Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Гарніри » Як і скільки потрібно варити сочевицю до готовності

Як і скільки потрібно варити сочевицю до готовності

Як варити сочевицю

Люди, здебільшого, навіть не уявляють, як варити сочевицю, і перебувають у впевненості, що робота з нею пов'язана з не меншими клопотами, ніж приготування гороху. Насправді ж, цей представник сімейства бобових не такий вимогливий до обробки і має при цьому більш м'який, вишуканий і приємний смак. Із сочевиці можна приготувати дивовижний гарнір, ароматний суп, ситний салат.

kak-varit-chechevicu_1

Якщо знати, скільки готувати компонент, як його правильно поєднувати зі спеціями та іншими продуктами, він потішить не тільки смаковими якостями, а й користю. Сочевицю сьогодні готують не тільки традиційним способом, її відварюють у мультиварці, тримають на пару. Примітно, що продукт не потрібно попередньо відмочувати, що помітно економить час.

Особливості роботи з сочевицею

Перед тим, як варити сочевицю відповідно до рекомендацій на упаковці, варто ознайомитися з базовими правилами її застосування в кулінарії. Вони допоможуть визначити, який сорт продукту краще підійде для гарніру, а який - для супу. Є й такі, з яких виходять смачні каші, пюре або салати.

варена сочевиця

  • Зелену сочевицю зазвичай використовують як базу для салатів, тобто як наповнювач для.к. вона розварюється трохи довше за інші сорти. Червону можна перетворити на повітряне пюре, а коричневу - на ситну кашу.
  • Незважаючи на те, що зазвичай зерна продукту не вимочують, для зеленого сорту можна зробити виняток. Пробувши кілька годин у холодній воді, він стане трохи м'якшим і спростить процес варіння.
  • Перед тим, як обробляти вироби в мультиварці, каструлі або іншому агрегаті, їх потрібно ретельно промити і перебрати.
  • Щоб довести сочевицю до готовності, потрібно кожному сорту виділити певну кількість часу: червоному - до 20 хвилин, бурому (коричневому) - близько півгодини, зеленому - не менше 40 хвилин.

сочевиця різного кольору в мішках

Порада: Щоб вийшло смачно, особливу увагу потрібно приділити тому, скільки в суху суміш наливається води. Якщо інгредієнт піде в салат, то рідини беремо в 2 рази більше, ніж бобових, якщо на пюре або кашу - то краще використовувати пропорції 1 до 1.

  • Є два способи відварювання сочевиці. Холодний передбачає замочування сухого продукту в холодній воді і його подальше відварювання. У цьому разі естетичний вигляд страви не страждає, і її можна використовувати як гарнір або наповнювач для салату. Гарячий спосіб передбачає введення сухого продукту вже в окріп. Така сочевиця доречна в супі, каші або пюре.
  • Компонент потрібно спочатку зварити і тільки потім солити, інакше знадобиться набагато більше часу, щоб довести його до готовності.

Щоб вийшло по-справжньому смачно, в процесі варіння в киплячу масу можна ввести трохи рослинної олії, спеції та ароматні трави.

Як найкраще відварити коричневу сочевицю

Саме цей продукт найчастіше стає основою гарніру. Він прекрасно поєднується з овочами або м'ясними стравами, не примхливий у плані обробки і має ніжний горіховий аромат. Його можна готувати і в мультиварці, але правильніше використовувати традиційний варіант термічної обробки:

  • На склянку сухих бобів беремо дві склянки води і трохи солі.
  • Виріб заливаємо водою, доводимо масу до кипіння, після чого злегка відкриваємо кришку і варимо на слабкому вогні півгодини. Через цей час перевіряємо продукт на готовність.
  • Під час відварювання кілька разів акуратно мішаємо масу, але так, щоб не порушити цілісності зерен. Коли продукт буде практично готовий, вводимо в нього сіль за смаком.

приготування коричневої сочевиці

Можна дати заготівлі настоятися кілька хвилин або відразу використовувати за призначенням.

Оптимальний рецепт для продукту червоного кольору

Червону сочевицю зіпсувати складно. Воно відмінно виходить і в мультиварці, і в мікрохвильовці. Обов'язково приправляємо її спеціями та приправами, можна навіть використовувати деякі овочі як додаткові інгредієнти.

  • Сочевична каша в мультиварці. На півтори склянки сухого продукту беремо три склянки води, цибулину, моркву, три столові ложки домашньої аджики, столову ложку олії, кілька часточок часнику, сіль і перець за смаком. Зерна промиваємо, овочі чистимо і дрібно рубаємо. Воду підігріваємо окремо, в цей час у режимі смаження в мультиварці обробляємо овочі. До них всипаємо промиту червону сочевицю, вливаємо воду, заправляємо все аджикою та спеціями. Скільки варити, вирішуємо самостійно, але зазвичай вистачає 20-25 хвилин.

