Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Десерти » Шарлотка з яблуками в духовці - просто і смачно

Шарлотка з яблуками в духовці - просто і смачно

Шарлотка з яблуками в духовці

Шарлотка з яблуками - улюблений десерт із дитинства. Легкий і простий у приготуванні бісквітний пиріг подавали до столу у вихідні практично у всіх сім'ях. Чудовий аромат простої та смачної випічки нікого не залишав байдужим, уся родина збиралася на недільне чаювання. На приготування десерту потрібно мало часу, а зробити шарлотку просто і під силу навіть новачкові, завдяки чому вона і завоювала народну любов.

Кожна господиня має свій секрет, як приготувати шарлотку з яблуками. Існують тисячі рецептів шарлотки. Солодкий пиріг можна спекти не тільки з яблуками, а й з іншими начинками. Замість фруктів у нього кладуть ягоди - журавлину, смородину, гарно підійдуть як начинка абрикоси, сливи або груші. Якщо ви любите шоколад, плитку можна розтопити і полити помадку поверх пирога, або покласти в середину начинку, приготовану на основі какао.

Особлива перевага шарлотки - її універсальність, а також можливість адаптувати пиріг до найрізноманітніших начинок, які є в наявності.

Класичний рецепт

Шарлотка з яблуками в духовці готується на основі бісквітного тіста без додавання соди або розпушувача. Пишність пирога досягається ретельним збиванням інгредієнтів.

Для тіста вам буде потрібно:

  • 4-5 штук яєць;
  • Склянка цукрового піску;
  • Склянка пшеничного борошна.
  • Для начинки:
  • 4-5 штук яблук;
  • Чайна ложка лимонного соку або лимонна кислота (1/2 чайної ложки).

Начинка готується з яблук будь-яких сортів, але ідеальним у всіх відношеннях вважається сорт антонівка.

Етапи приготування шарлотки

  1. Яблука слід очистити від шкірки та нарізати тонкими скибочками, серцевину з насінням краще видалити. Дехто віддає перевагу ніжнішому смаку фруктів, у цьому разі їх можна трохи протушкувати на сковорідці з олією.
  2. Переконайтеся, що у вас у наявності всі продукти для шарлотки Промийте, очистіть від насіння і наріжте часточками яблука

  3. Щоб яблука не потемніли, їх заливають лимонним соком або присипають лимонною кислотою і накривають зверху кришкою. Якщо вам хочеться надати пирогу більш вишуканого смаку, фрукти можна присипати корицею або полити чаркою коньяку (бренді).
  4. Яйця збивають у пишну піну, краще це робити на великих обертах за допомогою міксера. Поступово вводять у повітряну масу цукровий пісок, не припиняючи збивання. Цукор має повністю розчинитися.
  5. Збийте яйця в пишну піну, додайте цукор, потім борошно З'єднайте часточки яблук і тісто

  6. Частинами підсипаємо просіяне борошно, додаємо дрібку солі та домішуємо тісто на малих обертах. З'єднувати яєчну масу з борошном потрібно особливо акуратно, саме бульбашки яєчної маси допомагають тісту добре піднятися.
  7. Розігріваємо духовку до 180°.
  8. Приготуйте неглибоку широку форму, змастіть її будь-якою олією та присипте борошном.
  9. На дно форми викладаємо яблука і заливаємо зверху тістом. Деякі господині просто додають яблука в тісто, і готову суміш виливають на дно форми.
  10. Акуратно викладіть тісто для шарлотки у форму Поставте шарлотку в розігріту духовку

  11. Випікаємо 25-30 хвилин до утворення золотистої скоринки.
  12. Не відчиняйте дверцята духової шафи, щоб тісто не опало.
  13. Готовність пирога перевіряють просто - зубочисткою або шпажкою. Дерев'яна паличка має виходити з тіста сухою. Якщо на ній залишаються крапельки тіста, необхідно продовжити випікання.
  14. Готовий пиріг присипають цукровою пудрою.

Ніжна шарлотка з яблуками готова!

