Умови зберігання салатів і терміни їхньої придатності

На думку професіоналів, терміни зберігання більшості повністю готових салатів не повинні становити більше півгодини, незалежно від того, які умови для них створено. Через зазначений час одні компоненти складної страви можуть почати давати сік, інші - втрачати свою текстуру. Звичайно, у випадку з домашніми заготовками ситуація трохи інша. І все ж, такі страви, як олів'є, вінегрет, грецький салат і багато інших, які передбачають використання заправок, рекомендується тримати в холодильнику у вигляді напівфабрикату аж до моменту подачі на стіл. А ось мімоза й оселедець під шубою мають настоятися, тому вони не так чутливі до термінів.
Страви з морської капусти взагалі є винятком із правил, адже їх можна зберігати тижнями, не ризикуючи при цьому своїм здоров'ям. Особливу увагу доводиться приділяти салатам, що залишилися після застілля, т.к. тут терміни обчислюються годинами.
Як правильно зберігати салати в холодильнику
Перш за все, потрібно перестати ставитися до холодильників, як до чудодійних установок. Навіть за невисокої температури процес прокисання салатів не зупиняється ні на хвилину, а лише незначно сповільнюється. Не всі розуміють, що невеликий термін придатності мають не тільки салати з майонезом, а й усі страви, у складі яких значаться консервовані компоненти, варені яйця, навіть картопля. Виходячи з цього, фахівці сформулювали низку простих правил, дотримання яких дасть змогу уникнути псування продукту:
- Якщо в складі страви значаться тільки компоненти, які не пройшли термічну обробку, і при цьому немає консервантів (горошку, кукурудзи), а в якості заправки використовується рослинна олія, її можна перекласти в скляну банку і закрити кришкою. Поставивши заготовку на верхній полиці в холодильнику, вийде на 2-3 години зберегти салат в абсолютно свіжому вигляді. А якщо так вчинити з компонентами для олів'є (без майонезу) або оселедця під шубою, то термін придатності маси складе як мінімум 12 годин.
- У літні місяці як самі салати, так і їхні окремі компоненти, не можна зберігати понад 6-8 годин. Через проникнення теплого повітря з довкілля в камеру холодильника, продукти не вийде тримати при стабільній потрібній температурі. Через що олів'є, мімоза або оселедець під шубою, якщо і не скиснуть, то рівень у них патогенних бактерій перевищить усі норми. А це загрожує нетравленням або отруєнням.
- Компоненти салатів і вже готові страви правильно буде тримати не у звичних алюмінієвих тазиках, а в пластикових або скляних ємностях. Інакше компоненти почнуть вступати в реакцію з елементами металу, що спровокує скисання складу.
- Взимку термін придатності більшості сумішей без свіжих овочів, але з консервантами (олів'є, столичний, оселедець під шубою, крабовий) становить до 24 годин. Якщо ж вони вже заправлені майонезом, то не більше 18 годин.
- За особливими правилами зберігають страви, засновані на м'ясних і рибних компонентах. Їх категорично не можна заправляти, якщо вони відразу ж не подаються на стіл. Заготівля може перебувати в холодильнику близько 16 годин, за температури не вище 4ºС.
Абсолютно всі салати - від морської капусти до багатошарових конструкцій, категорично заборонено поміщати в холодильні установки з мінусовою температурою або на холодний зимовий балкон, скільки б не планувалося їх там тримати. Терміни зберігання це хоч і збільшить, але смакові якості страви від такого впливу занадто сильно постраждають.
Скільки можна зберігати салати з майонезом та іншими заправками
Залежно від того, який склад був використаний як заправка, термін зберігання салату може незначно коливатися. Додатково потрібно ознайомитися з важливими нюансами, ігнорування яких здатне негативно позначитися на якості страви:
- З появою майонезу сметана для заправки салатів стала використовуватися набагато рідше. З одного боку, це навіть добре, адже компонент за кімнатної температури починає потихеньку скисати вже за півгодини. Тому її краще ставити на стіл у спеціальній посудині з кришкою і чистою ложкою, а не додавати безпосередньо в олів'є або овочеві суміші.