сочевична каша

  • Ароматний гарнір із червоної сочевиці в мікрохвильовці. Один із найбільш економних за часом варіантів приготування бобових. Навіть якщо не використовувати безліч додаткових компонентів, вийде дуже смачно. Просто викладаємо половину склянки промитого продукту в підходящу тарілку, заливаємо її 1,5 склянками окропу і готуємо на максимальному режимі не більше 10 хвилин. По готовності підсолюємо і подаємо.

Із червоною сочевицею не обов'язково діяти правильно, вона все одно розвариться до потрібного стану і перетвориться на чудовий гарнір.

приготування червоної сочевиці

Варіанти роботи із зеленою сочевицею

Зелену продукцію можна обробляти і в мультиварці, але тільки при обробці компонента на пару можна розраховувати на його рівномірне приготування без ризику обсмажування зерен. При цьому постійно контролювати процес не потрібно.

зелена сочевиця

  • На півтори склянки бобів беремо склянку води, столову ложку вершкового масла, трохи солі та чорного перцю.
  • Пароварку заповнюємо водою, сочевицю всипаємо в спеціальний контейнер для сипучих продуктів і круп. Заливаємо масу водою, трохи присолюємо, викладаємо вершкове масло.
  • Пароварку запускаємо на годину, після чого перевіряємо ступінь готовності гарніру. Якщо потрібно запускаємо апарат ще на 10-15 хвилин.

Готову страву посипаємо перцем, за потреби досолюємо. Можна приправити її вершковим маслом або олією, присмачити подрібненою зеленню.

сочевична каша

Що можна зробити з чорними бобами

Щоб не тільки отримати смачний гарнір, а й здивувати домашніх, можна використати рецепт приготування чорної сочевиці з оливковою олією та зеленню. Виглядає він так:

  • На склянку сухого продукту беремо дві склянки води, ложку оливкової олії, три столові ложки дрібно нарубаної свіжої зелені, сіль.
  • Боби промиваємо, викладаємо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Після цього вливаємо олію та зменшуємо вогонь. Маса має тихенько кипіти, але не вирувати. Кожні три хвилини перемішуємо її дерев'яною ложкою.
  • Практично готові зерна підсолюємо, за бажання додаємо спеції. Вимикаємо продукт і змішуємо його із зеленню, відразу подаємо на стіл.

Сочевицю, приготовану будь-яким із запропонованих варіантів, можна використовувати не тільки як гарнір або самостійну страву. Її додають у салати та супи, що тільки покращує їхній смак і текстуру.

Інші рецепти
Коли краще солити квасолю під час варіння і як солять інші бобові, сочевицю і нут
Коли краще солити квасолю під час варіння і як солять інші бобові, сочевицю і нут
Кухарі рекомендують солити квасолю при варінні, як і інші бобові (сочевицю, горох, нут), наприкінці приготування. Сіль додають за 5-10 хвилин до
Коли солити гороховий суп, щоб горох розварився: скільки солі потрібно додати і в який момент
Коли солити гороховий суп, щоб горох розварився: скільки солі потрібно додати і в який момент
Кухарі рекомендують солити горох під час варіння горохового супу наприкінці приготування, коли всі інгредієнти вже додано. В іншому разі горошини
Чим відрізняється зелений базилік від фіолетового і який корисніший
Чим відрізняється зелений базилік від фіолетового і який корисніший
Користь і шкода зеленого та фіолетового базиліка Який базилік корисніший Чи можна поєднувати їх у кулінарії Нині існує близько 70 видів базиліка (за
Скільки і як потрібно варити булгур, щоб він вийшов розсипчастим
Скільки і як потрібно варити булгур, щоб він вийшов розсипчастим
У наші дні булгур не користується у господинь особливою популярністю, незважаючи на приємний смак і простоту приготування. Річ у тім, що багато
Як готувати кіноа на гарнір
Як готувати кіноа на гарнір
Варити кіноа на гарнір сьогодні стали в багатьох країнах. Крупа міцно зайняла своє місце в меню вегетаріанців і прихильників здорового харчування.
Як і скільки варити локшину в каструлі та мультиварці
Як і скільки варити локшину в каструлі та мультиварці
Прилавки сучасних магазинів ломляться від розмаїття пропонованих макаронних виробів. Від багатьох із них люди відмовляються тільки через те, що не