3 столові ложки вершкового масла, сіль і перець.
- Телятину промиваємо, нарізаємо невеликими кубиками. Тепер їх потрібно натерти сіллю і перцем, після чого бланшувати тричі по 5 хвилин, роблячи перерви по 5 хвилин між кожним підходом. На це йде приблизно півгодини і м'ясо доходить до напівготовності.
- Ріпку, порей і селеру дрібно ріжемо й обсмажуємо на вершковому маслі до м'якості. Викладаємо м'ясо, сіль і перець, усе перемішуємо. Заливаємо продукт бульйоном, що залишився від бланшування телятини з мінімальним запасом.
- Додаємо дрібно нарізані капусту та картоплю, тушкуємо ще півгодини. Незважаючи на тривалість і особливості обробки, м'ясо виходить відвареним, дієтичним і дуже м'яким.
Відварна телятина, приготована за всіма правилами, навіть без додаткових компонентів виходить дуже смачною і ніжною. Не варто придумувати для неї занадто складний гарнір, це може зіпсувати все враження від продукту.





