У яких умовах потрібно зберігати відкрите або домашнє вино: вологість, температура, терміни

Люди, які планують зайнятися самостійним виготовленням алкогольних напоїв із натуральних компонентів, повинні спочатку розібратися, як зберігати домашнє вино. Подібні знання не будуть зайвими і для того, хто просто цінує вишукані напої. Зберігання вина - це особливий процес. Він хоч і не вирізняється складністю, вимагає дотримання низки правил. Їх ігнорування загрожує псуванням продукту і зміною його смаку. Причому, ризики поширюються не тільки на відкрите вино, а й на рідину в закупорених пляшках. Термін зберігання деяких напоїв справді може обчислюватися десятками і навіть сотнями років, але для цього їх слід тримати у відповідних умовах.
Базові рекомендації щодо зберігання вина
Вина дуже примхливі і вимогливі, незалежно від того, скільки вони коштують, який їхній вік і склад. Звісно, їх можна купувати безпосередньо перед урочистістю, щоб не обтяжувати себе додатковими клопотами. Тим же людям, які планують зібрати гідну колекцію, доведеться запам'ятати низку універсальних правил:
- Захист від сонячних променів. Термін придатності продукту помітно скорочується, якщо на нього потрапляють прямі сонячні промені. До речі, червоне вино не так схильне до негативного впливу, як біле, але не варто невиправдано ризикувати. Навіть продукт у пляшках зі спеціального скла з ультрафіолетовими фільтрами краще тримати в темному приміщенні.
- Прохолода. Запечатані вина слід зберігати за температури 10-12ºС. Вона має бути постійною, добові коливання допускаються в межах 1,5 градусів. Дотримання рекомендацій впливає не тільки на термін придатності напою, а й на його якість. Якщо не знати, як правильно зберігати вино, то є ризик порушити процес його «приготування». Продукт, який перебуває в надто теплих умовах, швидко розкриває свій смак і аромат, здається виснаженим. Низькі температури гальмують процеси, і напій знову ж таки не радує своїми характеристиками.
Порада: Якщо немає можливості виділити готельне приміщення або хоча б об'ємну полицю, що закривається, під вино, його потрібно хоча б нещільно обернути тонкою тканиною або прибрати в коробку з високими бортиками.
- Оптимальний рівень вологості. Незалежно від того, скільки пляшка лежить у льосі або спеціальному приміщенні, на ній не повинна утворюватися цвіль. Але і пересихати ємність, особливо її пробка, не повинна. Ідеальним вважається проміжок від 65% до 80%. Він допоможе зберегти продукт і не вплинути на його якість.
- Вентиляція. Вино навіть через корок «дихає» і насичується киснем. Щоб разом із хімічним елементом через натуральний бар'єр не проникли неприємні запахи, потрібно подбати про вентиляцію в обраному приміщенні. Додатково можна прибрати з оточення пляшок усі продукти, що сильно пахнуть.
- Повний спокій. Щоб не тільки продовжити термін зберігання напою, а й підтримати його первісну якість, пляшки потрібно прибрати так, щоб на них не діяли зовнішні механічні чинники. Ємності навіть не повинні тертися одна об одну.
- Горизонтальне положення. Колекціонери вин і їхні виробники не просто так зберігають продукт на стелажах, надавши тарі горизонтального положення. Це робиться для того, щоб вино постійно змочувало пробку, запобігаючи її повному висиханню. Якщо корок все ж всохне, він почне пропускати кисень у дуже великому обсязі, і зберегти вино не вийде.
Крім цього, любителі вина мають назавжди запам'ятати, що якісний продукт не може продаватися або зберігатися в пластикових ємностях. За такого підходу неможливо передбачити, яким смак буде під час розкриття пляшки або через кілька хвилин після цього. Та й від механічного впливу вміст тари практично не захистити.
Скільки можна зберігати вино
Термін зберігання червоних вин трохи більший, ніж білих. Але думка про те, що, чим довше вино зберігається, тим краще стає, докорінно помилкова. Для тривалого настоювання підходять тільки певні сорти напоїв. Наприклад, молоді вина, які продаються в супермаркетах, за якийсь час починають ставати тільки гіршими, незалежно від того, за яких температури та вологості їх зберігати.
Взагалі, про те, скільки допускається тримати в домашніх умовах той чи інший продукт, краще прочитати на його етикетці. У випадку з молодими червоними винами термін зазвичай становить 8-10 років. Смак білих вин розкривається раніше, для них оптимальними показниками вважаються 2-3 роки зберігання. Наведені цифри не поширюються на продукти, що продаються в пластикових ємностях і картонних коробках.
Для дорогих вин існують свої терміни. Ось вони вже можуть обчислюватися десятками років. Червоні вина взагалі не рекомендується куштувати, поки їм не виповнилося 3-4 роки, а то й усі 10 років. Білі вина можна пробувати набагато раніше, термін їхнього зберігання рідко перевищує 15-20 років.
Як правильно поводитися з відкритим вином
Навіть якщо дотримуватися всіх рекомендацій, відкрите вино не збереже свою красу довше, ніж на тиждень. Повітря, механічний вплив, стрибки температур - все це запускає процеси, які не можна зупинити, навіть якщо використовувати вакуум.
Щоб знизити негативний вплив на продукт, треба пам'ятати про такі нюанси:
- Термін зберігання відкритих ігристих вин не перевищує доби, і то за умови, що пляшка була закупорена пробкою. Без неї продукт видихнеться протягом кількох годин.
- Білі вина можна зберігати до 3 днів, червоні - до 5 днів. Але ці дані дійсні лише за наявності корка.
- Міцні напої простоять у пляшках із корками і тиждень.
Щоб мати можливість зберігати відкриті продукти стільки, скільки заявлено, слід не просто поставити ємність у холодильник, доведеться скористатися деякими хитрощами:
- Напій переливаємо в тару меншого об'єму і закупорюємо пробкою.
- За допомогою спеціального насоса відкачуємо з ємності зайве повітря.
- Ставимо продукт у найхолоднішу частину холодильника, щоб загальмувати процеси дозрівання вина.
Сьогодні для організації колекції, що складається з елітних і дорогих вин, або просто зберігання продукту не обов'язково обладнувати льох. Тепер можна використовувати шафи-термостати, зручні стійки (настінні, настільні, підлогові, підвісні і навіть вбудовані). Головне, підібрати для таких конструкцій відповідне місце, в якому будуть витримані рекомендовані умови. До речі, з огляду на температуру і вологість, які зазвичай тримаються на кухні, це приміщення для зберігання вина мало підходить.





