Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Десерти » Тоненькі ажурні млинці на молоці

Тоненькі ажурні млинці на молоці

Тонкі млинці на молоці з дірочками

Російські млинці - це улюблена страва Масляного тижня. Серед різних способів їхнього приготування особливе місце займає рецепт млинців на молоці з ажурною поверхнею. Вони виходять тонкими, красивими і смачними. А незвичайна текстура з дрібними наскрізними дірочками привертає увагу та викликає бажання спробувати.

Інгредієнти

Інгредієнти для тонких млинців

  • великі курячі яйця - 3 шт.;
  • молоко - 500 мл;
  • сметана 10% - 200 мл;
  • розпушувач для тіста - 10 г;
  • дрібна сіль - пів чайної ложки;
  • цукор - 3 столові ложки;
  • ванілін - 1 чайна ложка без гірки;
  • борошно - 350-450 г;
  • олія для тіста - 2 столові ложки, для обсмажування - опціонально.

Із запропонованої кількості продуктів виходить 30 млинців діаметром 26 см. Точна кількість борошна залежить від його якості, а також від розміру яєць і обсягу використаної рідини.

Також знадобиться:

  • каструля об'ємом 2-3 літри для змішування тіста;
  • блендер або вінчик;
  • млинцева сковорода з антипригарним покриттям;
  • пензлик силіконовий для змащування сковороди олією;
  • сито для просіювання сипучих інгредієнтів (борошна, цукру, розпушувача, солі);
  • дерев'яна або силіконова лопатка з тонким краєм;
  • невеликий ополоник;
  • кухонна плита.

Успіх випікання тоненьких рум'яних млинців залежить від якості сковороди. Наші бабусі пекли борошняні вироби роками на одній і тій самій чавунній сковороді, не використовуючи її більше ні для чого. Багаторазове змащування чавунної поверхні олією сприяло тому, що тісто не пригорало і легко знімалося. До того ж, у чавунної сковороди товсте дно, яке довго розігрівається, але рівномірно розподіляє жар. Якщо спеціальної млинцевої сковороди під рукою немає, сучасні господині використовують посуд із керамічним або тефлоновим покриттям.

Процес приготування

Посмажити красиві млинці з рівномірними дірочками на поверхні не так просто - треба знати кілька секретів. Розберемо процес випікання детально і покроково.

Яйця, сіль і цукор

Перемішування яєць вінчиком

Просіяне борошно

Інгредієнти для тіста

Тісто для млинців

Змащування сковороди олією

Випікання тонкого млинця

Рум'яний млинець на сковороді

Тонкі млинці

  1. Основа млинцевого тіста - це яєчна суміш. Для її отримання в сухій посудині змішують три яйця із сіллю та цукром.
  2. Один із секретів отримання повітряного тіста - це насичення його бульбашками повітря. Для цього охолоджені яйця збивають вінчиком, поступово додаючи цукор і сіль. Збити достатньо до отримання однорідної маси з текстурою м'якої піни.
  3. В окремій ємності з'єднують молоко та сметану. Трохи підігрівають до кімнатної температури, після всипають чайну ложку з гіркою розпушувача для тіста і дають постояти 5 хвилин до утворення на поверхні бульбашок вуглекислого газу.
  4. Борошно відміряють мірною склянкою і просіюють весь обсяг через сито двічі. Завдяки цьому борошно стає легшим, легшим. Такий прийом дасть змогу отримати пухирчасте тісто з однорідною текстурою. При цьому в борошно додають чайну ложку з гіркою розпушувача і ванілін.
  5. У відповідній за об'ємом каструлі з'єднують теплу молочну суміш із яйцями, поступово підмішуючи борошно.
  6. Борошно може знадобитися не все. Її додають, поки суміш не набуде консистенції рідкої сметани. Масу залишають постояти 10-15 хвилин, після вливають кілька ложок олії і ретельно перемішують. Завдяки використанню олії тісто стає еластичним, під час випікання не пригорає і не рветься.
  7. Сковороду ставлять на плиту і дають добре розігрітися. Поверхню змащують маслом.
  8. Млинець важливо розподіляти саме по гарячій поверхні сковороди. Від цього залежить утворення бульбашок. Тісто розмішують ополоником, набирають потрібну кількість і виливають у центр розпеченої сковороди. При цьому її активно обертають, щоб маса рівномірно розподілилася по колу.
  9. Щоб ажурні млинці не рвалися під час випікання, для перевертання потрібно використовувати лопатку з тонким краєм. Важливо дочекатися, поки на поверхні проступлять дірочки, а краї підрум'яняться. Після цього лопатку заводять під край до середини млинця й акуратно перевертають його одним рухом.
  10. Зі зворотного боку випічка готується швидше. Варто піднімати край і дивитися на ступінь готовності, щоб млинці не пригорали.

Готові млинці перекладають на плоску тарілку і за бажанням змащують вершковим маслом. Якщо все зроблено правильно, вони виходять тонкими, з дірочками, рівномірно пропеченими.

Кілька секретів

Для приготування смачних тонких млинців варто знати три секрети:

  • Перемішувати інгредієнти важливо вінчиком до отримання тіста без грудочок. Якщо борошно збилося в грудочки, їх можна видалити за допомогою блендера. Також можна пропустити масу через сито.
  • Додавати в тісто дві ложки розпушувача обов'язково. Присмак соди не буде відчуватися, але структура тіста вийде ажурною і повітряною.
  • Консистенція має бути обов'язково рідкою. Потрапляючи на гарячу поверхню, тісто покриватиметься бульбашками.

Тонкі млинці з йогуртом і фруктами

Ажурні млинці подають зі сметаною, рідким шоколадом, джемом і свіжими ягодами. Їх можна наповнити солодкою або солоною начинкою, склавши трикутником або загорнувши трубочкою, як на фото.

Смачного!

Інші рецепти
Що приготувати з кислого молока: ТОП-10 оригінальних рецептів простих і смачних страв
Що приготувати з кислого молока: ТОП-10 оригінальних рецептів простих і смачних страв
Молоко - продукт, що швидко псується. Навіть пастеризований магазинний продукт після закінчення терміну придатності прокисає. Але це не означає, що
Найкращі пишні млинці без дріжджів на кефірі
Найкращі пишні млинці без дріжджів на кефірі
Млинці на кефірі готують здавна. Згідно з давнім повір'ям, найперший пісний млинець спекла господиня в російській печі абсолютно випадково.
Як правильно вибрати сковорідку для домашнього використання
Як правильно вибрати сковорідку для домашнього використання
Широкий асортимент кухонного приладдя хоч і дає змогу знайти ідеальне пристосування, часто вводить господинь у стан ступору. Як вибрати сковороду
Веганські млинці з гречаного борошна без молока
Веганські млинці з гречаного борошна без молока
Корисні млинці з гречаного борошна для діабетиків готують на мінеральній воді. У них не додають олію, яйця та молоко. Оскільки в гречці абсолютно
Що можна приготувати з кислого молока нашвидкуруч
Що можна приготувати з кислого молока нашвидкуруч
Млинці та оладки на кисляку Пишні оладки Заварні млинці Прості рецепти з кислим молоком Картопляні биточки Куряче філе в хрусткому паніруванні
Млинці з гарбуза - смачний і корисний сніданок
Млинці з гарбуза - смачний і корисний сніданок
Якщо є можливість приготувати щось нове і смачне на сніданок, то гарний настрій буде супроводжувати вас весь день, що залишився. А що ми любимо ще з