Як фарбують яйця зеленкою і цибулевим лушпинням для створення «мармурового» ефекту

Тривалість процесу: 40 хвилин.
Кількість яєць: 10 штук.
Фарбувати яйця цибулевим лушпинням із зеленкою до свята нескладно, при цьому спосіб абсолютно безпечний: використання діамантової зелені не псує посуд, у процесі фарбування розчин не проникає крізь шкаралупу. У поєднанні з цибулевим лушпинням зеленка дає гарні мармурові розводи на поверхні, роблячи кожне крашанку цікавим, яскравим і особливим.
Спосіб не тільки екологічний, а й доступний за ціною - для його застосування не потрібні дорогі барвники або спеціальне обладнання.
До процесу фарбування можна залучити дітей. Адже створення красивої великодньої композиції зближує сім'ю і дає змогу кожному проявити творчі здібності.
Інгредієнти

- свіже куряче яйце - 1 десяток;
- спиртовий розчин діамантового зеленого 1% - 10 мл (1 флакон);
- лушпиння ріпчастої цибулі - середній сухий шар з 5 великих головок;
- прісна вода - 1,5-2 л.
Більш яскравим і контрастним малюнок виходить на яйцях білого кольору. Для фарбування відбирають гладкі, рівні, не тріснуті екземпляри. Розмір не має значення. Під час купівлі важливо враховувати колір і відсутність дефектів.
Також необхідне таке обладнання:- гумові рукавички;
- медичний бинт (марля) - 1 шт.;
- щільні нитки - 1 м;
- металева ємність із широким дном об'ємом 2 л;
- ножиці.
Покроковий майстер-клас
Щоб під час контакту з гарячою водою яйця не лопнули, їх необхідно дістати з холодильника заздалегідь. Перед використанням десяток ретельно оглядають на наявність дефектів. Потріскані екземпляри відкладають - їх не можна використовувати, оскільки барвник просочиться і забарвить білок. Решту заливають холодною водою хоча б на півгодини, щоб відмокла грязь і слід від штампа. Після миють під проточною водою і насухо витирають.
Чисті й сухі яйця фарбують, використовуючи такий рецепт:
- З цибулі знімають шкірку. При цьому вибирають тільки чисту, суху оболонку яскравого помаранчевого кольору. Мокрий, підгнилий або брудний зовнішній шар не підійде: він може зіпсувати малюнок.
- Цибулеве лушпиння розрізають ножицями на дрібні частини розміром близько 1 см. (як на фото). Сторони шматочків можуть бути різної довжини і ширини. Чим різноманітніша їхня форма (квадрат, ромб, трапеція), тим цікавішим вийде візерунок. Використовуючи ножиці, також нарізають бинт відрізками приблизно по 15 см і нитку довжиною по 10 см.
- У миску наливають стільки холодної води, щоб можна було намочити шкаралупу з усіх боків рівномірно. Потім яєчка по одному занурюють спочатку в ємність із водою, потім із цибулею. Через те, що шкаралупа мокра, до неї добре прилипає подрібнена цибулева шкірка. Потрібно домогтися рівномірного розподілу цибулевого декору по поверхні.
- Далі заготовку кладуть на відріз бинта. Розташувавши її в центрі, краї бинта акуратно збирають зверху, закручують і міцно зав'язують ниткою. Якщо здається, що до шкаралупи прилипло недостатньо шматочків шкірки цибулі, то додатково підсипають ще трохи на дно, з боків і зверху. Але важливо, щоб залишилися білі просвіти - у цих місцях шкаралупа забарвиться в зелений колір.
- Коли всі заготовки загорнуті, можна обрізати довгі нитки і краї тканини.
- У металеву ємність наливають холодну воду. Кожну заготовку перевіряють: наскільки міцно бинт тримає декор, чи не зніметься він під час кипіння. Тільки після цього поміщають у воду.
Досвідчені господині рекомендують воду добре посолити, тоді під час тривалого кипіння шкаралупа не лопне.
- Ємність ставлять на середній вогонь, кришкою не накривають. Коли вода закипить, температуру зменшують. Яйця варять при слабкому кипінні 5 хвилин. Коли час мине, у киплячу воду вливають весь вміст флакона із зеленкою. При цьому розчин рівномірно розподіляють по всій поверхні води, намагаючись не потрапити на видимі частини шкаралупи. При потраплянні на неї з'являється яскрава зелена пляма, що виділяється на тлі мармурового малюнка.
- У зеленці заготовки варять ще 10 хвилин. Після закінчення часу їх витягують із зеленого розчину на окрему тарілку. Не розгортаючи бинт, дають охолонути. Якщо бинт зняти відразу, малюнок вийде менш яскравим.
- Одягнувши на руки рукавички, яйця витягують із бинта. Для цього покроково, не поспішаючи, з кожної заготовки зрізають нитки з верхніми краями бинта. Очищають шкаралупу від налиплої цибулі і промивають під проточною водою. Дають висохнути природним чином. Щоб поверхня сильніше блищала, її можна натерти ватним диском, змоченим у соняшниковій олії. Один із головних символів Світлого свята готовий.
Коли будете фарбувати яйця на Великдень, обов'язково спробуйте і цей простий та екологічний спосіб. Після висихання барвник не залишає слідів на руках і поверхнях, не липне, «мармурові» крашанки довгий час зберігають привабливий зовнішній вигляд.





