Що можна приготувати з кислого молока нашвидкуруч

- Пишні оладки
- Заварні млинці
- Картопляні биточки
- Куряче філе в хрусткому паніруванні
Приготувати з кислого молока на своїй кухні можна безліч страв. Це не тільки випічка. Продукт відмінно підійде і для інших рецептів. Наприклад, кисле молоко можна використовувати для приготування овочевих котлет, курячих стрипсів, зробити з нього корисну заправку для салату. Переваги молочнокислого продукту всім відомі, основні з них - невисока калорійність, доступність, склад, багатий на вітаміни, мікроелементи, пробіотики.
Випічка на кисляку
Випічка на кисляку виходить ніжною, повітряною, смачною. Цей продукт може з успіхом замінювати сметану, кефір, молоко. Пропонуємо прості рецепти, які допоможуть у цьому переконатися.
Пиріг з овочами та куркою
Смачним виходить на кисляку пиріг у духовці з начинкою з курячої грудки та овочів. Він виходить таким ситним, що цілком замінить другу страву під час обіду або стане повноцінною вечерею.
Інгредієнти для тіста:
- 400 г борошна;
- 120 мл кислого молока;
- 2 курячих яйця;
- 100 мл рослинної олії;
- 1 ч. л. солі;
- 1/2 ч. л. соди.
Для начинки знадобиться:
- 400 г курячої грудки;
- 1 молодий кабачок;
- 2 баклажани;
- 2 солодких перці;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 3 зубчики часнику;
- 1 пучок зелені;
- сіль, перець та інші приправи за смаком.
Це заливний пиріг. Заливку роблять із таких інгредієнтів:
- 150 г сметани;
- 2 курячих яєць;
- 100 г сиру;
- 1/3 ч. л. солі.
Етапи приготування:
- Курячу грудку відварити до напівготовності протягом 10 хвилин, дати охолонути, не виймаючи з бульйону.
- З'єднати яйця, кисле молоко, рослинну олію та сметану.
- Додати в миску соду, сіль, перемішати і поступово додавати борошно.
- Замісити тісто і зібрати його в кулю.
- Затягнути миску плівкою і поставити в холодильник на півгодини.
- Підготувати основу для начинки, нашаткувавши кільцями цибулю, а решту овочів, крім часнику, нарізавши невеликими скибочками.
- Обсмажити цибулю на сковороді до золотистого кольору, додати овочеву нарізку, перемішати.
- Смажити 8-10 хвилин, наприкінці додати подрібнений часник і нарізану кубиками курячу грудку.
- Посолити, поперчити, додати приправи і рубану зелень.
- Розкачати тісто в коло трохи більшого діаметра, ніж форма для випікання.
- Змастити форму олією, обсипати борошном, викласти в неї тісто за допомогою качалки, сформувати бортики.
- Зробити заливку з тертого сиру, яєць і сметани. Трохи сиру відкласти для посипання.
- Перемішати заливку з куркою та овочами, викласти начинку на тісто, злегка утрамбувати.
- Зверху посипати сиром, що залишився, випікати при температурі 180° C 50-55 хвилин.
Виймати пиріг із форми потрібно, коли він трохи охолоне, діючи акуратно, щоб не пошкодити бортики. Можна подавати в теплому і холодному вигляді.
Яблучний кекс
Яблучний кекс на кисляку можна спекти швидко. Разом із підготовкою інгредієнтів на це піде не більше години. У результаті вийде корисний і смачний десерт до чаю або кави.
Інгредієнти:
- 250 г борошна;
- 250 мл кислого молока;
- 3 курячих яйця;
- 130 г вершкового масла;
- 2 середніх яблука;
- 140 г цукру;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 щіпка соди;
- 1/3 ч. л. солі;
- 1 ст. л. родзинок;
- кориця, ванілін, цедра - за смаком.
Приготування покроково:
- Духовку заздалегідь розігріти до 180° C.
- Вершкове масло розпустити на водяній бані.
- Покласти в кисле молоко соду і дочекатися реакції.
- Проблендерувати яйця з цукром і ваніліном,
- Додати сюди ж кисле молоко, розтоплене масло, цедру, знову збити блендером.
- До борошна додати розпушувач, корицю і сіль, з'єднати з іншими інгредієнтами, знову збити.
- Очищені яблука порізати тонкими скибочками і покласти в тісто разом із родзинками. Частину фруктових часточок залишити для викладки зверху.
- Дбайливо перемішати масу кондитерською лопаткою.
