Тоненькі ажурні млинці на молоці
Російські млинці - це улюблена страва Масляного тижня. Серед різних способів їхнього приготування особливе місце займає рецепт млинців на молоці з ажурною поверхнею. Вони виходять тонкими, красивими і смачними. А незвичайна текстура з дрібними наскрізними дірочками привертає увагу та викликає бажання спробувати.
Інгредієнти
- великі курячі яйця - 3 шт.;
- молоко - 500 мл;
- сметана 10% - 200 мл;
- розпушувач для тіста - 10 г;
- дрібна сіль - пів чайної ложки;
- цукор - 3 столові ложки;
- ванілін - 1 чайна ложка без гірки;
- борошно - 350-450 г;
- олія для тіста - 2 столові ложки, для обсмажування - опціонально.
Із запропонованої кількості продуктів виходить 30 млинців діаметром 26 см. Точна кількість борошна залежить від його якості, а також від розміру яєць і обсягу використаної рідини.
Також знадобиться:
- каструля об'ємом 2-3 літри для змішування тіста;
- блендер або вінчик;
- млинцева сковорода з антипригарним покриттям;
- пензлик силіконовий для змащування сковороди олією;
- сито для просіювання сипучих інгредієнтів (борошна, цукру, розпушувача, солі);
- дерев'яна або силіконова лопатка з тонким краєм;
- невеликий ополоник;
- кухонна плита.
Успіх випікання тоненьких рум'яних млинців залежить від якості сковороди. Наші бабусі пекли борошняні вироби роками на одній і тій самій чавунній сковороді, не використовуючи її більше ні для чого. Багаторазове змащування чавунної поверхні олією сприяло тому, що тісто не пригорало і легко знімалося. До того ж, у чавунної сковороди товсте дно, яке довго розігрівається, але рівномірно розподіляє жар. Якщо спеціальної млинцевої сковороди під рукою немає, сучасні господині використовують посуд із керамічним або тефлоновим покриттям.
Процес приготування
Посмажити красиві млинці з рівномірними дірочками на поверхні не так просто - треба знати кілька секретів. Розберемо процес випікання детально і покроково.
- Основа млинцевого тіста - це яєчна суміш. Для її отримання в сухій посудині змішують три яйця із сіллю та цукром.
- Один із секретів отримання повітряного тіста - це насичення його бульбашками повітря. Для цього охолоджені яйця збивають вінчиком, поступово додаючи цукор і сіль. Збити достатньо до отримання однорідної маси з текстурою м'якої піни.
- В окремій ємності з'єднують молоко та сметану. Трохи підігрівають до кімнатної температури, після всипають чайну ложку з гіркою розпушувача для тіста і дають постояти 5 хвилин до утворення на поверхні бульбашок вуглекислого газу.
- Борошно відміряють мірною склянкою і просіюють весь обсяг через сито двічі. Завдяки цьому борошно стає легшим, легшим. Такий прийом дасть змогу отримати пухирчасте тісто з однорідною текстурою. При цьому в борошно додають чайну ложку з гіркою розпушувача і ванілін.
- У відповідній за об'ємом каструлі з'єднують теплу молочну суміш із яйцями, поступово підмішуючи борошно.
- Борошно може знадобитися не все. Її додають, поки суміш не набуде консистенції рідкої сметани. Масу залишають постояти 10-15 хвилин, після вливають кілька ложок олії і ретельно перемішують. Завдяки використанню олії тісто стає еластичним, під час випікання не пригорає і не рветься.
- Сковороду ставлять на плиту і дають добре розігрітися. Поверхню змащують маслом.
- Млинець важливо розподіляти саме по гарячій поверхні сковороди. Від цього залежить утворення бульбашок. Тісто розмішують ополоником, набирають потрібну кількість і виливають у центр розпеченої сковороди. При цьому її активно обертають, щоб маса рівномірно розподілилася по колу.
- Щоб ажурні млинці не рвалися під час випікання, для перевертання потрібно використовувати лопатку з тонким краєм. Важливо дочекатися, поки на поверхні проступлять дірочки, а краї підрум'яняться. Після цього лопатку заводять під край до середини млинця й акуратно перевертають його одним рухом.
- Зі зворотного боку випічка готується швидше. Варто піднімати край і дивитися на ступінь готовності, щоб млинці не пригорали.
Готові млинці перекладають на плоску тарілку і за бажанням змащують вершковим маслом. Якщо все зроблено правильно, вони виходять тонкими, з дірочками, рівномірно пропеченими.
Кілька секретів
Для приготування смачних тонких млинців варто знати три секрети:
- Перемішувати інгредієнти важливо вінчиком до отримання тіста без грудочок. Якщо борошно збилося в грудочки, їх можна видалити за допомогою блендера. Також можна пропустити масу через сито.
- Додавати в тісто дві ложки розпушувача обов'язково. Присмак соди не буде відчуватися, але структура тіста вийде ажурною і повітряною.
- Консистенція має бути обов'язково рідкою. Потрапляючи на гарячу поверхню, тісто покриватиметься бульбашками.
Ажурні млинці подають зі сметаною, рідким шоколадом, джемом і свіжими ягодами. Їх можна наповнити солодкою або солоною начинкою, склавши трикутником або загорнувши трубочкою, як на фото.
Смачного!





