Як швидко і якісно почистити свіжий або сухий часник

У процесі підготовки часнику до його введення в кулінарні витвори, кухарям доводиться переживати чимало неприємних моментів, починаючи від ушкодження шкіри щільними лусочками і закінчуючи налипанням тонких плівок на пальці.
Якщо знати, як швидко чистити часник, можна не тільки уникнути всього цього, а й помітно скоротити час, що витрачається на проведення чорнових робіт. І не важливо, доводиться возитися зі свіжим, щойно знятим із грядки продуктом, або вже підсушеним компонентом. Для кожного виду овоча були розроблені особливі способи, підходи та прийоми.
Як швидко почистити свіжий часник
Свіжий, зовсім недавно зібраний часник покритий щільною, хоч і м'якою шкіркою. У процесі її видалення на руки потрапляє сік продукту, який не тільки виділяє сильний запах, а й проникає в найдрібніші тріщинки на шкірі. Результат - неприємні пекучі відчуття, які складно швидко зняти.
Щоб не зіткнутися з такими складнощами і при цьому швидко почистити часник, треба освоїти такі методи:
- Головки продукту промиваємо в теплій воді та розділяємо на часточки. За необхідності використовуємо ніж або інший гострий предмет, щоб відокремити їх від основи. Викладаємо підготовлені часточки на щільну поверхню і натискаємо на них обробною дошкою. Діємо акуратно, щоб не розчавити соковитий продукт. Потім вручну чистимо часточки, шкірка з яких після такої підготовки має сходити без проблем.
Порада: Жодні профілактичні заходи не захистять шкіру від в'їдливого часникового запаху під час роботи з ароматним компонентом, але не потрібно цього боятися. Після проведення всіх необхідних маніпуляцій треба просто обполоснути руки теплим кавовим відваром і трохи потерти проблемні місця, наприклад, під нігтями. Щоправда, допоможе тут тільки натуральна кава, а не розчинна.
- Також розділяємо головку на окремі часточки. Цього разу поміщаємо їх у ємність із холодною водою і залишаємо на 20-30 хвилин. Після цього рідину зливаємо, а часник чистимо від лушпиння. Вона розм'якне, буде легко відходити, не прилипаючи до рук.
- Якщо часник має пройти термічну обробку, наприклад, він стане складовою соусу або маринаду, часточки можна помістити в гарячу воду. Чекаємо не більше 7-10 хвилин, після чого зливаємо рідину. Викладаємо зубчики на тверду поверхню і даємо їм охолонути. Після цього знімаємо лушпиння, воно має безперешкодно відділятися від м'якоті.
Після того, як їстівна частина часнику здобута, її потрібно негайно пускати в хід. Настільки свіжий часник дуже швидко сохне й активно виділяє вологу. Якщо тягнути час, продукт може втратити значну частину смаку й аромату.
Правила поводження з висушеним часником
Коли сезон збору овоча закінчено, у продажу з'являється звичний усім підсушений продукт. У цьому випадку, щоб швидко почистити часник, потрібно використати один із таких методів:
- Викладаємо часточку часнику на поверхню обробної дошки, накриваємо долонею і починаємо катати, злегка натискаючи. Після цього залишиться тільки зняти з неї лушпиння. Для отримання більш швидкого і якісного результату з кінчиків зубців можна спочатку зрізати лушпиння.
- При роботі з дрібними часточками слід використовувати такий підхід. Головку розбираємо на зубчики, викладаємо їх у холодильник. Потім компоненти викладаємо в посуд, наповнений холодною кип'яченою водою. Чекаємо півгодини і зливаємо рідину. За цей час лушпиння насититься водою і його можна буде без проблем зняти.
- Компонент, який буде піддаватися термічній обробці, ділимо на зубчики, які опускаємо в окріп. Чекаємо хвилину, зливаємо воду і просушуємо компоненти. Зрізаємо з часточок кінчики, після чого без особливих складнощів знімаємо лушпиння.
Сухий часник можна використовувати відразу або прибрати на кілька годин у холодильник. Найкраще помістити компонент у скляну ємність із капроновою кришкою, щоб він не поширював свій запах на весь холодильник.
Цікаві рекомендації від професійних кухарів
У ресторанах часник доводиться чистити відразу у великих кількостях. Для цього існують особливі способи обробки овоча:
- Беремо кілька головок часнику, розбираємо їх на часточки, видаляємо серцевини та лушпиння, що відійшло. Кожен зубчик послідовно викладаємо на обробну дошку, накриваємо лезом ножа і натискаємо. Має пролунати характерний тріск, після якого переходимо до іншого зубчика. Усі оброблені вироби складаємо в окрему миску. Після цього перебираємо заготовки, знімаючи з них лушпиння, яке не буде затримуватися.
- Є ще навіть простіший спосіб. У часникових часточок зрізаємо кінчики, якими вони кріпилися до основи головки, і складаємо в металеву миску. Накриваємо її другою металевою мискою і активно трясемо протягом 20 секунд. Усе лушпиння зійде, залишиться тільки дістати чистий часник.
Якщо в процесі обробки на вже чистому часнику виявилися підгнилі ділянки, їх можна вирізати. А ось якщо зернятка здаються підсохлими, їх краще викинути повністю.





