Шарлотка з яблуками в духовці - просто і смачно

Шарлотка з яблуками - улюблений десерт із дитинства. Легкий і простий у приготуванні бісквітний пиріг подавали до столу у вихідні практично у всіх сім'ях. Чудовий аромат простої та смачної випічки нікого не залишав байдужим, уся родина збиралася на недільне чаювання. На приготування десерту потрібно мало часу, а зробити шарлотку просто і під силу навіть новачкові, завдяки чому вона і завоювала народну любов.
Кожна господиня має свій секрет, як приготувати шарлотку з яблуками. Існують тисячі рецептів шарлотки. Солодкий пиріг можна спекти не тільки з яблуками, а й з іншими начинками. Замість фруктів у нього кладуть ягоди - журавлину, смородину, гарно підійдуть як начинка абрикоси, сливи або груші. Якщо ви любите шоколад, плитку можна розтопити і полити помадку поверх пирога, або покласти в середину начинку, приготовану на основі какао.
Особлива перевага шарлотки - її універсальність, а також можливість адаптувати пиріг до найрізноманітніших начинок, які є в наявності.
Класичний рецепт
Шарлотка з яблуками в духовці готується на основі бісквітного тіста без додавання соди або розпушувача. Пишність пирога досягається ретельним збиванням інгредієнтів.
Для тіста вам буде потрібно:
- 4-5 штук яєць;
- Склянка цукрового піску;
- Склянка пшеничного борошна.
- Для начинки:
- 4-5 штук яблук;
- Чайна ложка лимонного соку або лимонна кислота (1/2 чайної ложки).
Начинка готується з яблук будь-яких сортів, але ідеальним у всіх відношеннях вважається сорт антонівка.
Етапи приготування шарлотки
- Яблука слід очистити від шкірки та нарізати тонкими скибочками, серцевину з насінням краще видалити. Дехто віддає перевагу ніжнішому смаку фруктів, у цьому разі їх можна трохи протушкувати на сковорідці з олією.
- Щоб яблука не потемніли, їх заливають лимонним соком або присипають лимонною кислотою і накривають зверху кришкою. Якщо вам хочеться надати пирогу більш вишуканого смаку, фрукти можна присипати корицею або полити чаркою коньяку (бренді).
- Яйця збивають у пишну піну, краще це робити на великих обертах за допомогою міксера. Поступово вводять у повітряну масу цукровий пісок, не припиняючи збивання. Цукор має повністю розчинитися.
- Частинами підсипаємо просіяне борошно, додаємо дрібку солі та домішуємо тісто на малих обертах. З'єднувати яєчну масу з борошном потрібно особливо акуратно, саме бульбашки яєчної маси допомагають тісту добре піднятися.
- Розігріваємо духовку до 180°.
- Приготуйте неглибоку широку форму, змастіть її будь-якою олією та присипте борошном.
- На дно форми викладаємо яблука і заливаємо зверху тістом. Деякі господині просто додають яблука в тісто, і готову суміш виливають на дно форми.
- Випікаємо 25-30 хвилин до утворення золотистої скоринки.
- Не відчиняйте дверцята духової шафи, щоб тісто не опало.
- Готовність пирога перевіряють просто - зубочисткою або шпажкою. Дерев'яна паличка має виходити з тіста сухою. Якщо на ній залишаються крапельки тіста, необхідно продовжити випікання.
- Готовий пиріг присипають цукровою пудрою.
Кілька порад
З тістом чудово поєднуються горіхи, сухофрукти, мак, родзинки, лимонна або апельсинова цедра, ароматні трави. У шарлотку можна додати будь-який один компонент, а також приготувати унікальну суміш із різних інгредієнтів. Коньяк або бренді надають яблукам м'якості, особливо, якщо їх трохи протушкувати в алкоголі. Шарлотка з яблуками в цьому випадку вийде дуже ніжною, схожою на суфле.
Щоб домогтися пишної піни, яйця бажано вийняти з холодильника і нагріти до кімнатної температури. Усі інгредієнти для пирога найпростіше відміряти гранованою склянкою: у неї поміщається 250 мл.
Рецепт сирної шарлотки
Для приготування пирога потрібно:
- 250 грамів сиру (можна взяти знежирений);
- Яблука - 4 штуки;
- 100 грамів вершкового масла;
- Яйця - 3 штуки;
- Гранована склянка манки;
- Гранована склянка цукрового піску;
- розпушувач - 15 грамів;
- панірувальні сухарі для посипання форми.
Яблука порізати кубиками, засипати цукром і почекати, поки пісок розчиниться. У цей час готують тісто: змішують манну крупу, яйця і сир (щоб надати пирогу ніжної консистенції, сир краще протерти через сито).
В останню чергу в тісто додається розпушувач і розтоплене масло. Форму для випічки вистилають папером, змащують маслом, присипають панірувальними сухарями. Випікають сирну шарлотку з яблуками до золотистої скоринки. Простий і смачний пиріг неодмінно сподобається домочадцям.