Кілька порад

З тістом чудово поєднуються горіхи, сухофрукти, мак, родзинки, лимонна або апельсинова цедра, ароматні трави. У шарлотку можна додати будь-який один компонент, а також приготувати унікальну суміш із різних інгредієнтів. Коньяк або бренді надають яблукам м'якості, особливо, якщо їх трохи протушкувати в алкоголі. Шарлотка з яблуками в цьому випадку вийде дуже ніжною, схожою на суфле.

Щоб домогтися пишної піни, яйця бажано вийняти з холодильника і нагріти до кімнатної температури. Усі інгредієнти для пирога найпростіше відміряти гранованою склянкою: у неї поміщається 250 мл.

Рецепт сирної шарлотки

Для приготування пирога потрібно:

  • 250 грамів сиру (можна взяти знежирений);
  • Яблука - 4 штуки;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • Яйця - 3 штуки;
  • Гранована склянка манки;
  • Гранована склянка цукрового піску;
  • розпушувач - 15 грамів;
  • панірувальні сухарі для посипання форми.

Яблука порізати кубиками, засипати цукром і почекати, поки пісок розчиниться. У цей час готують тісто: змішують манну крупу, яйця і сир (щоб надати пирогу ніжної консистенції, сир краще протерти через сито).

В останню чергу в тісто додається розпушувач і розтоплене масло. Форму для випічки вистилають папером, змащують маслом, присипають панірувальними сухарями. Випікають сирну шарлотку з яблуками до золотистої скоринки. Простий і смачний пиріг неодмінно сподобається домочадцям.

Рецепт шарлотки на кефірному тісті

Це недорогий і надійний рецепт, тісто виходить трохи кислуватим, але кислинка відмінно поєднується зі смаком солодких яблук.

Вам знадобиться:

  • 0,5 кг яблук;
  • Півпачки вершкового масла;
  • Гранована склянка борошна;
  • Половина склянки цукру;
  • 2 яйця;
  • 1 склянка кефіру або кислого молока;
  • Розпушувач або сода - ½ ч. л.л.

Приготування: цукор збивають із вершковим маслом, додають по одному яйця, потім кладуть кисле молоко, борошно, дрібку солі та розпушувач. Час випікання шарлотки з кефіром - близько 45 хвилин.
1

Бабусина шарлотка. Рецепт приготування

У цьому пирозі використовується багато яблук і мало борошна, тісто піднімається за рахунок розпушувача. Шарлотка за бабусиним рецептом виходить несхожою на інші пироги, трохи щільною і вологою, а подавати її до столу краще в теплому вигляді. До слова, пиріг виходить менш калорійним через відсутність олії, малий вміст борошна і велику кількість фруктів. Тому простою шарлоткою з яблуками за бабусиним рецептом можна ласувати шанувальникам всіляких дієт.

Вам буде потрібно:

  • Один або півтора кілограма яблук;
  • Яйця - 3 штуки;
  • Склянка цукрового піску;
  • Половина склянки борошна;
  • Сік одного лимона;
  • Сода - ½ ч.л.

Приготування

Яблука настрогайте часточками і збризніть лимонним соком. Яйця збийте з цукром, додайте борошно. Соду загасіть лимонним соком, змішайте тісто з яблуками. Вилийте суміш на дно змащеної і присипаної сухарями форми. Випікається шарлотка спочатку при 220 градусах доти, доки не набуде світло-коричневого кольору. Потім температуру духовки прибирають до 180 градусів і продовжують випікати ще 15 хвилин. Готовність пирога перевіряється шпажкою: на ній не повинно бути залишків тіста. Якщо пиріг сируватий, його просто прикривають зверху фольгою, прибирають полум'я і тримають у духовці до готовності.

Рецепт дієтичної шарлотки

Люди, які худнуть, часом проявляють чудеса винахідливості і придумують оригінальні рецепти для збереження фігури. Щоб зменшити калорійність пирога, олію для змащування форми не використовують, а замість цукру кладуть сахарин (він добре витримує нагрівання, а також добре зберігає свої властивості в кислому середовищі). Ця речовина солодша за цукор у 450 разів, тому її краще взяти меншу кількість. Щоб тісто не прилипало, дно форми просто вистилається папером для випічки.

