Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Як готувати » Як правильно і скільки варити різні овочі

Як правильно і скільки варити різні овочі

Скільки варити овочі

Це тільки здається, що не обов'язково знати, скільки варити овочі, щоб уміти доводити їх до потрібного стану. Багато господинь за звичкою відварюють компоненти «на око», регулярно перевіряючи їхню готовність. Такий підхід не завжди гарантує отримання потрібного результату, особливо, якщо доводиться мати справу з овочевою сумішшю, наприклад, супом. Найменше порушення технології в цьому випадку здатне призвести до псування або, як мінімум, зміни смакових особливостей готової страви. У середньому, час приготування овочів становить від 5 до 45 хвилин. Показники можуть істотно змінюватися залежно від розміру продукту, його свіжості та сорту.

різні овочі

Рекомендовані показники щодо відварювання різних овочів

У кожному конкретному випадку потрібно дотримуватися особливих правил і часових відрізків. Наведені показники є максимально наближеними до оптимальних, але й вони можуть піддаватися корекції залежно від впливу таких чинників, як вік і сорт продукту.

  • Буряк. Незважаючи на те, що деякі господині витрачають на відварювання буряка по 3-4 години, багаторазово при цьому доливаючи воду, такий підхід призводить до вимивання з м'якоті більшості корисних речовин. Оптимальний час для цього овоча - 40-45 хвилин. Причому, відварювати буряк найкраще разом зі шкіркою. Сіль додавати не потрібно, через неї продукт «дубіє».

відварювання буряка

Порада: Більшість овочів за бажання можна відварити в мультиварці або пароварці. У першому випадку час витримки доведеться збільшити мінімум на 15-20 хвилин, у другому - приблизно на півгодини.

  • Щавель. Цей продукт нерідко використовується в приготуванні супів, причому, найчастіше це робиться неправильно. Щоб щавель зберіг усю свою користь і натуральність смаку, час його обробки не повинен перевищувати 5 хвилин. До речі, спеції цей компонент не любить, тому сіль, перець і подібні до них компоненти краще додавати в уже готову страву.

щавель

  • Кукурудза. Тут дуже багато залежить від сорту продукту і його свіжості. У той час, як молода харчова кукурудза буде готова вже через чверть години, старий або кормовий продукт доведеться відварювати від 50 хвилин до 2 годин. Сіль і в цьому випадку відсуне термін готовності продукту, тому її у воду додавати не варто.

відварювання кукурудзи

  • Морква. Буде готова вже через 20-25 хвилин. Якщо ж потрібно відварити шматочки овоча, то їм буде достатньо чверті години. Примітно, що справжні професіонали спочатку відварюють моркву, після чого чистять і додають у різні страви. Причому, робиться це без використання солі, яка перебиває солодкий присмак овоча.

відварювання моркви

  • Білокачанна капуста. Поширеною помилкою багатьох господинь, які регулярно готують борщ, є додавання капусти в числі перших овочевих інгредієнтів. Насправді, продукт буде готовий уже через 15-20 хвилин інтенсивного кипіння. А тривале відварювання надає йому консистенції паперу.

відварювання білокачанної капусти

  • Гарбуз. Великі шматки цього ароматного овоча рекомендується варити півгодини, дрібні - 20 хвилин. Це один із небагатьох компонентів, які позитивно реагують на сіль, яку можна вводити відразу ж після закипання води.

відварювання гарбуза

  • Спаржа. Ще один продукт, який готується за лічені хвилини. Усього 3-4 хвилини і він готовий. Ось тільки варити його потрібно по-особливому. Елементи збираються в пучок і виставляються в ємність з киплячою водою у вертикальному положенні. При цьому головки овоча не повинні бути покриті водою, вони будуть оброблятися парою. Сіль можна вводити як на самому початку, так і наприкінці обробки.

відварювання спаржі

  • Картопля. Якщо продукт готується в мундирі, то доведеться витратити близько 20-25 хвилин залежно від сорту продукту. Картопля в супі доходить до потрібного стану приблизно за чверть години. Важливо пам'ятати, що потрібного результату буде досягнуто тільки в тому випадку, якщо оброблювані овочі підібрані за розміром.

відварювання картоплі

  • Кабачок. Ці компоненти в обов'язковому порядку перед відварюванням очищаються від насіння і шкірки. Час обробки половинок у цьому випадку становить до 20 хвилин. Кабачки, нарізані невеликими скибочками, достатньо варити 10 хвилин. До речі, старі овочі зі щільною шкірою, обробляти таким способом практично марно. М'якшими і приємнішими вони від цього не стануть.

