Прості та смачні кулінарні рецепти
Буду готувати » Поради » Як і скільки потрібно варити опеньки в каструлі та мультиварці

Як і скільки потрібно варити опеньки в каструлі та мультиварці

Скільки варити опеньки перед смаженням

Деякі свіжі та заморожені гриби з метою підготовки до подальшого використання, наприклад, перед смаженням, прийнято відварювати до стану напівготовності. Тільки якщо знати, як і скільки варити опеньки, можна розраховувати на їхній приємний аромат і потрібну текстуру в готовій страві. Загалом, попередня обробка зовсім нескладна і займає вона менше півгодини. Якщо йдеться про свіжі гриби, то їх варіння займе 30 хвилин. Якщо про заморожені - 10 хвилин, причому, попереднє розморожування навіть не знадобиться. Щоправда, для отримання оптимального результату, потрібно знати не тільки часові показники, а ще й низку важливих нюансів.

гриби опеньки

Кілька фактів про опеньки

Опеньки - досить примхливі гриби в плані зберігання та обробки. Слід вивчити низку правил поводження з ними, перед тим, як приступати до роботи:

  1. Не варто тримати продукт у мішку або пакеті навіть кілька хвилин. Гриби втратять форму, розм'якнуть і почнуть швидко псуватися.
  2. Зібрані або куплені опеньки потрібно швидко відправляти на переробку, оскільки.к. вони майже відразу починають темніти. Досить їх почистити, промити, підсушити і відправити в морозилку. Заморожені опеньки зберігають свої первинні властивості та якості протягом одного року з моменту обробки.
  3. Варто врахувати, що варити гриби потрібно тільки перед тим, як вони будуть засмажені або відправлені в салат. Сушіння та заморожування підходять тільки для свіжих очищених грибів.

гриби опеньки

Порада: Якщо хочеться відварити опеньки в мультиварці, то це найкраще робити в режимі «На пару» і з використанням спеціального кошика. У цьому разі маніпуляція займе близько 25 хвилин, а гриби збережуть свою м'якість і виражений аромат.

Збирати опеньки не так просто, як здається. На одному пні зі звичайними грибами можуть рости несправжні. Часом навіть досвідчені грибники плутаються. Якщо немає впевненості у власних знаннях, краще купувати продукти, вирощені промисловим шляхом. Їх можна знайти в супермаркетах (обов'язкова присутність відповідної позначки або напису).

опеньки на сковорідці

Як правильно відварювати опеньки перед смаженням на плиті

Якщо компоненти не заморожені, а свіжі, процедура їхньої термічної обробки виглядатиме так:

  • Зрізаємо з грибів усі основи ніжок, видаляємо зіпсовані та сумнівні місця, чистимо від бруду. З-під капелюшка видаляємо плівку, сухою і м'якою щіткою усуваємо все сміття.
  • Якщо під капелюшком видно жучків або сліди їхньої присутності, опеньки потрібно ретельно промити водою і почистити ножиком. Після цього знову промиваємо компоненти в холодній воді.

очищення та відварювання опеньків

  • Приступаємо до відварювання грибів. Це має відбуватися не пізніше, ніж на третю добу після їхнього придбання або збору. Для обробки беремо емальований таз або каструлю. Наливаємо ємність у воду і додаємо сіль із розрахунку столова ложка на 2 л рідини. Одночасно з цим ставимо поруч другу таку саму посудину з водою і сіллю. Нагріваємо вміст в обох.
  • Тільки коли рідина закипить, викладаємо в неї підготовлені гриби (в одну з ємностей). Варимо їх протягом 5 хвилин, постійно знімаючи піну. Після чого, за допомогою шумівки перекладаємо продукт у посуд із чистою киплячою водою і ось тут варимо його 15 хвилин.

відварювання опеньків

  • Якщо обробка проводиться перед додаванням продукту в салат або якусь іншу готову страву, час другого варіння збільшуємо до 25 хвилин.
  • Залишається тільки викласти масу в друшляк і почекати, поки з грибів стечуть надлишки води.

Повністю готові опеньки мають осісти на дно каструлі. У будь-якому разі, гриби потрібно якомога швидше піддати подальшій обробці, якщо така передбачена.

Як відварювати заморожені опеньки

Звісно, заморожені опеньки можна і не варити перед смаженням, як чинить більшість господинь, але практика показує, що проведення такої обробки дає змогу отримати м'якший і ніжніший продукт.

заморожені опеньки

Діяти в цьому випадку потрібно так:

  1. Гриби в жодному разі не розморожуємо. Просто викладаємо їх у відповідну ємність і заливаємо холодною водою, яка має тільки трохи покривати продукт.
  2. На кожен 1 кг грибів додаємо столову ложку солі й акуратно розмішуємо.
  3. Ємність ставимо на вогонь, чекаємо, поки заморожені гриби закиплять і після цього засікаємо всього 10 хвилин. Головне, постійно знімати піну, що з'являється, інакше смак і аромат компонента буде зіпсований.
  4. Залишається тільки акуратно зцідити грибний відвар в окрему ємність (поспішати не потрібно, краще почекати кілька зайвих хвилин, але повністю позбутися рідини). Опеньки далі відправляються на смаження, а з бульйону, що залишився, можна приготувати відмінний грибний соус.

смажені гриби

Варені опеньки гарні не тільки для подальшого смаження. Їх використовують у грибних супах, салатах, пирогах, холодних закусках. Навіть маринувати найкраще саме попередньо відварений продукт. Це дасть змогу зберегти його унікальну текстуру та ніжний аромат, який не буде перебитий навіть введеними консервантами.

Інші рецепти
Навіщо варити маслюки, як і скільки це потрібно робити
Навіщо варити маслюки, як і скільки це потрібно робити
Якщо звести до мінімуму інформацію про те, скільки варити маслюки, то можна зупинитися на показнику в 30 хвилин для каструлі та 40 хвилин для
Лисички - скільки і як правильно варити гриби
Лисички - скільки і як правильно варити гриби
Переймаючись питанням, скільки варити лисички, необхідно розуміти, що ці гриби не завжди потребують попередньої обробки. Наприклад, якщо планується
Скільки, де і як можна зберігати горіхи в домашніх умовах
Скільки, де і як можна зберігати горіхи в домашніх умовах
Горіхи - це не тільки смачний харчовий продукт, а й джерело низки корисних компонентів. Тільки якщо знати, як зберігати горіхи, можна розраховувати
Скільки і як треба варити заморожені креветки
Скільки і як треба варити заморожені креветки
На перший погляд, немає нічого складного в тому, як правильно відварити креветки. Потрібно тільки прочитати інструкцію на упаковці та чітко її
М'ясо в мультиварці - як правильно зварити яловичину, свинину, телятину та кролика
М'ясо в мультиварці - як правильно зварити яловичину, свинину, телятину та кролика
Практика показує, що смачно відварити м'ясо не так просто, як здається. На щастя, з появою мультиварок, цей процес помітно оптимізувався. Тепер
Скільки і як правильно варити розсипчасту гречку
Скільки і як правильно варити розсипчасту гречку
Гарнір у вигляді гречки незначною мірою поступається за популярністю рису, картоплі та макаронним виробам. Найчастіше причина криється в тому, що