Як і скільки потрібно варити опеньки в каструлі та мультиварці

Деякі свіжі та заморожені гриби з метою підготовки до подальшого використання, наприклад, перед смаженням, прийнято відварювати до стану напівготовності. Тільки якщо знати, як і скільки варити опеньки, можна розраховувати на їхній приємний аромат і потрібну текстуру в готовій страві. Загалом, попередня обробка зовсім нескладна і займає вона менше півгодини. Якщо йдеться про свіжі гриби, то їх варіння займе 30 хвилин. Якщо про заморожені - 10 хвилин, причому, попереднє розморожування навіть не знадобиться. Щоправда, для отримання оптимального результату, потрібно знати не тільки часові показники, а ще й низку важливих нюансів.
Кілька фактів про опеньки
Опеньки - досить примхливі гриби в плані зберігання та обробки. Слід вивчити низку правил поводження з ними, перед тим, як приступати до роботи:
- Не варто тримати продукт у мішку або пакеті навіть кілька хвилин. Гриби втратять форму, розм'якнуть і почнуть швидко псуватися.
- Зібрані або куплені опеньки потрібно швидко відправляти на переробку, оскільки.к. вони майже відразу починають темніти. Досить їх почистити, промити, підсушити і відправити в морозилку. Заморожені опеньки зберігають свої первинні властивості та якості протягом одного року з моменту обробки.
- Варто врахувати, що варити гриби потрібно тільки перед тим, як вони будуть засмажені або відправлені в салат. Сушіння та заморожування підходять тільки для свіжих очищених грибів.
Порада: Якщо хочеться відварити опеньки в мультиварці, то це найкраще робити в режимі «На пару» і з використанням спеціального кошика. У цьому разі маніпуляція займе близько 25 хвилин, а гриби збережуть свою м'якість і виражений аромат.
Збирати опеньки не так просто, як здається. На одному пні зі звичайними грибами можуть рости несправжні. Часом навіть досвідчені грибники плутаються. Якщо немає впевненості у власних знаннях, краще купувати продукти, вирощені промисловим шляхом. Їх можна знайти в супермаркетах (обов'язкова присутність відповідної позначки або напису).
Як правильно відварювати опеньки перед смаженням на плиті
Якщо компоненти не заморожені, а свіжі, процедура їхньої термічної обробки виглядатиме так:
- Зрізаємо з грибів усі основи ніжок, видаляємо зіпсовані та сумнівні місця, чистимо від бруду. З-під капелюшка видаляємо плівку, сухою і м'якою щіткою усуваємо все сміття.
- Якщо під капелюшком видно жучків або сліди їхньої присутності, опеньки потрібно ретельно промити водою і почистити ножиком. Після цього знову промиваємо компоненти в холодній воді.
- Приступаємо до відварювання грибів. Це має відбуватися не пізніше, ніж на третю добу після їхнього придбання або збору. Для обробки беремо емальований таз або каструлю. Наливаємо ємність у воду і додаємо сіль із розрахунку столова ложка на 2 л рідини. Одночасно з цим ставимо поруч другу таку саму посудину з водою і сіллю. Нагріваємо вміст в обох.
- Тільки коли рідина закипить, викладаємо в неї підготовлені гриби (в одну з ємностей). Варимо їх протягом 5 хвилин, постійно знімаючи піну. Після чого, за допомогою шумівки перекладаємо продукт у посуд із чистою киплячою водою і ось тут варимо його 15 хвилин.
- Якщо обробка проводиться перед додаванням продукту в салат або якусь іншу готову страву, час другого варіння збільшуємо до 25 хвилин.
- Залишається тільки викласти масу в друшляк і почекати, поки з грибів стечуть надлишки води.
Повністю готові опеньки мають осісти на дно каструлі. У будь-якому разі, гриби потрібно якомога швидше піддати подальшій обробці, якщо така передбачена.
Як відварювати заморожені опеньки
Звісно, заморожені опеньки можна і не варити перед смаженням, як чинить більшість господинь, але практика показує, що проведення такої обробки дає змогу отримати м'якший і ніжніший продукт.
Діяти в цьому випадку потрібно так:
- Гриби в жодному разі не розморожуємо. Просто викладаємо їх у відповідну ємність і заливаємо холодною водою, яка має тільки трохи покривати продукт.
- На кожен 1 кг грибів додаємо столову ложку солі й акуратно розмішуємо.
- Ємність ставимо на вогонь, чекаємо, поки заморожені гриби закиплять і після цього засікаємо всього 10 хвилин. Головне, постійно знімати піну, що з'являється, інакше смак і аромат компонента буде зіпсований.
- Залишається тільки акуратно зцідити грибний відвар в окрему ємність (поспішати не потрібно, краще почекати кілька зайвих хвилин, але повністю позбутися рідини). Опеньки далі відправляються на смаження, а з бульйону, що залишився, можна приготувати відмінний грибний соус.
Варені опеньки гарні не тільки для подальшого смаження. Їх використовують у грибних супах, салатах, пирогах, холодних закусках. Навіть маринувати найкраще саме попередньо відварений продукт. Це дасть змогу зберегти його унікальну текстуру та ніжний аромат, який не буде перебитий навіть введеними консервантами.





