Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Варення та джеми » Як правильно варити варення зі слив

Як правильно варити варення зі слив

Як варити сливове варення

Десерти зі сливи давно завоювали популярність у дітей і дорослих. Але ж правильно приготоване варення є не тільки смачними ласощами, а й приносить чимало користі. Наприклад, якщо заготовити його на зиму, можна буде не побоюватися сезонної нудьги, авітамінозу або зниження захисних сил організму. Ось тільки не всі вміють варити продукт за всіма правилами, через що страждають його терапевтичні властивості та смакові характеристики. Для отримання оптимального результату необхідно знати, як підготувати фрукт до варіння, що робити з кісточками та скільки за часом піддавати заготівлю термічному впливу.

варення

Кілька корисних порад щодо процесу

Готуючи варення зі сливи, необхідно керуватися такими правилами і рекомендаціями:

  1. Для заготовок на зиму підійдуть тільки стиглі плоди без вм'ятин, червоточин, пошкоджень. Їх обов'язково промиваємо, видаляємо плодоніжки.
  2. Десерти найкраще готувати з цілих фруктів або їхніх половинок. Повністю перетерта м'якоть, піддана навіть короткочасній термічній обробці, практично не містить корисних речовин.
  3. Якщо сливи використовуються цілими, то їх необхідно наколоти в декількох місцях, щоб шкірка не лопнула, а м'якоть рівномірно просочилася цукровим сиропом.
  4. Якщо плоди дрібні, то їх рекомендується додатково бланшувати протягом 3 хвилин у гарячій воді, але не окропі. На варення саме його зазвичай пускають цілком. Великі краще розрізати на половинки і позбутися кісточок.
  5. Плоди з дуже тонкою шкіркою краще варити в кілька підходів, перед кожним із них витримуючи продукт у сиропі. Це дасть змогу отримати потрібний результат, не розваривши компоненти до однорідного стану.

Ознайомившись із базовими правилами роботи з інгредієнтом, залишається тільки вибрати відповідний рецепт десерту і можна братися за його реалізацію.

сливове варення

Класичне сливове варення з кісточками і без

Якщо складно відразу розібратися в усьому різноманітті рецептів, то для початку можна відварити сливове варення за одним із традиційних варіантів. Для цього вибираємо серед таких способів:

  • З кісточками. На 1 кг плодів беремо 1,2 кг цукру і 1,5 склянки води. Вибираємо дрібні та середні сливи, видаляємо плодоніжки, промиваємо під проточною водою. Бланшуємо 3 хвилини в гарячій воді та охолоджуємо в холодній. Тільки після цього наколюємо кожен фрукт у кількох місцях. У каструлі для варіння готуємо сироп із води та цукру, в нього викладаємо плоди, залишаємо на 5 годин настоюватися. Після цього заготовку треба варити протягом 20 хвилин, регулярно знімаючи піну. Настоюємо масу 8 годин, варимо ще 20 хвилин і знову настоюємо 8 годин. Тепер його слід тримати на помірному вогні стільки, скільки буде потрібно для доведення складу до готовності. Залишається розфасувати масу по банках і закрити на зиму.

варення з кісточками

Порада: Якщо варення вийшло дуже рідким, його ще можна врятувати. Для цього зціджуємо сироп, уварюємо його до потрібного стану і знову змішуємо з плодами. Готовий продукт доводимо до кипіння і закриваємо на зиму.

  • Без кісточок. На 1 кг фруктів беремо стільки ж цукру, дві столові ложки лимонної цедри і дрібку кориці. Сливи промиваємо, нарізаємо навпіл, позбавляємося кісточок. Викладаємо заготовки в таз, пересипаємо цукром, додаємо корицю і настоюємо ніч. Вранці ставимо конструкцію на плиту, доводимо на середньому вогні до кипіння, варити масу слід не більше ніж 10 хвилин. Весь цей час знімаємо пінку і зрідка перемішуємо склад. Після чого повністю охолоджуємо масу, ще раз кип'ятимо 10 хвилин і знову охолоджуємо. Засипаємо в майже готове варення лимонну цедру, варимо ще 10 хвилин і закриваємо на зиму.

