Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Другі страви » Чим можна замінити яйця: 9 варіантів, які знайдуться у вашому холодильнику

Чим можна замінити яйця: 9 варіантів, які знайдуться у вашому холодильнику

Чим можна замінити яйця: 9 варіантів, які знайдуться у вашому холодильнику

Кожна досвідчена господиня знає, що відсутність у домі яєць - це ще не привід відмовлятися від приготування котлет. Варіантів того, чим можна замінити яйце в котлетах, налічується більше десяти. І напевно хоч один із них знайдеться на будь-якій кухні.

Чи потрібні яйця в котлетному фарші

Класичний варіант котлет передбачає наявність яловичого і свинячого фаршу, хлібного м'якушки, залитої молоком, цибулі, спецій і яєць. Причому вид останніх не так важливий. Вони можуть бути перепелиними, курячими, качиними або гусячими.

Яйця в котлетному фарші

Яйця потрібні для клейкості. Їхнім сполучним елементом є білок. Жовток же потрібен для надання більш насиченого смаку. Саме завдяки яйцям з м'ясної маси можна сформувати акуратні котлети, биточки, тефтелі.

З іншого боку, деякі кулінари вважають, що додавання яєць у фарш робить його більш «жорстким». Оскільки білок під час температурної обробки згортається, котлети стають менш м'якими та соковитими.

Наявність яєць у рецептурі протипоказана і людям, які страждають на алергію через непереносимість білка. Однак це не привід відмовлятися від улюбленої страви. Яйця у фарші можна з легкістю замінити іншими інгредієнтами.

Доступна альтернатива

Склеїти компоненти котлетного фаршу можна найрізноманітнішими продуктами, які з легкістю знайдуться на будь-якій кухні. При цьому страва збереже свою соковитість і м'якість.

Картопля

Половина сирої картоплини легко з'єднає всі інгредієнти в одне ціле, насамперед завдяки крохмалю. Для отримання результату необхідно лише почистити і натерти коренеплід на дрібній тертці.

Картопля в котлетному фарші

Також можна використовувати невелику кількість готового картопляного пюре без додавання вершкового масла або добре розім'яту виделкою картоплю в мундирі.

Котлети із сирою картоплею без додавання яєць

Буде потрібно:

  • фарш яловичий - 350 г;
  • фарш свинячий - 350 г;
  • картопля велика - 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста - 2 шт.;
  • часник - 2 зубчики;
  • панірувальні сухарі - 100 г;
  • спеції.

Котлети

Кроки:

  1. Фарш перекласти в глибоку ємність, додати спеції.
  2. Дрібно нарізати кубиками цибулю, подрібнити часник і відправити все до м'яса.
  3. Помити й почистити сиру картоплю, натерти її на дрібній тертці та додати до основної маси.
  4. Добре вимісити м'ясний фарш до однорідності.
  5. Сформувати котлети, обваляти їх у сухарях і обсмажити на розпеченій сковорідці в рослинній олії по 2 хвилини з кожного боку.
  6. Зменшити вогонь, закрити сковорідку кришкою і готувати ще 15 хвилин.

Оскільки котлети дадуть картопляний сік, то додавати в сковороду воду не потрібно.

Крупи та крохмаль

Додати замість яєць можна й різні види круп:

  • розварений круглозерний рис;
  • запарені вівсяні пластівці;
  • манка.

Круглозерний або краснодарський рис, саме за цим найменуванням його можна знайти на полицях магазину, попередньо добре розварюють, після чого і додають у котлетну масу.

Котлети з рисом і фаршем

До речі, його можна використовувати для приготування не тільки м'ясних котлет, а й страв для вегетаріанців. Особливо смачними виходять котлети з кабачка, гарбуза або білокачанної капусти.

Вівсяні пластівці також підійдуть для м'ясного фаршу. Для цього необхідно взяти їх дрібний або середньорозмірний різновид, залити окропом у співвідношенні 2 до 1 і залишити на 10 хвилин. Набряклу вівсяну масу відправляють безпосередньо у фарш.

Ще одна крупа, яку можна використовувати як заміну яйцям - це манка. На півкіло фаршу потрібно приблизно 2-3 столові ложки манної крупи. Її додають у сухому вигляді прямо до м'ясної заготівлі та залишають на 15 хвилин. За цей час манка вбирає м'ясні соки, розбухає і «склеює» інгредієнти.

Крупа і крохмаль у фарші

Кукурудзяний і картопляний крохмаль дає змогу котлетам зберегти форму, не обтяжує фарш, на відміну від яєць, і робить котлети більш пишними та повітряними. Ще одна перевага крохмалю - він дає змогу страві довше залишатися свіжою.

