Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Десерти » Як зробити натуральний мармелад удома

Як зробити натуральний мармелад удома

Мармелад у домашніх умовах із желатином

Найпопулярніший і найпростіший рецепт мармеладу в домашніх умовах – з желатином. Він виступає в ролі згущувача і дає змогу перетворити на мармеладки будь-яке фруктове пюре, джем, сік. Порошок додають у більшій концентрації, ніж під час приготування желе. Також у класичному рецепті використовують цукор. Але можна обійтися і без нього, якщо стоїть мета приготувати дієтичні солодощі.

Натуральний мармелад у цукрі

Домашній мармелад – легкий рецепт

Існує багато рецептів мармеладу, але ми зупинимося на найпростішому. З приготуванням впорається навіть школяр.

Інгредієнти:

  • склянку будь-якого соку;
  • 3 ст. ложки желатину;
  • півсклянки цукру;
  • 2 ст. ложки цукрового піску.

Процес приготування:

  1. Налити сік у глибоку тарілку, висипати желатин і перемішати.
  2. Почекати 10 хвилин.
  3. Поставити тарілку в мікрохвильовку.
  4. Встановити максимальну потужність і таймер на 1,5 хвилини.
  5. Висипати в тарілку цукор, перемішати.
  6. Розлити рідину по формочках, змащених олією без запаху.
  7. Поставити в холодильник на 1 годину.
  8. Дістати мармелад і обваляти в цукровому піску.

Дієтичний мармелад із яблук без цукру

Дієтичний мармелад із яблук без цукру

У 100 г такого мармеладу міститься всього 49 ккал. Він виходить дуже свіжим на смак і ідеально підходить до гарячого чаю.

Рецепт:

  1. Висипати в чашку 12 г желатину, налити 6 ст. л. води, налити 6 ст. ложок води і залишити набухати.
  2. 3 великих зелених яблука очистити від шкірки і нарізати скибочками.
  3. Помістити в каструлю, додати кардамон, корицю або інші спеції за смаком, налити 1,5 ст. води.
  4. Проварити до м'якості (близько 20 хвилин).
  5. Вимкнути вогонь і відразу ж подрібнити яблука блендером.
  6. У гарячу масу додати набряклий желатин і добре перемішати.
  7. Перелити в скляну форму.
  8. Після охолодження прибрати в холодильник на 3 години.

Види мармеладу і способи приготування

Спочатку мармелад був з – це шматочки дуже густого зацукрованого варення з желюючим компонентом. В Англії «marmalade» називають солодощі, одержувані шляхом варіння і зацукровування цитрусових. Багато хто згадає цитрусові часточки, вкриті цукровим піском, які були дуже популярні в 90-ті.

Сьогодні видів мармеладу безліч. Солодощі роблять не тільки з ягід і фруктів, а й із соку, чаю, спецій, молока, томатів, алкоголю та багатьох інших продуктів.

Фасування мармеладу

Як згущувач найчастіше використовують:

  • желатин – продукт переробки сполучної тканини тварин;
  • агар-агар – рослинний загущувач, який отримують із червоних водоростей;
  • пектин – полісахарид, що міститься у всіх вищих рослинах.

Також у рецепт можуть входити додаткові інгредієнти – глюкозний сироп, патока, воско-жирова суміш (бджолиний віск і рослинний жир).

Домашній ягідний мармелад

Залежно від використовуваних компонентів мармелад виходить:

  • Фруктово-ягідний – щільний, з дуже насиченим смаком і «цукрової» консистенцією. Готується з фруктово-ягідного пюре з додаванням пектину.
  • Желейно-фруктовий – гладкий, еластичний мармелад. У його приготуванні задіюють пектин і агар-агар.
  • Желейний – найм'якший мармелад. Його готують із желатину або агару.
  • Жувальний – тягнеться, не липне до рук. Містить воско-жирову суміш, яка й надає характерної консистенції «гумову» консистенцію.

Мармелад

Рецепти найсмачнішого дієтичного мармеладу

Класичний мармелад із цукром – це досить калорійний продукт. У 100 г міститься приблизно 300 ккал. У великих кількостях їсти його шкідливо. Інша справа – мармелад дієтичний, без цукру. Такий десерт корисний для фігури і здоров'я загалом. Його можна давати маленьким дітям, вживати в їжу при цукровому діабеті. Справа за малим – вибрати хороший рецепт.