Інгредієнти:

  • 4 білки курячих яєць;
  • Половина склянки цукру;
  • 12,5 столових ложок без гірки дрібних вівсяних пластівців;
  • Великі яблука - 2 штуки;
  • 1/3 склянки борошна;
  • Трохи лимонного соку;
  • Цукрова пудра для присипання пирога.

Приготування

Наріжте яблука часточками або кубиками. Яєчний білки збийте в міцну піну, поступово додаючи цукор. Акуратно, за допомогою дерев'яної лопаточки до білкової маси додають борошно, вимішуючи в одному напрямку. В останню чергу кладуть вівсяні пластівці, через них тісто для дієтичної шарлотки виходить досить густе.

Дно форми вистилають папером і присипають сухарями. Викладають по колу яблука і збризкують їх лимонним соком, заливають підготовленою яєчно-вівсяною масою. Час випікання шарлотки - близько 20-25 хвилин за температури 180 градусів. Після цього полум'я вимикають, а пиріг залишають доходити в духовій шафі ще 5 хвилин.

Перед виїмкою дієтичної шарлотки, її слід трохи остудити, а потім просто витрусити на дерев'яну дошку і посипати цукровою пудрою.

Історія пирога

Існує кілька версій походження шарлотки. За однією з них пиріг був названий на честь дружини короля Великої Британії Георга III, вона доклала чимало зусиль для збереження яблуневих садів і протегувала виробникам, а звали королеву Шарлотт. На знак подяки вірнопіддані приготували простий яблучний десерт і назвали його на честь англійської королеви. Спочатку «шарлот» робили без випічки зі шматочками хліба і фруктами, вимоченими в ягідному сиропі.

Згідно з іншою версією, винайшов шарлотку французький кухар Марі Антуан Карем, який готував солодкий пиріг із вершковим соусом, а замість хліба використовував бісквіт. Кажуть, що російському цареві Олександру I настільки сподобалася випічка Карема, що він хотів забрати з собою в Росію французького кулінара.

Третя версія походження шарлотки - найромантичніша. У далекі часи у Франції проживав кухар, який був безнадійно закоханий у красуню Шарлотту. Любов надихнула юнака на створення чудового десерту, який був названий на честь коханої дівчини.

Шанувальники яблучного пирога можуть обрати ту з версій, яка їм більше до вподоби. Проте шарлотка з яблуками залишається улюбленим десертом у наших співвітчизників. Візьміть на озброєння один із наведених простих рецептів. А раптом цей десерт і справді має магічну силу закоханих?

Інші рецепти
Домашній бісквітний торт з чіз кремом
Домашній бісквітний торт з чіз кремом
Бісквітний торт з крем чіз на згущеному молоці, з волоськими горіхами та ванільною грушею. Торт готується легко і просто, але результат вражаючий.
Бісквітний шоколадний торт із кремом
Бісквітний шоколадний торт із кремом
Супер-смачний бісквітний шоколадний торт із просоченням зі сливового морсу, з дуже смачним сметанно-вершковим кремом.
М'ясний пиріг у духовці з дріжджового тіста
М'ясний пиріг у духовці з дріжджового тіста
Соковитий і дуже смачний пиріг із м'ясом із дріжджового тіста. Начинка зі свинячого фаршу з ароматними спеціями та великою кількістю обсмаженої
Осетинський пиріг «Уалібах» із сиром і зеленню
Осетинський пиріг «Уалібах» із сиром і зеленню
Як і скільки готувати пиріг У святковому меню багатьох азіатських народів обов'язково присутній осетинський пиріг із сиром. За традицією його
Як правильно варити варення зі слив
Як правильно варити варення зі слив
Десерти зі сливи давно завоювали популярність у дітей і дорослих. Але ж правильно приготоване варення є не тільки смачними ласощами, а й приносить
Чим можна змастити пиріжки, якщо немає яйця
Чим можна змастити пиріжки, якщо немає яйця
Варіанти намазок для солодкого тіста Борошно і вершкове масло Чайна заварка з борошном Сметана Корисні поради Приємно, коли домашня випічка не лише