Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Зберігання продуктів » Фейхоа - скільки і як правильно зберігати

Фейхоа - скільки і як правильно зберігати

Як зберігати фейхоа

Плоди фейхоа стрімко набирають популярності серед сучасних господинь, які пускають ароматні ягоди на варення, десерти, компоти і навіть соуси до других страв. Якщо знати, як правильно обирати і зберігати продукт, ним можна насолоджуватися цілий рік, перебуваючи в упевненості, що організм отримає всю терапевтичну користь. На жаль, у свіжому стані ці вироби здатні протриматися зовсім недовго. Звичайно, їх можна заморозити, але подібна термічна обробка негативно позначиться на текстурі м'якоті. Краще підібрати відповідний рецепт варення, який може передбачати температурну обробку або її відсутність.

дерево фейхоа

Як правильно вибрати фейхоа для зберігання

Не варто купувати не до кінця дозрілі плоди. Довести їх до їстівного стану в домашніх умовах не так складно, але такою користю, як вчасно зібрані ягоди, вони володіти не будуть. Плануючи варити фейхоа або перетирати їх із цукром, слід купувати плоди, що відповідають таким вимогам:

  • Колір шкірки темно-зелений, з матовою поверхнею, вкритою дрібними зморшками. Якщо компоненти світлі, глянцеві та гладкі, вони ще не дозріли до потрібного стану.
  • Незалежно від того, яким буде рецепт, м'якоть має бути прозорою, схожою на желе. Якщо вона біла і щільна, то плід ще незрілий. Наявність коричневих прожилок характерна для залежаних ягід. Якщо подібні компоненти все ж було куплено, то в першому випадку чекаємо визрівання фейхоа. А ось перестиглі вироби краще викинути. Навіть зварені з цукром вони здатні викликати розлад травлення.
  • Категорично заборонено купувати ягоди з плодоніжкою. Наявність цього елемента вказує на те, що їх зрізали з гілок, а не збирали із землі, як це правильно робиться.

фейхоа

Порада: Для заготовок найкраще купувати фейхоа саме в сезон, т.е. з початку жовтня по кінець листопада. Незважаючи на те, що в деяких магазинах плоди продаються мало не цілий рік, навіть перетерті з цукром вони не збережуть на кілька місяців усі ті корисні компоненти, за які так цінуються.

  • Колір шкірки має бути однорідним. Наявність світлих плям вказує на використання хімікатів, світлих - на тривале лежання плодів на одному місці.

Обробляти фейхоа і реалізовувати обраний рецепт треба відразу ж після придбання ягід. Термін їхньої придатності становить лише 10-12 днів після збору врожаю, тож не варто їх зберігати навіть тиждень.

Робимо заготовки без проведення термічної обробки

Цей варіант обробки фейхоа, незважаючи на те, що він із цукром, дає змогу зберегти в продукті максимальний обсяг корисних речовин. Та й смак готового десерту виходить дуже свіжим і натуральним. Ще один плюс цього підходу в тому, що рецепт дуже простий. Різні варіації мають приблизно однаковий вигляд, змінюється тільки набір продуктів. Найчастіше в домашніх умовах ягоди змішують із цитрусами, нерідко до них додають ароматні спеції.

фейхоа

  • На 1 кг фейхоа беремо стільки ж цукру. Взагалі, пропорції можуть коригуватися залежно від індивідуальних переваг. Якщо не зловживати цукром, то кінцевий результат буде з кислинкою. З іншого боку, чим більше цього компонента використовується, тим довше можна буде зберігати десерт.
  • Ягоди ретельно миємо під проточною водою, зрізаємо з них усе зайве. Компоненти подрібнюємо, використовуючи блендер або кілька разів проганяючи його через м'ясорубку.
  • Масу викладаємо в емальовану ємність і засипаємо цукром. Розмішуємо і настоюємо 5 хвилин. Ще раз розмішуємо і ще стільки ж настоюємо. Так робимо, поки цукор повністю не розчиниться.
  • Готуємо чисті банки, обдаємо їх окропом і висушуємо. Закладаємо в ємності приготовану суміш із цукром, закриваємо щільно прилеглою капроновою кришкою і прибираємо в холодильник.
  • Такий склад можна зберігати в холодильнику до 2-3 місяців.