Для довідки, просто прибравши цукор із рецепта, дієтичний мармелад не отримати. Максимум, що може вийти в результаті, – це желе. Важливо дотримуватися точних пропорцій і не міняти інгредієнти на інші.

Мармелад з агар-агару без цукру

Агар-агар – це найвдаліший загущувач у разі приготування мармеладу без цукру. На відміну від желатину, він застигає за кімнатної температури, не тане і добре тримає форму.

Мармелад з агар-агару без цукру

Рецепт:

  1. Підготувати продукти: 2 банани, 2 стиглих ківі, 10 г агару, 35 мл води, кокосову стружку.
  2. Агар-агар замочити у воді на 30 хвилин або більше (див. точний час на упаковці).
  3. Очистити і подрібнити до стану пюре банани та ківі.
  4. Довести пюре до кипіння на повільному вогні, постійно помішуючи.
  5. Не вимикаючи вогонь, додати агар.
  6. Проварити масу 2–3 хвилини, не перестаючи мішати.
  7. Вилити в скляну миску.
  8. Залишити застигати при кімнатній температурі.
  9. Нарізати пласт кубиками й обваляти в кокосовій стружці.

Агаровий мармелад застигає протягом 15–30 хвилин. Точний час залежить від величини порції. Чим вона більша, тим довше доведеться чекати.

Ягідний мармелад на пектині без цукру

Мармелад на пектині без цукру

Пектин виступає не тільки желюючим компонентом. Він дозволяє домогтися тієї самої «мармеладної» структури. Однак він працює тільки в парі з цукром і лимонною кислотою. Зазвичай його перемішують із цукровим піском і висипають цівкою в гаряче ягідне пюре. А наприкінці додають лимонну кислоту, розведену в невеликій кількості води. Після цього маса швидко застигає.

Без цукру мармелад на пектині приготувати не вдасться.

Мармелад із соку без цукру

Мармелад із соку без цукру

Сік – найдоступніша основа для мармеладу. Можна взяти будь-який, але краще солодкість виходить із соків, вичавлених власноруч.

Рекомендується вибрати фрукти та ягоди з високим вмістом пектину: абрикоси, апельсини, лимони, яблука, черешню, аґрус, журавлину, чорну смородину та сливи.

Рецепт:

  1. Підготувати 150 мл апельсинового соку, 22 г желатину і 2 ч. ложки меду (за бажанням).
  2. Усі компоненти змішати та залишити на 10 хвилин.
  3. Нагріти на повільному вогні, постійно помішуючи.
  4. Не можна допускати закипання рідини.
  5. Коли маса стане густою, як сметана, вимкнути вогонь.
  6. Наповнити формочки, змащені маслом.
  7. Поставити в холодильник на 3 години.

Желатин додають у гарячу рідину, а агар-агар потребує кип'ятіння протягом 1–3 хвилин.

Мармелад з абрикоса без цукру

Мармелад з абрикоса без цукру

Готувати мармелад без цукру краще з соковитих і солодких абрикосів. Тоді ніякий підсолоджувач не знадобиться.

Рецепт:

  1. Підготувати 250 г абрикосів без кісточки, 150 мл води і 10 г агар-агару.
  2. Додати до абрикосів 2 ст. л. ложки води і довести до кипіння на повільному вогні.
  3. Проварити 2–3 хвилини.
  4. Пюрирувати блендером або пропустити через сито.
  5. Замочити агар у воді, що залишилася, і почекати 15–30 хвилин.
  6. Поставити воду з агаром на вогонь.
  7. Через 2–3 хвилини після закипання додати в рідину пюре з абрикоса.
  8. Перемішати і розлити по формах.
  9. Дочекатися застигання.

Під час варіння абрикосового пюре можна додати ваніль, аніс, імбир, горіхи. Тоді десерт вийде ще смачнішим і ароматнішим.

Мармелад зі сливи без цукру

Мармелад зі сливи без цукру

Для дієтичного мармеладу підійде виключно солодка слива. В іншому разі він вийде нудотно-кислий.