Порада: Не варто занадто сильно довіряти термінам придатності, зазначеним на етикетці від сметани. Після відкриття ємності продукт потрібно використовувати протягом 6-8 годин, незалежно від того, при якій температурі він зберігається і наскільки надійно закритий. Якщо на поверхні складу з'явилася рідина, її не потрібно зливати, краще перемішати масу і якомога швидше пустити її в хід.
- Салати, заправлені майонезом, дозволяється тримати до 6 годин на столі і, в середньому, близько 12 годин у холодильнику. При цьому не важливо, скільки часу склад провів при кімнатній температурі, якщо рекомендовані показники були витримані.
- Рослинна олія є якісним і надійним консервантом тільки якщо застосовується для заправки морської капусти. Запускаючи хімічні процеси, воно прискорює скисання компонентів у салатах, особливо, якщо це свіжі овочі. Після введення цієї заправки на свіжість страви можна розраховувати не більше, ніж протягом 1-2 годин. Ті самі наслідки спостерігаються під час використання лимонного соку, бальзамічного оцту, соєвого соусу.
Зрозуміло, що традиційні олів'є і оселедець під шубою улюблені багатьма, але не варто на них зациклюватися. Сьогодні в Інтернеті міститься чимало оригінальних рецептів страв цього типу, які вирізняються чудовими смаковими якостями і водночас їх не так складно зберігати до подачі на стіл.
Правила та нюанси зберігання салатів із фруктів і овочів
Ці страви взагалі не підлягають зберіганню. Вони мають бути вжиті в найкоротші терміни після приготування. Але навіть за такого підходу склад може всього за кілька хвилин втратити свою початкову привабливість. Цього не станеться, якщо пам'ятати про такі моменти:
- У процесі роботи потрібно використовувати тільки ретельно просушені інгредієнти без найменших слідів вологи. Це ж стосується ємностей для змішування і робочих інструментів.
- Консервовані добавки, яйця і заправки вводять в найостаннішу чергу. Найкраще безпосередньо перед подачею.
- За необхідності організації зберігання вже готової страви салатницю прокладаємо паперовим рушником. Ним же накриваємо ємність, після чого обертаємо її харчовою плівкою. Кожні дві години ці вироби оновлюємо. У випадку з використанням заправки цей підхід не діє!
- Салат простоїть набагато довше, якщо кожен нарізаний компонент попередньо відкидати на друшляк, позбавляючись від надлишків соку.
- Інгредієнти, які схильні до потемніння, після нарізки потрібно скропити лимонним соком. Це дасть їм змогу залишатися свіжими і привабливими, скільки б часу не пішло на обробку інших складових.
Незважаючи на те, що існує чимало рецептів, що поєднують овочі та фрукти, для тривалого зберігання (понад годину) вони не підходять. Смаки компонентів змішуються і загальне враження втрачає виразність.
Які терміни придатності салату з морської капусти
Холодна страва з морської капусти є винятком з усіх перерахованих правил. Але тільки в тому випадку, якщо спочатку основний компонент не містив ніяких консервантів, адже він їх не потребує. Консерванти та підсилювачі смаку тільки зменшують терміни зберігання продукту, негативно позначаються на його текстурі. Маса може бути приготована з вологого або спочатку сухого виробу. Незалежно від цього, зберігати її можна до трьох місяців за температури не вище 3-4º.
Консерви з морської капусти до моменту розкриття зберігаються в шафі, а ось пресерви - в холодильнику. Після того, як склади будуть розкриті, їх потрібно вжити протягом 1-2 діб. Є варіант збільшення терміну до 1 місяця, але в цьому разі потрібне заморожування салату.
Якщо все зроблено правильно, улюблені страви тішитимуть не тільки смаком, а й приємною текстурою, відсутністю негативних змін у зовнішньому вигляді компонентів.





