Як приготувати яєчню в мікрохвильовці

Якщо знати, як приготувати яєчню в мікрохвильовій печі, може бути вирішена проблема сніданку або легкої вечері. Для цього знадобиться зручний посуд - тарілка або контейнер. На приготування страви в традиційному варіанті піде всього 3-4 хвилини. Можна урізноманітнити рецепт, додаючи до яєць різні продукти.
Яєчня в мікрохвильовці
Зробити такий сніданок під силу людині будь-якого віку, з ним впорається навіть дитина. Рецепт яєчні залежить від наявності продуктів, які є в холодильнику. Нашвидкуруч можна приготувати страву традиційним способом:
Перед тим як приступити до готування, варто ознайомитися з порадами досвідчених господинь:
- Яєчня вийде ніжнішою і приготується швидше, якщо заздалегідь дістати яйця і молоко з холодильника, щоб продукти прогрілися до кімнатної температури. На це знадобиться приблизно півгодини. Ті, хто вранці обмежений у часі, можуть знехтувати цією рекомендацією.
- Ємність, обрана для приготування, теж не повинна бути холодною. Якщо тарілка до цього була обполоснута холодною водою, вона може тріснути в мікрохвильовці.
- Не варто додавати у страву соду або розпушувач, якщо яєчня готується таким способом.
Плюс такого способу приготування в тому, що рецепт не вимагає додавання олії. Завдяки цьому яєчня виходить дієтичною, не містить багато калорій. Та й готуватися вона буде швидше, ніж при традиційному варіанті на плиті. Страва підійде людям із проблемами травлення і тим, хто має намір позбутися зайвої ваги. Не можна його їсти лише тим, у кого яйця викликають алергічну реакцію.
Способи приготування
Якщо доведеться готувати в тарілці, підійде лише такий посуд, на якому немає візерунка з позолоти. Металеві частинки у фарбі відбиватимуть мікрохвилі, відправляючи їх назад у магнетрон. Це може призвести до поломки мікрохвильової печі. До допустимих матеріалів, з яких роблять посуд, відносять термостійке скло, фаянс і фарфор. Можна використовувати керамічну форму для запікання і навіть кухоль.
Приготування яєчні в контейнері теж припустимо, якщо ємність зроблена із пластику, який дозволено використовувати для мікрохвильовки. На дні таких контейнерів є відповідне маркування у вигляді квадрата з хвилястими лініями всередині або тарілки з «хвилями», що ширяють над нею.
Класичний рецепт
Традиційний рецепт приготування яєчні найпростіший.
Для страви на 2 осіб знадобиться:
- 3 яйця;
- 100 мл молока;
- 1 ч. л. солі без гірки.
Спосіб приготування:
- Відокремити білки від жовтків для того, щоб збити їх і яєчня вийшла пишною.
- Використовувати для збивання білків вінчик до отримання щільної піни, додавши перед цим сіль.
- Злегка збити віночком жовтки та змішати їх із молоком.
- Викласти в ємність для запікання спочатку жовтки, а потім білки (саме в такому порядку), акуратно перемішати.
- Поставити контейнер у мікрохвильовку й увімкнути прилад на повну потужність.
Визначають готовність страви на око. Спочатку схоплюються краї яєчні, а потім маса в середині тарілки. Щоб зварити яєчно-молочну суміш швидше, режим готування призупиняють через 1 хвилину і перемішують яєчню виделкою. Після цього готують далі, поки страва не набуде потрібної консистенції.
У скляному кухлі із зеленню
У скляному кухлі їсти яєчню навіть зручніше, наприклад, якщо сидіти за комп'ютером і одночасно снідати. Така подача зазвичай подобається дітям і підліткам. Страву готують порційно.
Необхідні продукти:
- 2 яйця;
- 2 ст. л. молока;
- щіпка солі;
- трохи слив. олії;
- улюблена зелень за смаком.