Щоправда, і без мінусів не обійшлося. Картопляний крохмаль надає специфічного присмаку (у кукурудзяного крохмалю він менш виражений). Цей продукт досить калорійний, тому не підійде для використання на дієті.

Котлети курячі з вівсяними пластівцями

Буде потрібно:

  • курячий фарш - 0,5 кг;
  • сухі вівсяні пластівці - 40 гр;
  • молоко - 120 мл;
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • часник - 2 зубчики;
  • спеції.

Котлети курячі з вівсяними пластівцями

Кроки:

  1. Очистити цибулю і часник. Пропустити їх через м'ясорубку або блендер разом із курячим м'ясом.
  2. Додати в суміш пластівці, молоко і все добре перемішати.
  3. Залишити на 25-30 хвилин для розбухання.
  4. Ввести спеції, зліпити котлети й обсмажити їх у рослинній олії по 3-5 хвилин з кожного боку.

Ті, хто хочуть знизити калорійність, можуть не смажити, а запекти котлети в духовій шафі.

Сир

Ще однією заміною яєць є сир. Цей засіб «зв'язки» може використовуватися у двох видах:

  • тертий сир твердих сортів;
  • плавлений сир.

Вибираючи сир, необхідно пам'ятати, що це продукт, який містить сіль. Це потрібно враховувати при додаванні у фарш спецій.

Курячі котлети з плавленим сиром

Буде потрібно:

  • куряче філе - 700 г;
  • плавлений сир - 150 г;
  • білий хліб - 120 г;
  • молоко - 100 мл;
  • цибулина (велика) - 1 шт.;
  • часник - 3 зубчики;
  • спеції.

Курячі котлети з плавленим сиром

Кроки:

  1. Почистити цибулю і часник.
  2. Пропустити через м'ясорубку філе і плавлений сир.
  3. Замочити в молоці хліб, віджати його, змішати з фаршем.
  4. Додати спеції.
  5. Сформувати котлети, покласти на змащене олією деко і запікати в духовій шафі за температури 190° протягом 20-25 хвилин.

Плавлений сир додасть страві ніжного вершкового присмаку.

Інші варіанти

Також у м'ясний фарш можна додати замість яєць:

  • хліб, замочений у воді або молоці;
  • пісний майонез;
  • дитяче овочеве пюре (картопляне або кабачкове).

Яєчний порошок теж може стати альтернативою свіжим яйцям. Він незамінний в умовах подорожей і походів.

Котлети із сирою картоплею без додавання яєць

При відмові від яєць головне не перестаратися з кількістю замінника, інакше ця улюблена всіма страва втратить свій неповторний смак і аромат.

Інші рецепти
Що додати у фарш для соковитості котлет і як їх смажити, щоб не були сухими
Що додати у фарш для соковитості котлет і як їх смажити, щоб не були сухими
Як додавати інгредієнти для соковитості котлет Секрети соковитих котлет Як правильно смажити котлети Ароматні та рум'яні котлети - прикраса
Що можна приготувати з кислого молока нашвидкуруч
Що можна приготувати з кислого молока нашвидкуруч
Млинці та оладки на кисляку Пишні оладки Заварні млинці Прості рецепти з кислим молоком Картопляні биточки Куряче філе в хрусткому паніруванні
Як можна дуже швидко відокремити жовток від білка
Як можна дуже швидко відокремити жовток від білка
Кулінарія багата на рецепти, у яких для приготування страв потрібно використовувати яйця не цілком, а попередньо розділивши їх на компоненти. Існує
Апетитні котлети з гречки та фаршу з хрусткою скоринкою
Апетитні котлети з гречки та фаршу з хрусткою скоринкою
Будь-яка господиня регулярно замислюється про те, щоб потішити своїх домашніх і приготувати що-небудь нове і незвичайне. У такому разі чудовим
Смачні та ніжні м'ясні котлети з вівсяними пластівцями під сирним соусом
Смачні та ніжні м'ясні котлети з вівсяними пластівцями під сирним соусом
Ідеальний варіант для простого обіду або вечері, що не вимагає великих грошових витрат, - котлети з вівсяними пластівцями і фаршем. Така страва -
Котлети з фаршу з помідором або грибами під сиром у духовці
Котлети з фаршу з помідором або грибами під сиром у духовці
Котлети з грибною начинкою, запечені в духовці під сиром, - чудовий варіант ситної та простої в приготуванні страви. Якщо у вас є готовий фарш,