Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Зберігання продуктів » Як зберегти болгарський перець на зиму: сушіння, заморожування, консервування

Як зберегти болгарський перець на зиму: сушіння, заморожування, консервування

Як зберегти болгарський перець

Болгарський перець є джерелом безлічі вітамінів і мінеральних компонентів, необхідних для нормальної життєдіяльності організму. На жаль, настільки позитивними властивостями вирізняється тільки свіжий сезонний продукт і зберегти їх дуже складно.

перець солодкий

Якщо скористатися традиційним підходом заготівлі плодів на зиму, т.е. процедурою консервації, велика частина корисних речовин буде безповоротно втрачена. Тому варто спробувати зберегти овоч свіжим, засушеним або замороженим. У цьому випадку солодкий перець послужить не тільки продуктом, що урізноманітнює звичний раціон, а й засобом з майже терапевтичними властивостями, що так важливо в зимові місяці.

Особливості зберігання болгарського перцю у свіжому вигляді

В даному випадку особлива увага приділяється процесу відбору відповідних плодів. Тільки певний болгарський перець можна спробувати зберегти на кілька тижнів і навіть місяців у незмінному вигляді. Спочатку потрібно визначити стадію стиглості овоча:

  1. Технічна. Продукт уже досяг величини, характерної для сорту, але ще не набув потрібного кольору. Якщо на нього натиснути, почується очевидний хрускіт.
  2. Біологічна. Солодкий перець набуває жовтого, помаранчевого, червоного або світло-зеленого кольору залежно від сорту. Він готовий до вживання.

свіжі перці

У той час, як заморожувати, зберігати в банках і сушити краще біологічно зрілі плоди, у свіжому вигляді можна зберегти тільки ті овочі, які досягли лише першої стадії стиглості. Вони мають бути без вм'ятин, тріщин, ознак гнилі й обов'язково з плодоніжками. На зиму, або, скоріше, пізню осінь, найкраще заготовлювати плоди, зібрані з власних грядок. У цьому разі їх укладають у картонні коробки або дерев'яні ящики, накривають тканиною і прибирають у темне приміщення до сортування.

Але навіть магазинний болгарський перець можна підготувати так, що він пролежить у виділеному місці щонайменше 1-2 місяці і при цьому його якість не знизиться:

  • Потрібно забезпечити йому оптимальну температуру, тоді він буде не просто лежати, а повільно дозрівати. Найпростіше зберегти плоди в такому стані за показників від 2 до 5ºС.
  • Продукти викладаємо одним шаром у ящики, які відправляємо на лоджію, балкон, у льох або навіть холодильник. Головне, щоб температура витримувалася.
  • Болгарський перець необхідно регулярно перебирати, використовуючи плоди, які почали псуватися, для приготування їжі або просто від них позбавляючись.

Є ще один оригінальний спосіб заготівлі овоча на зиму, але він підходить тільки для садівників. Кущ із перцем у стадії технічної стиглості потрібно викопати з корінням, струсити з нього землю і підвісити в льосі або на балконі за зазначеної вище температури.

свіжі перці

Варто врахувати, що, якщо перець уже перейшов у стадію біологічної стиглості, умови для його зберігання будуть трохи іншими. Температура не повинна виходити за межі 0-2ºС. Овочі рекомендується розмістити не просто в ящиках, попередньо їх потрібно розфасувати по пакетах з великою кількістю отворів для доступу повітря. Це забезпечить продуктам необхідний ступінь вологості.

Правила заморозки продукту

Перед тим, як братися за маніпуляції, потрібно визначитися, чи буде перець у майбутньому використовуватися для фарширування, чи в плани входить тільки забезпечити сім'ю на зиму інгредієнтом для різних салатів та інших багатокомпонентних страв.

Порада: Перед тим, як заморожувати плоди, потрібно переконатися в тому, що їхня внутрішня частина не покрита великою кількістю вологи. Якщо на поверхні продукту видно краплі, їх потрібно кілька разів промокнути, інакше вони перетворяться на лід, що негативно позначиться на текстурі та смаку продукту.

заморожені перці

Перці для фарширування заготовлюються на зиму таким чином:

  • Плоди, що досягли біологічної стиглості, миємо, акуратно вирізаємо плодоніжку, видаляємо все насіння.
  • Отримані конуси вкладаємо один в одного, щоб вийшли «башточки» з 7-8 штук.
  • Кожну конструкцію загортаємо в окремий поліетиленовий пакет або харчову плівку і викладаємо в морозильну камеру. Підготовлений таким чином болгарський перець пролежить усю зиму і збереже свої смакові якості до нового врожаю.