Спосіб приготування:
- Обмазати стінки кружки вершковим маслом приблизно на половину висоти.
- Злегка збити яйця, а потім з'єднати їх із молоком і сіллю.
- Додати дрібку рубаної зелені, яка подобається.
- Поставити кухоль всередину печі та увімкнути прилад на повну потужність.
Залежно від характеристик печі яєчня може готуватися до 5 хвилин. Чим потужніша мікрохвильовка, тим швидше йде процес приготування.
У формі для запікання з беконом і сиром
Цей варіант ситного сніданку ідеально підходить для чоловіків, які ведуть активний спосіб життя. Бекон краще брати з меншою кількістю жиру. Покращать смак страви добавки у вигляді сиру, сметани, зелені та спецій.
Кількість інгредієнтів на 1 порцію:
- 2 яйця;
- 3-4 скибочки бекону;
- 50 г твердого сиру;
- 2 ч. л. сметани;
- свіжа зелень за смаком;
- приправи за смаком.
Спосіб приготування:
- Яйця злегка збити вінчиком.
- Додати сметану і продовжити збивання.
- Вилити збиту масу у форму для запікання.
- Покласти сюди ж нарізаний кубиками бекон і тертий сир, перемішати.
- Додати улюблені приправи та зелень.
- Увімкнути максимальну потужність, готувати 1 хвилину.
- Перемішати яєчню і продовжити готувати ще 1-2 хвилини.
Перетримувати страву в печі не варто. Інакше яєчня вийде сухуватою. Форма для запікання має бути не з металу, а з вогнетривкого скла або кераміки.
З ковбасою та хлібом на плоскій тарілці
Рецепт підійде як перекус нашвидкуруч. Їсти цю страву можна в будь-який час дня. Страва, приготована у такий спосіб, особливо подобається дітям, вони самі можуть приготувати її, прибігши зі школи або з прогулянки.
Скільки і яких продуктів знадобиться на 1 порцію:
- 2 яйця;
- 100 г ковбаси;
- скибочка білого хліба;
- невеликий шматочок сл. олії.
Спосіб приготування:
- Змастити неглибоку тарілку вершковим маслом.
- Укласти на дно порізаний кубиками хліб і скибочки ковбаси.
- Залити злегка збитими яйцями.
Ковбасу можна брати будь-яку за своїм бажанням. Або використовувати інші ковбасні вироби - шинку, сосиски, сардельки.
З овочами, сиром і грибами
Яєчня за цим рецептом цілком підійде для вечері. Страва виходить ситною та смачною. Готувати її потрібно під спеціальною кришкою для мікрохвильовки, щоб уникнути бризок.
Склад і кількість інгредієнтів на 2 порції:
- 4 яйця:
- 1 невелика цибулина;
- 4 печериці ср. розміру;
- 50 г тертого сиру;
- половинка болгарського перцю;
- 1 ст. л. сметани;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Нарізати гриби тонкими скибочками.
- Порізати цибулю і перець кубиками.
- Викласти суміш овочів і грибів у змащену олією велику тарілку або форму.
- Накрити кришкою, готувати на максимальній потужності 5 хвилин.
- Злити зайву рідину.
- Залити гриби та овочі яйцями, збитими зі сметаною.
- Посолити і поперчити страву, готувати ще 3 хвилини.
- Посипати сиром і зеленню за 30 сек. до закінчення готування.
Як добавку можна використовувати помідори, замінивши ними перець або поклавши додатково. Незважаючи на те, що яєчня за цим рецептом готується у 2 етапи, багато часу це все одно не займає.
Приготована в мікрохвильовці яєчня не поступається страві, приготованій на плиті. На користь такого рецепта виступає низька калорійність, швидкість приготування, щадний спосіб обробки. Яєчня не засмажується до хрусткої скоринки, тому їсти її можна навіть людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Їсти страву потрібно в теплому вигляді, давши їй попередньо трохи охолонути. Розігрівати повторно яєчню не прийнято.