- Узяти прямокутну форму для випічки, застелити її дно пекарським папером.
- Перекласти тісто у форму, зверху прикрасити скибочками яблук і поставити в духовку.
Час випікання - в середньому 50-60 хвилин. Перевірити готовність кексу можна дерев'яною шпажкою. Якщо випічка готова, вийняти форму з духовки, дістати з неї кекс і дати йому охолонути на решітці.
Тісто для пиріжків
Пиріжки на кисляку можна робити з будь-якою начинкою. Рецепт гарний тим, що тісто виходить легким, ніби з пуху і зробити його не складно. Готувати пиріжки можна будь-яким способом - хоч смажити, хоч випікати. Більш здоровим способом приготування буде використання духовки. Випічка не містить зайвого жиру, а отже, менш калорійна і легше засвоюється.
Інгредієнти:
- 500 г пшеничного борошна;
- 2 склянки кислого молока;
- 100 г сметани 15%-вої жирності;
- 6 ст. л. рослинної олії;
- 11 г сухих дріжджів;
- 4 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі.
Як готувати тісто для пиріжків:
-
- Змішати всі сухі інгредієнти - борошно, цукор, сіль, дріжджі.
- Додати до суміші кисле молоко, сметану масло.
- Як слід вимісити тісто (можна в кухонному комбайні), щоб не липло до рук.
- Прибрати тісто в тепле місце, накривши рушником або поклавши в поліетиленовий пакет, на 1-2 години (при кімнатній температурі буде підходити довше).
- Після того як тісто підійшло, його треба добре обім'яти і дати постояти ще 30-40 хвилин.
- Тепер можна ліпити пиріжки.
- Сформовані пиріжки залишають для вистоювання на півгодини, а потім випікають при температурі 190° C 15-20 хвилин (залежить від духовки).
Смачні та пишні пиріжки можна спекти з яблуками, капустою, зеленою цибулею і яйцем, сиром, лівером, грибами.
Продукти для начинки вимагають попередньої підготовки. Яблука томлять із цукром, капусту тушкують із сіллю та вершковим маслом, яйця відварюють круто. Гриби та м'ясо провертають у м'ясорубку й обсмажують із цибулею.
Дитяче печиво
Якщо зробити печиво на кисляку, воно вийде дієтичним і смачним. Таку випічку люблять діти, але й дорослим вона теж сподобається.
Інгредієнти:
- 4,5 склянки борошна;
- 1 склянка кислого молока;
- 180 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. солі;
- цукрова пудра для посипання.
Приготування:
- Змішати 3 склянки борошна з розпушувачем.
- Додати в миску з борошном вершкове масло з холодильника, порізане невеликими кубиками.
- Перетерети масу руками, щоб вийшла крихта.
- У чашці збити яйце з сіллю, додати до решти інгредієнтів.
- Потім влити кисле молоко і вимісити, щоб вийшла однорідна маса.
- Потроху додавати борошно, що залишилося, вимішуючи до того моменту, коли тісто перестане липнути до рук.
- Розділити отриманий об'єм на кілька частин (так зручніше працювати).
- Розкачувати тісто пластом завтовшки 0,5 см.
- За допомогою спеціальних пристосувань вирізати фігурки звірів, кружечки або півмісяці.
Випікати печиво в духовці треба, поки воно не зарум'яниться, за 180° C. На це йде в середньому 15-20 хвилин. Готове печиво перекласти на красиву тарілку, посипати зверху цукровою пудрою.
Млинці та оладки на кисляку
Кисле молоко підходить не тільки для домашньої випічки. На кисляку роблять також млинці та оладки.
Пишні оладки
Використовуючи кисле молоко, можна без дріжджів спекти пишні оладки. Вийде чудовий варіант ситного і смачного сніданку.
Інгредієнти:
- 1,5 склянки пшеничного борошна;
- 1,5 склянки кислого молока;
- 2-3 ст. л. цукру;
- 1 куряче яйце;
- 1/4 ч. л. соди;
- дрібка солі;
- рослинна олія для смаження.
Приготування страви покроково:
- Просіяти борошно, додати до нього соду, цукор, сіль.
- Збити виделкою яйце, змішати його з кислим молоком.
- З'єднати всі інгредієнти, збити вінчиком до однорідної консистенції. На вигляд тісто має нагадувати густу сметану.
