Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Салати » Салат капрезе: готуємо вдома нарізку із сиру і томатів під соусом песто

Салат капрезе: готуємо вдома нарізку із сиру і томатів під соусом песто

Салат капрезе: готуємо вдома нарізку із сиру та томатів під соусом песто

Салат капрезе - це геніальна простота по-італійськи, популярна в усьому світі! У страві тільки три інгредієнти, але закуска розходиться на ура, чи то пікнік, чи то застілля. До салату капрезе входять свіжі томати, м'який сир моцарелла й ароматний соус песто. Секрет у дивовижному поєднанні цих продуктів, вони ніби створені один для одного. У домашніх умовах теж можна приготувати капрезе, причому на ресторанному рівні. Особливу увагу приділіть приготуванню песто, без блендера тут не обійтися.

Італійський салат

Час приготування: 10-15 хвилин.

Кількість порцій: 2.

Інгредієнти

  • 4-5 помідорів (свіжих і міцних, переважно, великих сортів, наприклад «Бичаче серце»);
  • моцарела - 100 г або трохи більше (для любителів сирів);
  • 5 ст.л. оливкової олії - полити нарізку;
  • чорний мелений або запашний перець, сіль - за смаком;
  • пучок свіжої зелені базиліка;
  • 5-6 ст.л. оливкової олії для соусу песто;
  • 2-3 зубчики часнику.

Інвентар:

  • плоске блюдо для подачі;
  • гострий ніж і обробна дошка;
  • блендер.

Це цікаво
Батьківщина капрезе - острів Капрі, звідси й назва caprese, що означає «каспійський». Капрезе подається до основного обіду як закуска. До трьох основних інгредієнтів додаються й інші, м'ясні та овочеві, а також свіжоспечені коржі чіабатта.

Рецепт салату покроково:

  1. Помідори гарненько промиваємо і обсушуємо на рушнику. Шкірку для капрезе з томатів не знімають, тому приділяємо увагу особливо запорошеним плодам.
  2. Для красивого оформлення потрібно постаратися. Нарізаємо помідори гострим ножем, форма - кола. Товщина всіх слайсів має бути однаковою, бажано 0,5 см. Можна брати для капрезе і маленькі, чері, але тоді нарізаємо їх половинками, а не пластиками.
  3. Сир моцарелу ділимо такими ж скибочками, як і томати. У капрезе всі шматочки мають бути однаковими.
  4. На плоске і широке блюдо по черзі розкладаємо томати і моцарелу. Шматочки укладаємо один на одного близько і щільно, по колу.
  5. Готову нарізку поливаємо оливковою олією тонкою цівкою. Краще брати продукт холодного віджиму, або extra virgin - це найкорисніший вид олії. Вона вирізняється характерним ароматом свіжих маслин і приємним напівпрозорим золотисто-трав'яним відтінком. Соняшникову олію беремо в крайньому випадку, віддаючи перевагу видам без запаху, тобто рафінованим.
  6. Базилік - основна зелень для песто - промиваємо в струмені прохолодної води. Беремо зелений різновид, зараз нам важливий колір. Зелень має бути свіжою та ароматною, не млявою і не деформованою.
  7. Тепер звільняємо листочки (стебла базиліку в соусі не використовуються), просушуємо, щоб зайві краплі вологи не вплинули на консистенцію соусу.
  8. Часник - інгредієнт для пікантного смаку. Він чудово поєднується з будь-якою зеленню, сирами і томатами. Звільняємо зубчики від оболонки та дрібно подрібнюємо ножем.
  9. З'єднуємо всі інгредієнти соусу песто в чаші блендера: часник, базилік і оливкову олію потрібно пюрирувати до однорідної маси.
  10. Поливаємо помідорну нарізку та сир готовим соусом.
  11. Солимо та перчимо за бажанням поверх соусу, але це необов'язкові інгредієнти. Пікантність бере на себе песто з часником і базиліком. До речі, щоб красиво оформити капрезе, розподіляйте більшу частину соусу по сирних шматочках. На білому тлі зеленувата маса має ефектніший вигляд. І зверніть увагу, як кольорова гама капрезе нагадує прапор Італії!

Салат і пляшка з вином

Готово. Подавайте капрезе до столу злегка охолодженим, щоб смак томатів і сиру був більш вираженим. Салат швидко втамовує голод, не перевантажуючи організм, а отже, його сміливо можна додавати в літнє меню. Сподобається він і тим, хто дотримується дієти, адже сир - це джерело білка, томати - каротину і харчових волокон, а зелень з оливковою олією - вітамінів і цінних жирів.

Це цікаво

Песто - класика зелених соусів, яка кожну страву перетворить на святкову та збільшить її користь. Є легенда, що поєднання свіжого часнику, листя базиліка й оливкової олії використовувалося як лікувальна мазь.

Капрезе підійде для легкого перекусу, пікніка в італійському стилі або святкового столу. Прикрашайте тарілки з нарізкою цільними листочками базиліку, щоб ще більше привернути увагу гостей до класики італійських закусок. Є й інші способи нарізки та подачі капрезе, наприклад, однаковими кубиками та упереміш.

Це варіант для пікніка, якщо потрібно виїжджати на природу, і оформляти страви немає можливості. Незвично виглядатимуть на святковому столі «шашлички» з томатів і сиру, политі соусом песто.

Додаткові інгредієнти до салату - куряче філе, креветки, авокадо, маслини, рукола та бальзамічний оцет (у складі песто), інколи червоне вино та листовий салат. А ще основні складові капрезе використовуються як начинка для піци.

Інші рецепти
Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Овочі на грилі – це не тільки чудовий гарнір до м'яса, а й прекрасна закуска. Можна додавати їх у салати, їсти з локшиною та всілякими соусами.
Чим можна замінити соєвий соус? Азіатські соуси з того, що є під рукою
Чим можна замінити соєвий соус? Азіатські соуси з того, що є під рукою
Чим замінити соус у маринаді Оливковий маринад Маринад із бальзамічного оцту Маринад із червоного виноградного оцту Маринад із лимонного соку і
Спеції для грецького салату: які трави поєднуються, популярні приправи та заправки
Спеції для грецького салату: які трави поєднуються, популярні приправи та заправки
Склад салату і приправа для грецького салату знайомі багатьом. Одного у всіх страва виходить різною. Секрет цього полягає у використовуваній
Як використовувати рибний соус, щоб було смачно
Як використовувати рибний соус, щоб було смачно
Поспішаємо розчарувати тих, хто думає, що рибний соус подається до риби. З ним готують свинину, італійську пасту, рис, усілякі супи та запіканки.
Піца з грибами з соусом бешамель
Піца з грибами з соусом бешамель
Грибна піца з соусом бешамель-це шалено смачно. Вершковий соус з легким ароматом часнику дуже доповнює і прикрашає смак грибної піци.
Рецепт приготування лазаньї з овочів
Рецепт приготування лазаньї з овочів
Лазанья - національна італійська запіканка, показник хорошого італійського ресторану і, звісно, кваліфікованого кухаря з цієї країни. Зазвичай цю