варення без кісточок

  • П'ятихвилинка. На 1 кг плодів беремо 1,5 кг цукру. Взагалі, скільки використовувати цукру, краще вирішити самостійно, виходячи зі смакових уподобань. Промиті сливи з видаленими плодоніжками викладаємо на рушник, щоб стекли надлишки рідини. Після чого видаляємо з плодів кісточки і нарізаємо половинки на дві частини. Компонент змішуємо з цукром у каструлі для варіння і настоюємо кілька годин. Масу швидко доводимо до кипіння, варити її треба не більше 5 хвилин, постійно помішуючи. Вміст розкладаємо по банках, їх стерилізуємо ще хвилину і можна закривати на зиму, незважаючи на те, що готується воно так швидко.

варення

Крім основних компонентів, у наведених рецептах можна використовувати й додаткові. Наприклад, ванілін, лимонну кислоту, імбир, гвоздику та інші підсилювачі смаку. Скільки їх вводити, вирішуємо самостійно, додавати їх краще за кілька хвилин до закінчення варіння.

Готуємо сливове варення в мультиварці

Сливові ласощі можна варити не тільки традиційним шляхом. Сьогодні господині все частіше використовують для цього мультиварку. Особливо смачним виходить варення, приготоване без кісточок із додаванням імбиру.

  • На 1 кг зрілих фруктів беремо трохи менше ніж 1 кг цукру, столову ложку подрібненого імбиру і 3 столові ложки води.
  • Сливи миємо, підсушуємо, позбавляємо кісточок. Компоненти викладаємо в чашу мультиварки, додаємо воду, закриваємо кришку і готуємо продукт на режимі «Жарка» 6-7 хвилин. Отриманий склад перекладаємо в миску і подрібнюємо за допомогою блендера до однорідного стану. Викладаємо назад у мультиварку, вводимо цукор та імбир. Усе ретельно розмішуємо і виставляємо режим «Варка» або «На пару». Склад потрібно варити близько 25 хвилин при відкритій кришці, регулярно знімаючи піну.

Незручність підходу в тому, що багато варення за один раз так не приготувати, зате воно виходить дуже смачним і ароматним.

варення в мультиварці

Екзотичне варення з жовтої сливи

Для приготування сливових ласощів з оригінальним кольором і специфічним, але приємним смаком, нам знадобиться 1 кг жовтих плодів, 1,5 кг цукру, 3 склянки води.

  • Сливи чистимо і промиваємо, підсушуємо, проколюємо кожен плід кілька разів. Кісточки не видаляємо. Заготовки викладаємо в посуд для варіння.
  • Із цукру і води готуємо сироп, який у ще киплячому стані виливаємо на плоди. Масу настоюємо добу, після чого зціджуємо рідину.
  • Кип'ятимо його і знову заливаємо фрукти. Залишаємо ще на добу, після чого кип'ятимо масу на вогні стільки, скільки знадобиться для надання густоти складу.

Готовий продукт розливаємо по банках і закриваємо на зиму. Потрібно врахувати, що жовта слива має досить виражений аромат, який не варто намагатися підкреслити або посилити за допомогою допоміжних компонентів.

варення з жовтої сливи

Незвичайні варіанти приготування ласощів

Крім базових рецептів існує безліч незвичайних підходів до роботи зі сливою. Гурманам може сподобатися варення, приготоване за однією з таких схем:

  • Десерт на зиму зі слив із горіхами. На 1 кг слив невеликого розміру (наприклад, сорту «Угорка») беремо склянку волоських горіхів, 4 неповних склянки питної води, 1 кг цукру, столову ложку ванільного цукру, сік половини лимона і половину чайної ложки харчової соди. В 1 л води (можна водопровідної) розчиняємо соду, замочуємо промиті фрукти. За допомогою шпажки виштовхуємо з м'якоті кісточку, натискаючи на частину з боку плодоніжки. Всередину кожної заготовки поміщаємо по горіху відповідного розміру. З питної води та цукру готуємо сироп, у який поміщаємо фаршировані сливи. Склад потрібно варити чверть години, після чого додати сік і ваніль, прокип'ятити до густоти і можна закривати масу на зиму.