Рецепт шарлотки на кефірному тісті
Це недорогий і надійний рецепт, тісто виходить трохи кислуватим, але кислинка відмінно поєднується зі смаком солодких яблук.
Вам знадобиться:
- 0,5 кг яблук;
- Півпачки вершкового масла;
- Гранована склянка борошна;
- Половина склянки цукру;
- 2 яйця;
- 1 склянка кефіру або кислого молока;
- Розпушувач або сода - ½ ч. л.л.
Приготування: цукор збивають із вершковим маслом, додають по одному яйця, потім кладуть кисле молоко, борошно, дрібку солі та розпушувач. Час випікання шарлотки з кефіром - близько 45 хвилин.
1
Бабусина шарлотка. Рецепт приготування
У цьому пирозі використовується багато яблук і мало борошна, тісто піднімається за рахунок розпушувача. Шарлотка за бабусиним рецептом виходить несхожою на інші пироги, трохи щільною і вологою, а подавати її до столу краще в теплому вигляді. До слова, пиріг виходить менш калорійним через відсутність олії, малий вміст борошна і велику кількість фруктів. Тому простою шарлоткою з яблуками за бабусиним рецептом можна ласувати шанувальникам всіляких дієт.
Вам буде потрібно:
- Один або півтора кілограма яблук;
- Яйця - 3 штуки;
- Склянка цукрового піску;
- Половина склянки борошна;
- Сік одного лимона;
- Сода - ½ ч.л.
Приготування
Яблука настрогайте часточками і збризніть лимонним соком. Яйця збийте з цукром, додайте борошно. Соду загасіть лимонним соком, змішайте тісто з яблуками. Вилийте суміш на дно змащеної і присипаної сухарями форми. Випікається шарлотка спочатку при 220 градусах доти, доки не набуде світло-коричневого кольору. Потім температуру духовки прибирають до 180 градусів і продовжують випікати ще 15 хвилин. Готовність пирога перевіряється шпажкою: на ній не повинно бути залишків тіста. Якщо пиріг сируватий, його просто прикривають зверху фольгою, прибирають полум'я і тримають у духовці до готовності.
Рецепт дієтичної шарлотки
Люди, які худнуть, часом проявляють чудеса винахідливості і придумують оригінальні рецепти для збереження фігури. Щоб зменшити калорійність пирога, олію для змащування форми не використовують, а замість цукру кладуть сахарин (він добре витримує нагрівання, а також добре зберігає свої властивості в кислому середовищі). Ця речовина солодша за цукор у 450 разів, тому її краще взяти меншу кількість. Щоб тісто не прилипало, дно форми просто вистилається папером для випічки.
Інгредієнти:
- 4 білки курячих яєць;
- Половина склянки цукру;
- 12,5 столових ложок без гірки дрібних вівсяних пластівців;
- Великі яблука - 2 штуки;
- 1/3 склянки борошна;
- Трохи лимонного соку;
- Цукрова пудра для присипання пирога.
Приготування
Наріжте яблука часточками або кубиками. Яєчний білки збийте в міцну піну, поступово додаючи цукор. Акуратно, за допомогою дерев'яної лопаточки до білкової маси додають борошно, вимішуючи в одному напрямку. В останню чергу кладуть вівсяні пластівці, через них тісто для дієтичної шарлотки виходить досить густе.
Дно форми вистилають папером і присипають сухарями. Викладають по колу яблука і збризкують їх лимонним соком, заливають підготовленою яєчно-вівсяною масою. Час випікання шарлотки - близько 20-25 хвилин за температури 180 градусів. Після цього полум'я вимикають, а пиріг залишають доходити в духовій шафі ще 5 хвилин.
Перед виїмкою дієтичної шарлотки, її слід трохи остудити, а потім просто витрусити на дерев'яну дошку і посипати цукровою пудрою.
Історія пирога
Існує кілька версій походження шарлотки. За однією з них пиріг був названий на честь дружини короля Великої Британії Георга III, вона доклала чимало зусиль для збереження яблуневих садів і протегувала виробникам, а звали королеву Шарлотт. На знак подяки вірнопіддані приготували простий яблучний десерт і назвали його на честь англійської королеви. Спочатку «шарлот» робили без випічки зі шматочками хліба і фруктами, вимоченими в ягідному сиропі.
Згідно з іншою версією, винайшов шарлотку французький кухар Марі Антуан Карем, який готував солодкий пиріг із вершковим соусом, а замість хліба використовував бісквіт. Кажуть, що російському цареві Олександру I настільки сподобалася випічка Карема, що він хотів забрати з собою в Росію французького кулінара.
Третя версія походження шарлотки - найромантичніша. У далекі часи у Франції проживав кухар, який був безнадійно закоханий у красуню Шарлотту. Любов надихнула юнака на створення чудового десерту, який був названий на честь коханої дівчини.
Шанувальники яблучного пирога можуть обрати ту з версій, яка їм більше до вподоби. Проте шарлотка з яблуками залишається улюбленим десертом у наших співвітчизників. Візьміть на озброєння один із наведених простих рецептів. А раптом цей десерт і справді має магічну силу закоханих?





