Як і скільки варити броколі до готовності

Перед тим, як варити броколі за звичним сценарієм, варто переконатися в тому, що все робиться правильно. Навіть якщо після обробки компонент не стає кашею болотного кольору, це ще не вказує на його високу якість і оптимальний стан. Багато господинь не знають, що свіжу броколі досить обробляти протягом 5-7 хвилин, у той час, як заморожену доведеться варити не менше 12-15 хвилин після закипання води. Крім цього, слід заздалегідь досвідченим шляхом визначити, скільки часу знадобиться, щоб зварити виріб у мультиварці та пароварці, адже тут багато що залежить від технічних особливостей пристроїв.
Як приготувати свіжу броколі в каструлі, в мультиварці на пару
Якщо той факт, скільки буде відварюватися компонент, має важливе значення, то найкраще використовувати звичайнісіньку каструлю. У випадках, коли на перший план виходять якість і користь продукту, вдаємося до використання мультиварки або пароварки. А ось у мікрохвильовці таку капусту вкрай не рекомендується відварювати. Мало того, що це складно зробити правильно, так ще й результат не порадує.
Перш за все, виріб потрібно підготувати до варіння, видаливши всі сумнівні ділянки і розібравши «качан» на суцвіття. Зрізати м'яку частину зі щільної основи не слід, у ній міститься багато корисних компонентів, а після температурної обробки вона розм'якшується до потрібного стану.
- У каструлі. На плиті розігріваємо воду, злегка її підсолюємо, можна навіть додати для смаку столову ложку рослинної олії. В окріп опускаємо підготовлену капусту, злегка розмішуємо масу. Категорично заборонено викладати продукт у ємність і заливати його окропом, від цього овоч тільки псується. Час варіння становить 5-7 хвилин. Якщо все зроблено правильно, то вироби стануть м'якшими, але не їхній колір не зміниться.
- У мультиварці. Те, скільки відварювати суцвіття в цьому випадку, залежить від типу обробки. Якщо використовується спеціальний кошик і режим «На пару», то треба виділити не менше 25 хвилин. Коли овоч відварюється як у каструлі, т.е. прямо в окропі, достатньо 15 хвилин на режимі «Мультиповар». Сіль у будь-якому разі вводиться на самому початку варіння.
Порада: Капусту броколі нерідко використовують як продукт харчування в раціоні новонароджених дітей. Якщо потрібно відварити овоч для дитини, то краще взяти свіжий компонент і обробити його в пароварці, витративши на це не менше ніж півгодини.
- У пароварці. Суцвіття одним шаром викладаємо в чашу пристрою з отворами, підсолюємо. Те, скільки обробляти вироби, залежить від щільності їх викладки, розміру елементів, потужності пристрою. У середньому, обробка триває до 25 хвилин. Головне, щоб капуста не почала змінювати свій колір. Після вимкнення приладу броколі рекомендується ще чверть години настояти під кришкою і тільки після цього використовувати.
Відварений продукт довго не зберігають. Його можна тримати не більше 3 діб у холодильнику, в герметично закритому посуді. Всупереч поширеній думці, броколі не рекомендується тримати у відварі, від цього овоч швидко починає закисати.
Особливості відварювання заморожених броколей
Сьогодні все частіше господинями використовуються заморожені овочі.
Під час роботи з ними слід дотримуватися таких правил:
- Попередньо розморожувати вироби не потрібно, це тільки зіпсує їхню текстуру і вже після п'яти хвилин відварювання вони перетворяться на папір.
- Закладається продукт не в окріп, а в холодну воду. Час, виділений на його відварювання, починають відраховувати після моменту закипання рідини.
- З огляду на особливості замороженого виробу, варити його слід не менше 12-15 хвилин. У процесі обробки категорично заборонено намагатися розділити злиплі суцвіття, що злиплися. Вони й так без проблем відійдуть, щойно зваряться.
- Сіль вводимо в бульйон відразу після того, як рідина почне інтенсивно кипіти. Сильного бурління не допускаємо.
За бажання такий продукт можна відварити за допомогою мультиварки, додавши до часу обробки 5-7 хвилин. Але не варто використовувати режим «На пару», він перетворює заморожені заготовки на неапетитну кашу. З цієї ж причини подібні вироби не обробляються в пароварці.
Як підготувати броколі для суп-крему, пюре, пирога
Багато господинь упевнені, що для отримання максимально м'якої капусти її треба просто довше відварювати. Такі експерименти призводять до псування компонента, зміни його текстури та повного руйнування корисних речовин. Щоб зробити все правильно, діяти потрібно так:
- Відварюємо продукт стільки, скільки рекомендовано вище. Перекладаємо його в сухий і чистий злегка підігрітий посуд, накриваємо кришкою і тримаємо чверть години.
- Через цей час обробляємо компоненти, відрізаючи м'які частини. Їх поміщаємо в друшляк, вистелений марлею. Ставимо інструмент на каструлю з киплячою водою і чекаємо не більше 2-3 хвилин.
- Знову настоюємо масу під кришкою, тепер уже 5 хвилин. Далі перемелюємо продукт у блендері, він має бути досить м'яким, зберігши свій колір і текстуру. Використовуємо склад за призначенням.
Броколі є джерелом безлічі вітамінів і мікроелементів, але тільки в тому разі, якщо правильно зберігається. Тому купувати краще продукт, отриманий у результаті сухого заморожування. На свіжих виробах дуже часто можна побачити чорні цятки, що свідчать про вплив на овоч низьких температур. Не найкращим варіантом стануть компоненти зі світло-зеленими прожилками, що вказують на занадто ранній збір урожаю.





