Як правильно обробити щавель, щоб зберегти його на зиму

У досвідчених господинь заготівля щавлю починається ще влітку, поки ця рослина містить максимальну кількість вітамінів та інших корисних компонентів. Дехто принципово відмовляється від такого підходу, перебуваючи в упевненості, що у фасованому свіжому продукті, який за бажання можна відшукати в супермаркеті, необхідних речовин все одно більше.
Насправді, якщо підібрати хороший рецепт і провести маніпуляцію за всіма правилами, в рослині навіть після обробки вдасться зберегти максимальний обсяг тих хімічних сполук, за який так цінується щавель. Проведені дослідження показали, що навіть консервування продукту не вбиває в ньому стільки вітамінів, як вирощування в невідповідний сезон або тривале транспортування.
Як правильно підготувати компонент до подальшої обробки
Незалежно від того, як планується заготовлювати щавель на зиму, спершу його потрібно якісно і правильно підготувати. Лише в цьому разі можна розраховувати на отримання продукту, який здатен задовольнити вимоги, що висуває найскладніший рецепт (від легкого зеленого салату до традиційного борщу).
- Спочатку листя перебираємо, позбуваючись не тільки поганих, а й просто сумнівних, злегка підсохлих або пожухлих.
- Обрізаємо стеблинки, попередньо оглядаючи їх на предмет наявності гнилі. Вона може вказувати на присутність паразитів, небезпечних для здоров'я.
- Усе, що залишилося, незалежно від того, який буде використовуватися рецепт, потрібно викласти в друшляк і ошпарити окропом. У крайньому разі, рослину потрібно ретельно промити, віджати та підсушити.
Далі негайно проводиться заготівля щавлю на зиму. Чекати навіть кілька годин вкрай не рекомендується. Чим раніше приступити до подальшої обробки, тим більше корисних компонентів вдасться зберегти, попередивши розмноження патогенних мікроорганізмів.
Особливості засолювання корисної рослини
Щавель із сіллю заготовляли господині ще сотні років тому і відтоді підхід практично не змінився. Єдине, якщо вірити старим кулінарним книгам, спочатку рецепт мав на увазі присутність не тільки однієї рослини, а цілого набору трав. Сама маніпуляція дуже проста і має такий вигляд:
- Беремо порожню чисту банку (не обов'язково стерильну), промите і підсушене листя, найдрібнішу кухонну сіль.
Порада: Не можна забувати про те, що в засолений щавель додається дуже багато дрібної кухонної солі. При використанні цього інгредієнта в стравах від додавання солі, як чистого компонента краще відмовитися. Навіть якщо спочатку буде здаватися, що її не вистачає, варто почекати до повного приготування страви. Тільки безпосередньо в тарілках його дозволяється трохи досолити.
- Далі нарізаємо рослину залежно від особистих уподобань. Це можуть бути тонкі смужки або дуже дрібне шинкування. Але не потрібно подрібнювати щавель за допомогою блендера, у ньому практично нічого не збережеться.
- Перед тим, як засолити щавель, необхідно визначитися з призначенням продукту. Якщо його використовуватимуть для супів і салатів, то солі додаємо небагато, а листя ріжемо досить крупно. Коли щавель потрібно зберегти для того, щоб потім готувати начинки для пиріжків і пирогів, сіль можна не шкодувати.
- На дно приготовленої банки викладаємо перший шар щавлю, потім пересипаємо його сіллю. Далі йде ще шар подрібненої рослини і знову сіль. Так наповнюємо всю банку.
Подібна заготівля може простояти всю зиму, але в разі появи неприємного запаху або ознак цвілі краще позбутися всієї банки складу.
Як правильно провести заморозку інгредієнта
Сьогодні заготівля щавлю на зиму все частіше набуває вигляду заморозки основного компонента. Незаперечною перевагою цього підходу є той факт, що на відміну від зміни смаку продукту, чим загрожують всі інші способи, в цьому випадку компонент залишається свіжим. Завдяки чому з його допомогою можна втілити будь-який рецепт.
Варіантів, як заморозити щавель, існує кілька, ось найпростіший із них:
- Спочатку листочки перебираємо, промиваємо, ошпарюємо окропом, після чого просушуємо.
- Потім нарізаємо продукт так, як потрібно. Зазвичай достатньо нарізати листя поперек.
- Заготовки на одну хвилину опускаємо в окріп. Не варто лякатися, якщо колір рослини зміниться. Настільки нетривала обробка дасть змогу зберегти всі корисні компоненти.
- Дістаємо листочки шумівкою, чекаємо, поки стече вода. Розкладаємо зелень на поверхні столу, вона має повністю обсохнути. Іноді для цього потрібно кілька годин.
- На останньому етапі листя залишається тільки розфасувати по пластикових або поліетиленових пакетах і прибрати на зберігання в морозилку.
Заготовлений таким чином щавель на зиму тішитиме своїм свіжим смаком до наступного сезону. Компонент підійде під будь-який рецепт, причому розморожувати його не потрібно.
Правила консервування щавлю
На жаль, навіть найбільш щадна консервація вбиває значну частину вітамінів у складі щавлю. Незважаючи на це, в рослині все ж зберігається значна кількість корисних компонентів. Та й смак у продукту специфічний, але приємний і свіжий.
Любителям зимових заготовок варто спробувати наступний рецепт:
- На 750 г зеленого листя беремо 250 г води. Закатувати продукт краще в маленькі банки, які потрібно заздалегідь простерилізувати.
- Після стандартної підготовки бланшируємо елементи (вказана кількість листя в зазначеному об'ємі води) протягом декількох хвилин і відразу розкладаємо продукт по банках.
- Листя заливаємо тією водою, в якій воно бланшувалося. Банки просто закатуємо, більше нічого не додаючи.
- Така консервація може зберігатися в підвалі або навіть холодильнику.
Якщо заморозка, засолювання або класичне консервування щавлю з якихось причин не влаштовують, продукт можна закатати у власному соку. Для цього в глибокий таз наливаємо воду і виставляємо кілька попередньо простерилізованих банок, заповнених листям. Вмикаємо вогонь, через якийсь час компоненти почнуть осідати, тоді додаємо нове підготовлене листя. Продовжуємо, поки банки не заповняться до упору і злегка їх притискаємо, після чого просто закриваємо пластиковими кришками. Ємності виставляємо в прохолодне місце, вони можуть зберігатися всю зиму. Не потрібно додавати сіль або інші домашні консерванти. Кислота в складі продукту впорається з цим сама, маса не закисне, якщо в неї не потраплятиме повітря.





