Як пекти паску на паску з родзинками в паперовій формі

Рецепт повітряної паски з родзинками та шафраном у духовці з дріжджового тіста досить простий у приготуванні. Тісто виходить пухким, ніжним за текстурою і приємним на смак. Колір паски жовтого кольору завдяки шафрану і куркумі в його складі. З продуктів з рецепта нижче виходить шість невеликих або три середніх паски.
Інгредієнти
Для приготування смачної паски знадобляться такі інгредієнти:
Опара:
- Сухі дріжджі -11 гр.
- Тепле молоко - 200 мл.
- Борошно - 100 гр.
- Цукровий пісок - 30 гр.
Тісто:
- Родзинки або журавлина - 150 гр.
- Цедра 2 апельсинів.
- Вершкове масло - 200 гр.
- Цукровий пісок - 150 гр.
- Борошно пшеничне - 350 гр.
- Яєчний жовток - 9 шт.
- Куркума та/або шафран - 1 ч. л. ложка.
- Сіль - ½ ч. л. ложки.
- Алкоголь за бажанням (ром або коньяк) - 2 ст. л. ложки.
Як готувати паску з родзинками
Приготування може зайняти кілька годин, тому запасіться терпінням, щоб нікуди не поспішати і насолодитися процесом.
Опара для паски
- У глибокій мисці змішайте тепле молоко, дріжджі, цукор і просіяне борошно, краще це робити віночком, щоб усі інгредієнти рівномірно перемішалися.
- Накрийте майбутню опару для паски рушником або плівкою і поставте в тепле місце на 40 хвилин. Маса має збільшитися у 2-3 рази.
Поки опара настоюється можна підготувати інші продукти для тіста:
- Вінчиком перетерти жовтки з цукром до білої маси.
- Промити сухофрукти та з'єднати їх з алкоголем.
- Натерти цедру апельсинів на дрібній тертці та додати в миску із сухофруктами.
- Дістати з холодильника вершкове масло.
- Залити шафран водою.
Готуємо тісто для великодньої паски
- У готову опару додайте перетерті жовтки, вершкове масло кімнатної температури, куркуму, шафран і борошно. Після додавання кожного компонента слід вмісити його в тісто руками.
- Відправляємо тісто на розшарування на 30 - 40 хвилин у тепле місце, можна в духовку з температурою 40 градусів. !Ємність із тістом має бути накрита.
- Через деякий час тісто добре підніметься, отже, час додати в нього сухофрукти. Для цього добре змастіть руки рослинною олією і рівномірно вмішайте родзинки.
- Розкладаємо тісто по формах і знову прибираємо в тепле місце на 40-50 хвилин.
- Через деякий час поставте деко з пасками в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте в режимі = (без конвекції) 30-45 хвилин. Час залежить від розміру пасок і потужності духовки. Готовність великодніх пасок перевіряйте зубочисткою, якщо вона суха і без слідів тіста, значить паски з духовки можна виймати.
Ось кілька рекомендацій, які допоможуть вам використовувати готову паперову форму для пасок у домашніх умовах:
Виберіть правильний розмір форми: перед тим, як придбати готову паперову форму, переконайтеся, що її розмір відповідає вашим потребам.
Не забудьте змастити форму олією: перед тим, як викладати тісто у форму, змастіть її олією, щоб паска легко відокремилася від паперу після випічки.
Об'єм тіста у формі не повинен перевищувати 1/3 від об'єму самої форми, це важливо, оскільки дріжджове тісто збільшується в розмірі в 2-3 рази і може витекти на деко, зіпсувавши зовнішній вигляд паски на паску.
Щоб уникнути падіння паски під час приготування, не відкривайте духовку протягом перших 20-30 хвилин. Також не чіпайте паску занадто рано після приготування, дайте їй трохи охолонути всередині форми.
Щоб витягнути паску з форми - розріжте папір. Використовуючи ніж або ножиці, обережно розріжте папір уздовж. Будьте обережні, щоб не порізати себе або не пошкодити паску. Поки паска у формі вона менше втрачає вологу і довше зберігається, виймати виріб із форми рекомендується перед подачею на стіл.
Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете успішно використовувати готову паперову форму для пасок у домашніх умовах і отримати смачну та красиву паску, яка порадує ваших близьких і гостей.
Прикрасити святкову великодню паску можна глазур'ю на ваш вибір, декором може бути безе, ягоди, посипки або живі квіти.