Рецепт мармеладу зі сливи без цукру:

  1. Підготуйте інгредієнти: 250 г слив без кісточки, 1,5 склянки води, 22 г желатину (або 1 ч. ложку агару).
  2. Замочіть желатин у 50 мл води.
  3. Воду, що залишилася, додайте до слив і доведіть до кипіння на повільному вогні.
  4. Проваріть сливи протягом 5–20 хвилин (чим довше, тим краще).
  5. Пюрируйте.
  6. Додайте в гаряче пюре набряклий желатин і перемішайте. Якщо використовується агар, проваріть масу 2–3 хвилини.
  7. Розлийте заготовку за формами.
  8. Поставте в холодильник застигати.

Якщо фрукти кислі, можна додати в рецепт мед, фруктозу, стевію (замінник цукру). Дуже цікавий смак у сливового мармеладу з прянощами: бадьяном, гвоздикою, корицею.

Мармелад із чорної смородини без цукру

Мармелад із чорної смородини без цукру

Солодощі з чорної смородини мають яскравий смак і колір. Якщо цукор не використовується, слід не полінуватися і відібрати тільки стиглі ягідки.

Інгредієнти:

  • 200 г ягід;
  • 100 мл води;
  • 30 г желатину;
  • кокосова стружка.

Як приготувати мармелад:

  1. У 50 мл води замочити желатин.
  2. Воду, що залишилася, додати до ягід.
  3. Довести до кипіння і подрібнити блендером.
  4. Уварити на повільному вогні (10–20 хвилин).
  5. Вимкнути вогонь.
  6. Додати набряклий желатин і розмішати.
  7. Наповнити форми і відправити застигати в холодильник.
  8. Обваляти готовий мармелад у кокосовій стружці.

Можна зробити мармеладки з червоної смородини. Але тоді без підсолоджувача не обійтися. Використовуйте мед або стевію.

Мармеладні фігурки і кубики можна посипати какао, дрібною горіховою крихтою, обваляти в невеликій кількості цукрового піску або кольорових кондитерських присипках.

Домашній мармелад

Питання та відповіді

Чи можна приготувати мармелад без загущувача?

Мармелад без желатину, агар-агару, пектину та інших драглеутворювачів – це не мармелад, а пастила. Солодощі чимось схожі. Пастилу готують із фруктових пюре. Спочатку масу випарюють, а потім сушать тонким шаром у духовці.

Як зберігати домашній мармелад?

Мармелад, приготований удома, не варто зберігати. Особливо той, який приготований без цукру. Він тане і швидко псується. Тому десерт з'їдають одразу після приготування. Щоб солодощі зберігалися, їх готують на пектині, з цукром і глюкозним сиропом.

Домашній мармелад дещо відрізняється на вигляд і смак від магазинного. Він не гірший, а навіть кращий. Це повністю натуральний продукт, який приносить організму величезну користь. Солодощі рекомендують їсти за високих фізичних і розумових навантажень, низького імунітету, поганого настрою, хронічної втоми. Мармелад без цукру корисний для діабетиків, дітей і всіх, хто стежить за своєю фігурою.

Інші рецепти
Продукти з найвищим вмістом білка: список для тих, хто худне
Продукти з найвищим вмістом білка: список для тих, хто худне
Білок, або протеїн, – це будівельний матеріал для людського організму, що бере участь у роботі всіх систем і органів. Він не накопичується і не
Зробити домашній сервелат із курки та свинини
Зробити домашній сервелат із курки та свинини
Дуже смачний, ніжний, пряний домашній сервелат з добірного м'яса і майже без хімії своїми руками обов'язково потішить всю сім'ю.
Рецепт правильного вівсяноблина та варіанти начинки
Рецепт правильного вівсяноблина та варіанти начинки
У вівсяноблині прекрасно все: простота приготування, поживність, смак, користь для талії. Можна приготувати вівсяний млинець із бананом, загорнути в
Рецепти яблучного джему - як його правильно варити
Рецепти яблучного джему - як його правильно варити
Деякі господині, переглядаючи рецепти домашніх заготовок, крім звичної назви «джем» бачать ще й слово «конфітюр». Насправді, це практично однакові
Рецепти лінивої вівсянки в банці для схуднення
Рецепти лінивої вівсянки в банці для схуднення
Лінива вівсянка в банці – свого роду бренд. Її рекламують послідовники ЗСЖ, ПП, фудблогери, фітнес тренери, дієтологи… Пропонуємо розібратися, що це
7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
Яйця надають тісту приємного кольору, роблять випічку повітряною, пористою, поживною. Вони одночасно слугують розпушувачем і стабілізатором,