У морозилці ж зберігаються і ті овочі, які виступатимуть як інгредієнти для салатів і різних страв. Для приготування заготовок можна використовувати вироби, на яких уже з'явилися незначні ушкодження і для фарширування вони не підійдуть. Також чистимо їх, видаляємо все непотрібне, нарізаємо соломкою або кубиками.

заморожені перці

Можна злегка підсушити вироби на рушнику, щоб пішла зайва волога. Після цього розкладаємо їх по контейнерах і виставляємо в морозильну камеру. Якщо заготовок вийшло багато, то спочатку їх краще підморозити на підставках або в поліетиленових пакетах, розклавши в один шар.

Як можна засушити солодкий перець

Сьогодні солодкий перець на зиму засушують не так часто, як ще кілька десятиліть тому, але ж у разі такого підходу в продукті зберігається ненабагато менше корисних компонентів, ніж у разі використання інших способів. Та й зберігати такі заготовки набагато простіше. Їх викладають у полотняні мішечки або скляні банки, які не потребують особливих температурних умов. Головне, щоб на них не падали прямі сонячні промені.

сушений перець

Плоди перебираємо, миємо, чистимо, вирізаємо з них усе непотрібне і подрібнюємо до бажаного стану. Незважаючи на те, що продукт після сушіння стиснеться, під час потрапляння у страву він знову збільшиться в розмірах, що потрібно враховувати. Заготовки розкладаємо на поверхні, встеленій бавовняною тканиною, і тримаємо до повного висихання. Влітку це найкраще робити на свіжому повітрі, під навісом. Але в разі поганої погоди або пізнішої необхідності приготування заготовок підійде духовка (дверцята мають бути прочиненими, щоб волога не накопичувалася в камері), спеціальна сушильна шафа.

сушений перець

Коли продукт потрібно буде використовувати при приготуванні першої або другої страви, його навіть немає потреби розмочувати, досить додати в масу за 10 хвилин до вимкнення вогню. Якщо ж із такого перцю планується приготувати салат, то продукт рекомендується вимочити у воді. Крім цього, із сушеного перцю, змолотого в кавомолці, виходять ароматні приправи, основи для соусів.

Якщо після кількох тижнів зберігання продукту, незалежно від типу його обробки, на поверхні виробів виступили незрозумілі плями або з'явився сумнівний запах, краще все ж таки не ризикувати і відмовитися від вживання таких заготовок. Особливо, якщо вони створювалися з магазинних перців, а не овочів, вирощених на власній грядці.

Інші рецепти
Скільки можна зберігати свіжу, копчену, солону та в'ялену рибу в холодильнику
Скільки можна зберігати свіжу, копчену, солону та в'ялену рибу в холодильнику
Риба містить багато білка, мінеральних компонентів і вітамінів, тому страви з цього продукту повинні в обов'язковому порядку входити в раціон
Скільки і як потрібно сушити яблука в духовці або СВЧ-печі
Скільки і як потрібно сушити яблука в духовці або СВЧ-печі
У зимові місяці, коли організму так не вистачає вітамінів, на допомогу приходять сухофрукти. Якщо розібратися, як сушити яблука в духовці або
Скільки і як можна зберігати калину в домашніх умовах
Скільки і як можна зберігати калину в домашніх умовах
Ягоди калини є унікальними за безліччю параметрів, і тільки якщо їх правильно зберігати, можна розраховувати на те, що продукт повною мірою розкриє
Скільки і як потрібно правильно зберігати хрін
Скільки і як потрібно правильно зберігати хрін
Про те, як зберігати хрін, господині знали ще багато років тому. Примітно, що і сьогодні використовуються все ті ж підходи до обробки продукту. Його
Скільки і як можна зберігати гарбуз
Скільки і як можна зберігати гарбуз
Гарбуз є дуже смачним і поживним продуктом, з якого можна готувати супи, другі страви, соуси і навіть десерти. На тлі цього у багатьох господинь
Скільки, де і як найкраще зберігати кукурудзу
Скільки, де і як найкраще зберігати кукурудзу
Сьогодні господині все рідше замислюються, як зберігати кукурудзу в міській квартирі. Для реалізації своїх кулінарних задумів вони беруть компонент