заготівля фейхоа

Рецепт можна урізноманітнити, додавши трохи апельсинової м'якоті або лимонної цедри, кориці або ванілі. Чудово доповнюють ягоди горіхи (але не арахіс). Тільки не слід надто старатися з додатковими компонентами, вони не повинні перебивати основний смак продукту. Є ще один оригінальний варіант заготівлі - у ній замість цукру використовується мед у тому ж обсязі.

Як зварити смачне варення з фейхоа

Рецепт, що передбачає термічну обробку компонента, дає змогу продовжити термін зберігання готової страви до року. Щоб зробити все правильно, можна використовувати такий рецепт:

варення з фейхоа

  • На 1 кг фейхоа беремо стільки ж цукру і склянку питної води. В якості додаткових компонентів в рецепт можна ввести подрібнений апельсин разом зі шкіркою, лимонний сік, грушеву м'якоть, журавлину або перетертий корінь імбиру.
  • Плоди миємо, чистимо від хвостиків і плодоніжок. Подрібнюємо їх за допомогою м'ясорубки або блендера.
  • З води з цукром (половина від усього обсягу) на слабкому вогні готуємо сироп. У нього викладаємо підготовлену ягідну м'якоть, змішану із залишками цукру. На цьому ж етапі вводимо додатковий компонент, якщо рецепт передбачає його наявність. Вимішуємо склад дерев'яною ложкою або силіконовою лопаткою.
  • Після того, як маса закипить, потрібно потримати її на слабкому вогні протягом 8-10 хвилин, регулярно перемішуючи і знімаючи пінку. Потім треба вимкнути плиту, а склад розкласти по банках. Варення з фейхоа з цукром залишається тільки закатати й остудити.

Зберігати такий продукт у домашніх умовах дуже просто. Його навіть не обов'язково прибирати в холод. Досить прибрати банки в комору або стінну шафу, подалі від джерел тепла.

Інші рецепти
Як вибирати і правильно почистити Фейхоа
Як вибирати і правильно почистити Фейхоа
Фейхоа - ягода з дивовижним ароматом і приємним смаком, яка ще й містить масу компонентів, що позитивно впливають на організм людини. Незважаючи на
Чим відрізняється зелений базилік від фіолетового і який корисніший
Чим відрізняється зелений базилік від фіолетового і який корисніший
Користь і шкода зеленого та фіолетового базиліка Який базилік корисніший Чи можна поєднувати їх у кулінарії Нині існує близько 70 видів базиліка (за
Таблиця спецій – до чого підходять, як правильно використовувати, щоб готувати кулінарні шедеври
Таблиця спецій – до чого підходять, як правильно використовувати, щоб готувати кулінарні шедеври
Людина почала вивчати світ спецій тільки-но навчилася готувати перші найпростіші страви. Ароматні трави і коріння допомагали поліпшити смак
Скільки і як можна зберігати калину в домашніх умовах
Скільки і як можна зберігати калину в домашніх умовах
Ягоди калини є унікальними за безліччю параметрів, і тільки якщо їх правильно зберігати, можна розраховувати на те, що продукт повною мірою розкриє
Як зберігати кавун, щоб він залишився свіжим до Нового Року
Як зберігати кавун, щоб він залишився свіжим до Нового Року
Кавун, хоч це і ягода, має дуже щільну кірку, яка захищає соковиту м'якоть від зовнішнього впливу. Тому, замислюючись про те, як зберегти кавун
Як правильно варити варення зі слив
Як правильно варити варення зі слив
Десерти зі сливи давно завоювали популярність у дітей і дорослих. Але ж правильно приготоване варення є не тільки смачними ласощами, а й приносить