варення з горіхами

  • Фруктове варення з какао. На 4 кг слив беремо 2 кг цукру, третину склянки какао-порошку і чайну ложку ваніліну. Фрукти промиваємо, підсушуємо і чистимо від кісточок. Викладаємо плоди в таз, присипаємо половиною цукру і прибираємо на добу в прохолодне місце. Після цього вводимо в масу всі інші компоненти, ретельно вимішуємо. Доводимо продукт до кипіння на середньому вогні, регулярно помішуючи склад. Варити його слід від 45 до 60 хвилин, залежно від зрілості компонентів. Готове варення має загуснути.

варення з какао

  • Сливові ласощі з вином і спеціями. На 5 кг фруктів беремо 2 кг цукру, 2 неповних склянки білого сухого вина, половину чайної ложки кориці, дрібку кардамону і дві столові ложки мигдалю. Чисті та підсушені сливи розділяємо на половинки, видаляємо кісточки, викладаємо у відповідний посуд і пересипаємо цукром. Настоюємо масу 12 годин, після чого додаємо вино, корицю і мелений кардамон. Повільно нагріваємо склад, регулярно помішуючи. Кип'ятити його треба стільки, скільки буде потрібно для отримання потрібної густоти сиропу. Мигдаль додаємо за 5-7 хвилин до закінчення варіння (цілі горішки або мелені). Розподіляємо масу по банках, закриваємо і прибираємо в холод.

Сливові ласощі з вином і спеціями

  • Десерт зі слив із яблуками. На 1 кг слив беремо стільки ж яблук, 1,5 кг цукру, половину склянки води і половину чайної ложки лимонної кислоти. Сливи без кісточок розділяємо на половинки, з'єднуємо з часточками яблук, очищеними від насіння. З води і цукру готуємо сироп, яким заливаємо фруктову суміш. Нагріваємо масу, варимо 10 хвилин, після чого настоюємо продукт 5 годин. Так повторюємо ще 2 рази, не забуваючи знімати піну в процесі варіння. Під час четвертого варіння додаємо лимонну кислоту, а кип'ятіння подовжуємо на 5 хвилин. Готовий продукт розкладаємо по банках і закриваємо.

Десерт зі слив із яблуками

Щоб зварити смачний і гідний продукт, можна придумувати і свої власні рецепти. Слива - компонент хоч і не універсальний, прекрасно поєднується з безліччю фруктів, ягід, ароматних трав і спецій. Потрібно тільки правильно підібрати інгредієнти та їх співвідношення. Якщо через якийсь час виявиться, що маса зацукрувалася, її слід або ще раз проварити, або просто розігріти на водяній бані. Щоправда, за другого підходу її доведеться вжити протягом 2-3 діб і подальше прогрівання вже не допоможе.

Інші рецепти
Як і скільки потрібно варити сливове повидло
Як і скільки потрібно варити сливове повидло
Вирішуючи, який десерт зі слив заготовити на зиму, багато господинь забувають про такі смачні та корисні ласощі, як повидло. Незважаючи на значну
Як правильно варити компот: правила, поради, рецепти
Як правильно варити компот: правила, поради, рецепти
Процес приготування напоїв із відварених фруктів або ягід вирізняється простотою і доступністю. Але тільки якщо знати, як варити компот за всіма
Як варити вишневе варення з кісточками
Як варити вишневе варення з кісточками
Страви зі свіжою або замороженою вишнею традиційно улюблені дорослими та дітьми. Ягода має приємний смак і ніжний аромат, за бажання її можна
Скільки і як можна варити варення з яблук
Скільки і як можна варити варення з яблук
Варення, приготоване зі свіжих яблук, залишається одним із найпопулярніших домашніх десертів. Його просто варити, і воно завжди смачно виходить.
Скільки і як можна зберігати калину в домашніх умовах
Скільки і як можна зберігати калину в домашніх умовах
Ягоди калини є унікальними за безліччю параметрів, і тільки якщо їх правильно зберігати, можна розраховувати на те, що продукт повною мірою розкриє
Як зберігати кавун, щоб він залишився свіжим до Нового Року
Як зберігати кавун, щоб він залишився свіжим до Нового Року
Кавун, хоч це і ягода, має дуже щільну кірку, яка захищає соковиту м'якоть від зовнішнього впливу. Тому, замислюючись про те, як зберегти кавун