відварювання кабачків

  • Баклажани. А ось їх краще помити, відварити протягом 20 хвилин, не зрізуючи навіть частини на полюсах, і тільки після цього почистити. Іноді баклажани відварюють, попередньо нарізавши кружечками. У цьому разі час обробки становить 10 хвилин. Нарізані овочі краще варити в емальованій каструлі, тоді процеси окислення не запустяться і м'якоть не потемніє.

відварювання баклажанів

  • Томати. Якщо помідори йдуть на борщ, то їх потрібно відварювати не більше 15 хвилин. У випадках же, коли з них планується готувати пасту, час варіння збільшується до 45 хвилин.

відварювання томатів

  • Патисони. У цьому випадку час обробки становить 20 хвилин для цілих овочів і 10 хвилин - для шматочків. Особливу увагу потрібно приділяти специфіці підходу, характерній для кожного конкретного рецепта, в якому використовується овоч.

відварювання патисонів

  • Селера. Якщо йдеться про стебло, то його не варто варити довше 2 хвилин. Продукт не розвариться і від більш тривалої обробки, але саме цього часу достатньо для доведення його до потрібного стану без зниження користі.

відварювання селери

Якщо в процесі відварювання компонентів доводиться доливати воду, це має бути тільки окріп. В іншому разі час приготування продукту істотно збільшиться, а його якість погіршиться.

Овочі, які не рекомендується відварювати

Щоб зрозуміти, який овоч не варять і чому, потрібно просто один раз відварити компонент. Деякі продукти саме в процесі подібної обробки втрачають корисні речовини. Крім цього, знижуються їхні смакові якості, невигідно змінюється текстура.

  • Рукола. Будь-яка термічна обробка салату, багатого вітамінами й антиоксидантами, повністю знищує в ньому корисні речовини. При цьому продукт ще й набуває гіркоти, здатної зіпсувати смак страви.
  • Болгарський перець. Цей компонент у результаті відварювання також позбавляється значної частини важливих складових. Зокрема, майже повністю руйнується вітамін С, за який овоч так цінують дієтологи. Тож краще вживати перець у сирому вигляді або тушкувати.

овочі

  • Брюссельська капуста. У той час, як відварювання перетворює цей продукт на даремну масу, приготування на пару дає змогу досягти бажаного результату, зберігши все, що потрібно.
  • Цвітна капуста. Якщо не варити компонент, а бланшувати, підсмажити на грилі або приготувати на парі, вдасться зберегти не тільки набір важливих речовин, а й підкреслити унікальний смак овоча.
  • Брокколі. З цією капустою рекомендується чинити точно так само, як і з цвітною. У крайньому разі, рекомендується обмежуватися 5-7 хвилинами обробки. Це дасть змогу зберегти в компоненті хоч якусь користь.

Ці часові рамки наведені лише для орієнтиру. У більшості випадків вони дають змогу досягти оптимального результату, довести кінцеву страву до потрібного стану. Але при цьому не варто забувати і про особисті уподобання. Одні люди люблять ретельно виварені овочі, які буквально тануть у роті. Іншим же більше подобаються вироби, які злегка хрумтять на зубах, виділяють свіжий сік або не повністю втрачають свою текстуру.

Інші рецепти
Як можна зварити яловичину і скільки це потрібно робити
Як можна зварити яловичину і скільки це потрібно робити
Існує багато способів приготування м'яса, але варіння залишається найщаднішим і найпростішим варіантом впливу на продукт, що дозволяє в
Скільки і як варити яйця курки, качки, індички та перепела
Скільки і як варити яйця курки, качки, індички та перепела
Перед тим, як варити яйця звичним способом, варто ознайомитися з особливостями процесу. Практика показує, що навіть найдосвідченіші господині
Як підтримувати температуру в холодильнику, і яка вона має бути
Як підтримувати температуру в холодильнику, і яка вона має бути
Люди настільки звикли до присутності холодильників у своїх квартирах, що навіть не замислюються про те, що за якістю їхньої роботи рекомендується
Види та особливості поглиначів запаху в холодильнику
Види та особливості поглиначів запаху в холодильнику
Від появи неприємного запаху в камері холодильної установки не застрахована навіть найдосвідченіша й найакуратніша господиня. Про те, щоб придбати
Як правильно приготувати шашлик - робимо м'ясо м'яким і соковитим
Як правильно приготувати шашлик - робимо м'ясо м'яким і соковитим
Приготування шашлику - це справжнє мистецтво, яким володіють одиниці. Мало обсмажити на вугіллі шматочки баранини чи якогось іншого м'яса, щоб
Скільки можна зберігати мед і як це правильно робити
Скільки можна зберігати мед і як це правильно робити
Мед у стільниках, склад рідкої або кремової консистенції - це не тільки улюблені багатьма ласощі, а й корисний для здоров'я продукт. Тому перед