Чим можна замінити яйця: 9 варіантів, які знайдуться у вашому холодильнику

Кожна досвідчена господиня знає, що відсутність у домі яєць - це ще не привід відмовлятися від приготування котлет. Варіантів того, чим можна замінити яйце в котлетах, налічується більше десяти. І напевно хоч один із них знайдеться на будь-якій кухні.
Чи потрібні яйця в котлетному фарші
Класичний варіант котлет передбачає наявність яловичого і свинячого фаршу, хлібного м'якушки, залитої молоком, цибулі, спецій і яєць. Причому вид останніх не так важливий. Вони можуть бути перепелиними, курячими, качиними або гусячими.
Яйця потрібні для клейкості. Їхнім сполучним елементом є білок. Жовток же потрібен для надання більш насиченого смаку. Саме завдяки яйцям з м'ясної маси можна сформувати акуратні котлети, биточки, тефтелі.
З іншого боку, деякі кулінари вважають, що додавання яєць у фарш робить його більш «жорстким». Оскільки білок під час температурної обробки згортається, котлети стають менш м'якими та соковитими.
Наявність яєць у рецептурі протипоказана і людям, які страждають на алергію через непереносимість білка. Однак це не привід відмовлятися від улюбленої страви. Яйця у фарші можна з легкістю замінити іншими інгредієнтами.
Доступна альтернатива
Склеїти компоненти котлетного фаршу можна найрізноманітнішими продуктами, які з легкістю знайдуться на будь-якій кухні. При цьому страва збереже свою соковитість і м'якість.
Картопля
Половина сирої картоплини легко з'єднає всі інгредієнти в одне ціле, насамперед завдяки крохмалю. Для отримання результату необхідно лише почистити і натерти коренеплід на дрібній тертці.
Також можна використовувати невелику кількість готового картопляного пюре без додавання вершкового масла або добре розім'яту виделкою картоплю в мундирі.
Котлети із сирою картоплею без додавання яєць
Буде потрібно:
- фарш яловичий - 350 г;
- фарш свинячий - 350 г;
- картопля велика - 1 шт.;
- цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- часник - 2 зубчики;
- панірувальні сухарі - 100 г;
- спеції.
Кроки:
- Фарш перекласти в глибоку ємність, додати спеції.
- Дрібно нарізати кубиками цибулю, подрібнити часник і відправити все до м'яса.
- Помити й почистити сиру картоплю, натерти її на дрібній тертці та додати до основної маси.
- Добре вимісити м'ясний фарш до однорідності.
- Сформувати котлети, обваляти їх у сухарях і обсмажити на розпеченій сковорідці в рослинній олії по 2 хвилини з кожного боку.
- Зменшити вогонь, закрити сковорідку кришкою і готувати ще 15 хвилин.
Оскільки котлети дадуть картопляний сік, то додавати в сковороду воду не потрібно.
Крупи та крохмаль
Додати замість яєць можна й різні види круп:
- розварений круглозерний рис;
- запарені вівсяні пластівці;
- манка.
Круглозерний або краснодарський рис, саме за цим найменуванням його можна знайти на полицях магазину, попередньо добре розварюють, після чого і додають у котлетну масу.
До речі, його можна використовувати для приготування не тільки м'ясних котлет, а й страв для вегетаріанців. Особливо смачними виходять котлети з кабачка, гарбуза або білокачанної капусти.
Вівсяні пластівці також підійдуть для м'ясного фаршу. Для цього необхідно взяти їх дрібний або середньорозмірний різновид, залити окропом у співвідношенні 2 до 1 і залишити на 10 хвилин. Набряклу вівсяну масу відправляють безпосередньо у фарш.
Ще одна крупа, яку можна використовувати як заміну яйцям - це манка. На півкіло фаршу потрібно приблизно 2-3 столові ложки манної крупи. Її додають у сухому вигляді прямо до м'ясної заготівлі та залишають на 15 хвилин. За цей час манка вбирає м'ясні соки, розбухає і «склеює» інгредієнти.
Кукурудзяний і картопляний крохмаль дає змогу котлетам зберегти форму, не обтяжує фарш, на відміну від яєць, і робить котлети більш пишними та повітряними. Ще одна перевага крохмалю - він дає змогу страві довше залишатися свіжою.
Щоправда, і без мінусів не обійшлося. Картопляний крохмаль надає специфічного присмаку (у кукурудзяного крохмалю він менш виражений). Цей продукт досить калорійний, тому не підійде для використання на дієті.
Котлети курячі з вівсяними пластівцями
Буде потрібно:
- курячий фарш - 0,5 кг;
- сухі вівсяні пластівці - 40 гр;
- молоко - 120 мл;
- цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- часник - 2 зубчики;
- спеції.
Кроки:
- Очистити цибулю і часник. Пропустити їх через м'ясорубку або блендер разом із курячим м'ясом.
- Додати в суміш пластівці, молоко і все добре перемішати.
- Залишити на 25-30 хвилин для розбухання.
- Ввести спеції, зліпити котлети й обсмажити їх у рослинній олії по 3-5 хвилин з кожного боку.
Ті, хто хочуть знизити калорійність, можуть не смажити, а запекти котлети в духовій шафі.
Сир
Ще однією заміною яєць є сир. Цей засіб «зв'язки» може використовуватися у двох видах:
- тертий сир твердих сортів;
- плавлений сир.
Вибираючи сир, необхідно пам'ятати, що це продукт, який містить сіль. Це потрібно враховувати при додаванні у фарш спецій.
Курячі котлети з плавленим сиром
Буде потрібно:
- куряче філе - 700 г;
- плавлений сир - 150 г;
- білий хліб - 120 г;
- молоко - 100 мл;
- цибулина (велика) - 1 шт.;
- часник - 3 зубчики;
- спеції.
Кроки:
- Почистити цибулю і часник.
- Пропустити через м'ясорубку філе і плавлений сир.
- Замочити в молоці хліб, віджати його, змішати з фаршем.
- Додати спеції.
- Сформувати котлети, покласти на змащене олією деко і запікати в духовій шафі за температури 190° протягом 20-25 хвилин.
Плавлений сир додасть страві ніжного вершкового присмаку.
Інші варіанти
Також у м'ясний фарш можна додати замість яєць:
- хліб, замочений у воді або молоці;
- пісний майонез;
- дитяче овочеве пюре (картопляне або кабачкове).
Яєчний порошок теж може стати альтернативою свіжим яйцям. Він незамінний в умовах подорожей і походів.
При відмові від яєць головне не перестаратися з кількістю замінника, інакше ця улюблена всіма страва втратить свій неповторний смак і аромат.