Смажать оладки на розпеченій пательні в рослинній олії, викладаючи тісто столовою ложкою. Час обсмажування з кожного боку - 2-3 хвилини. Готові оладки мають бути золотистого кольору, подають їх у теплому вигляді зі сметаною, варенням, джемом, згущеним молоком, свіжими ягодами.
Заварні млинці
Крім оладок із кислого молока можна приготувати тонкі мереживні млинці з дірочками. Заварні млинці сподобаються всім. Готуються вони швидко і просто, а виходить у результаті дуже смачно.
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна;
- 500 мл кислого молока;
- 6 ст. л. рослинної олії;
- 2 курячих яйця;
- 2 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- ½ ч. л. соди;
- 300 мл окропу.
Спосіб приготування:
-
- У мисці змішати яйця, кисле молоко, сіль і цукор.
- Всипати сюди ж відміряну кількість борошна.
- Ретельно перемішати вінчиком, щоб не було грудок.
- В окріп кинути соду, перемішати і швидко влити в тісто.
- Розмішати масу до однорідної консистенції, дати постояти 5 хвилин.
- Влити в тісто рослинну олію, знову ретельно перемішати.
- Смажити млинці з двох боків на розпеченій сковороді, змащеній олією.
Змащувати сковороду потрібно тільки на самому початку. Надалі в цьому не буде потреби. Готові млинці смачні зі сметаною, варенням, медом, згущеним молоком.
Прості рецепти з кислим молоком
Із кислого молока можна зробити чудову заправку для салатів на заміну шкідливому майонезу. На 100 мл молочного продукту додають за смаком подрібнену зелень (петрушку, кріп, зелену цибулю), сіль, перець, лимонний сік, пропущений через прес часник. Такий соус ідеально підійде для будь-якого салату.
Картопляні биточки
Якщо додати кисле молоко в картопляні биточки, вони стануть ніжнішими і м'якшими. Готують цю страву з таких інгредієнтів:
- 1 кг відвареної в мундирі картоплі;
- 150 г тертого твердого сиру;
- 4 ст. л. кислого молока;
- 2 курячих яєць;
- 2 зубчики подрібненого часнику;
- 2 ст. л. борошна;
- свіжої зелені, солі, перцю за смаком.
Спосіб приготування:
- Картоплю попередньо очищають і розминають виделкою.
- Усі продукти змішують, формують трикутники.
- Обсмажують їх до рум'яної скоринки на оливковій олії.
Перед подачею на стіл биточки викладають на паперовий рушник, щоб позбавити від зайвого жиру.
Куряче філе в хрусткому паніруванні
Для цього рецепта знадобиться такий сучасний прилад, як аерогриль, страви в ньому готуються за заздалегідь заданою програмою, що дуже зручно. Такий спосіб приготування дієтологи схвалюють куди більше, ніж обсмажування на сковороді.
Інгредієнти:
- 1 кг курячого філе;
- 2 склянки кислого молока;
- 3 склянки борошна;
- 1 лимон;
- 1 ст. л. солі;
- 1 ч. л. часникового порошку;
- 1 ч. л. чорного меленого перцю;
- 1,5 ст. л. паприки;
- 1,5 ст. л. розпушувача.
Фішка цього рецепта в попередньому маринуванні курячого філе.
Спосіб приготування:
- Приготувати маринад із кислого молока, лимонного соку, солі та чорного меленого перцю.
- Нарізати філе курячої грудки на смужки завширшки 3 см і завдовжки 7-8 см.
- Занурити курку в маринад і залишити на 1 годину. Час маринування за бажанням можна подовжити.
- Приготувати панірувальну суміш із борошна, розпушувача, паприки, солі та сухого часнику.
- Влити в панірування 2-3 ст. л. л. маринаду, щоб надати їй липкої консистенції.
- Обваляти в отриманій суміші смужки курки і викласти їх на решітку аерогриля з невеликими проміжками.
- Готують страву за температури 180° C 6 хвилин, потім шматочки перевертають на інший бік і смажать ще стільки ж.
Можна приготувати страву і в звичайному електрогрилі. Подають курячі стрипси в паніровці з овочевим салатом і будь-яким соусом. Найбільше до такої курки підійде соус барбекю. Зверху страву можна прикрасити рубаною зеленню.
Будь-яка господиня на своїй кухні експериментує з рецептами. Варто спробувати додавати кисле молоко в різні страви або замінювати ним інші кисломолочні продукти. Напій стане чудовою основою для соусу, зробить випічку повітряною, а м'ясо ніжнішим. Особливо смачні млинці та оладки на кисляку.





