Салат капрезе: готуємо вдома нарізку із сиру і томатів під соусом песто
Салат капрезе - це геніальна простота по-італійськи, популярна в усьому світі! У страві тільки три інгредієнти, але закуска розходиться на ура, чи то пікнік, чи то застілля. До салату капрезе входять свіжі томати, м'який сир моцарелла й ароматний соус песто. Секрет у дивовижному поєднанні цих продуктів, вони ніби створені один для одного. У домашніх умовах теж можна приготувати капрезе, причому на ресторанному рівні. Особливу увагу приділіть приготуванню песто, без блендера тут не обійтися.
Час приготування: 10-15 хвилин.
Кількість порцій: 2.
Інгредієнти
- 4-5 помідорів (свіжих і міцних, переважно, великих сортів, наприклад «Бичаче серце»);
- моцарела - 100 г або трохи більше (для любителів сирів);
- 5 ст.л. оливкової олії - полити нарізку;
- чорний мелений або запашний перець, сіль - за смаком;
- пучок свіжої зелені базиліка;
- 5-6 ст.л. оливкової олії для соусу песто;
- 2-3 зубчики часнику.
Інвентар:
- плоске блюдо для подачі;
- гострий ніж і обробна дошка;
- блендер.
Це цікаво
Батьківщина капрезе - острів Капрі, звідси й назва caprese, що означає «каспійський». Капрезе подається до основного обіду як закуска. До трьох основних інгредієнтів додаються й інші, м'ясні та овочеві, а також свіжоспечені коржі чіабатта.
Рецепт салату покроково:
- Помідори гарненько промиваємо і обсушуємо на рушнику. Шкірку для капрезе з томатів не знімають, тому приділяємо увагу особливо запорошеним плодам.
- Для красивого оформлення потрібно постаратися. Нарізаємо помідори гострим ножем, форма - кола. Товщина всіх слайсів має бути однаковою, бажано 0,5 см. Можна брати для капрезе і маленькі, чері, але тоді нарізаємо їх половинками, а не пластиками.
- Сир моцарелу ділимо такими ж скибочками, як і томати. У капрезе всі шматочки мають бути однаковими.
- На плоске і широке блюдо по черзі розкладаємо томати і моцарелу. Шматочки укладаємо один на одного близько і щільно, по колу.
- Готову нарізку поливаємо оливковою олією тонкою цівкою. Краще брати продукт холодного віджиму, або extra virgin - це найкорисніший вид олії. Вона вирізняється характерним ароматом свіжих маслин і приємним напівпрозорим золотисто-трав'яним відтінком. Соняшникову олію беремо в крайньому випадку, віддаючи перевагу видам без запаху, тобто рафінованим.
- Базилік - основна зелень для песто - промиваємо в струмені прохолодної води. Беремо зелений різновид, зараз нам важливий колір. Зелень має бути свіжою та ароматною, не млявою і не деформованою.
- Тепер звільняємо листочки (стебла базиліку в соусі не використовуються), просушуємо, щоб зайві краплі вологи не вплинули на консистенцію соусу.
- Часник - інгредієнт для пікантного смаку. Він чудово поєднується з будь-якою зеленню, сирами і томатами. Звільняємо зубчики від оболонки та дрібно подрібнюємо ножем.
- З'єднуємо всі інгредієнти соусу песто в чаші блендера: часник, базилік і оливкову олію потрібно пюрирувати до однорідної маси.
- Поливаємо помідорну нарізку та сир готовим соусом.
- Солимо та перчимо за бажанням поверх соусу, але це необов'язкові інгредієнти. Пікантність бере на себе песто з часником і базиліком. До речі, щоб красиво оформити капрезе, розподіляйте більшу частину соусу по сирних шматочках. На білому тлі зеленувата маса має ефектніший вигляд. І зверніть увагу, як кольорова гама капрезе нагадує прапор Італії!
Готово. Подавайте капрезе до столу злегка охолодженим, щоб смак томатів і сиру був більш вираженим. Салат швидко втамовує голод, не перевантажуючи організм, а отже, його сміливо можна додавати в літнє меню. Сподобається він і тим, хто дотримується дієти, адже сир - це джерело білка, томати - каротину і харчових волокон, а зелень з оливковою олією - вітамінів і цінних жирів.
Це цікаво
Песто - класика зелених соусів, яка кожну страву перетворить на святкову та збільшить її користь. Є легенда, що поєднання свіжого часнику, листя базиліка й оливкової олії використовувалося як лікувальна мазь.
Капрезе підійде для легкого перекусу, пікніка в італійському стилі або святкового столу. Прикрашайте тарілки з нарізкою цільними листочками базиліку, щоб ще більше привернути увагу гостей до класики італійських закусок. Є й інші способи нарізки та подачі капрезе, наприклад, однаковими кубиками та упереміш.
Це варіант для пікніка, якщо потрібно виїжджати на природу, і оформляти страви немає можливості. Незвично виглядатимуть на святковому столі «шашлички» з томатів і сиру, политі соусом песто.
Додаткові інгредієнти до салату - куряче філе, креветки, авокадо, маслини, рукола та бальзамічний оцет (у складі песто), інколи червоне вино та листовий салат. А ще основні складові капрезе використовуються як начинка для піци.





