Як правильно зберігати червоні бурі та молочні помідори

Багато господинь не розуміють, навіщо знати, як зберігати помідори, якщо сьогодні цей плід можна придбати в будь-яку пору року в супермаркеті або на овочевому ринку. А ось справжні цінителі продукту розуміють різницю між імпортною пропозицією без вираженого смаку і запасом томатів, зробленим на піку сезону.
Зберігання настільки швидкопсувного компонента дійсно є не найпростішою справою, але за правильного підходу навіть у домашніх умовах вдасться підібрати ефективний метод. Потрібно лише провести якісну попередню обробку елементів і знайти для складування запасів відповідне місце.
Підготовка томатів до зберігання
Щоб зберегти овочі на зиму в оптимальному стані, їх треба вчасно зібрати. Перший урожай знімають уже в липні і так триває до перших заморозків. Якщо намічається зниження температури хоча б до нуля, томати збирають навіть у недозрілому вигляді. Зволікання призведе до того, що підмерзлі заготовки швидко почорніють.
Продукти, які будуть пущені на тривале зберігання, підлягають наступній обробці:
- Сортуємо їх, розділяючи на групи за сортами, розміром і ступенем зрілості. Великим і дрібним помідорам потрібен різний час на дозрівання, а червоним і зеленим - ще й різна температура.
- Складуванню підлягають тільки щільні і красиві компоненти без вм'ятин, тріщин, слідів псування. Навіть маленька темна плямочка на поверхні овоча може згубити всю кладку!
- Як зберегти помідори протягом максимально тривалого часу? Їх треба залишати з плодоніжками, тоді процеси в'янення помітно сповільняться.
Порада: Щоб у домашніх умовах зберегти на зиму томати сорту чері, не потрібно вдаватися до якихось хитрощів. Їх досить обсушити, викласти в пластиковий контейнер без кришки і прибрати в холодильник. Час від часу закладку перебирають, пускаючи в їжу підм'яклі екземпляри.
- Незалежно від того, де і як зберігати помідори, їх потрібно ретельно обсушити перед закладкою. Волога може стати причиною появи цвілі.
- Шанси на досягнення бажаного результату помітно підвищаться, якщо кожен плід обтерти тканиною, змоченою в спирті або горілці. Знезараження допоможе позбутися мікробів, знизить ризик появи гнилі.
- Є ще одна профілактична маніпуляція, проведення якої в домашніх умовах, сприяє збереженню томатів в ідеальному стані. Готуємо 0,4% розчин харчового желатину і опускаємо в нього по черзі кожен овоч. Продукти покриються плівкою, що виконує захисну функцію.
- Не менш ефективним є застосування 0,1% розчину марганцівки або 0,3% розчину борної кислоти. Обробляємо одним із них томати перед закладкою і підсушуємо.
Звичайно, можна не дотримуватися наведених рекомендацій, але в цьому разі овочі довго вдома не пролежать. У них уже через кілька днів заведеться гниль або цвіль. Процес розвиватиметься так швидко, що не буде можливості своєчасно пускати томати на приготування страв і кладку доведеться повністю викинути.
Як зберегти помідори на зиму в підвалі
Приміщення, в якому буде проходити зберігання томатів, потрібно почистити і добре провітрити. Оптимальна вологість - 80-90%, температура - до 12ºС. Не можна допускати зниження температури нижче нуля. Якщо продукти через якийсь час почнуть зморщуватися, це результат надмірної сухості. Поява цвілі є результатом підвищеної вологості.
- Червоні томати розкладаємо по ящиках пошарово, присипаючи тирсою. Черешки при цьому повинні дивитися вгору. Формуємо не більше 2-3 рядів. Додатково овочі можна загорнути в тонкий папір, щоб вони не стикалися. Зверху натягуємо один шар харчової плівки. При температурі в 1-2ºС компоненти збережуться протягом 1-2 місяців.
- Бурі томати зберігаємо так само, але вже за температури 4-6ºС, тоді вони будуть повільно дозрівати, але не псуватися. Після того, як заготовки почервоніють, температуру слід трохи знизити, щоб уповільнити біологічні процеси.
- Зберігання зелених і молочних томатів проводять на стелажах, кожен плід обертається папером і викладається в ящик. Овочі пересипаються тирсою або цибулевим лушпинням. У таких умовах вони можуть лежати до 3-4 місяців.
Кладки регулярно перевіряються на предмет появи ознак псування. У разі виявлення таких потрібно перебрати весь запас, заново обтерти плоди або покрити їх обраним захисним складом.
Як зберігати помідори для дозрівання
Зібрані зелені томати для дозрівання переносять у тепле приміщення. До потрібного стану вони доходять приблизно за 3-4 дні. Краще тримати овочі в темряві. За такого підходу на почервоніння продуктів піде трохи більше часу, зате достигнуть вони рівномірно.
Якщо ситуація дозволяє, дозрівання томатів проводять прямо на грядці за простою схемою. Тут, головне, продумати, як зберегти помідори від замерзання:
- Підпірки прибираємо, кущі розкладаємо на соломі або аналогічній теплій підстилці.
- Накриваємо заготовки плівкою, створюючи своєрідні теплички.
- Не припиняємо полив, забезпечуючи томати вологою. При цьому діяти треба обережно, щоб не намочити плоди.
Урожай знімаємо в міру дозрівання. Не обов'язково чекати, поки помідори почервоніють, їх можна прибирати вже бурими.
Зберігаємо помідори в холодильнику і на балконі
Організовуючи зберігання томатів у квартирі, потрібно пам'ятати, що вже червоні плоди пролежать при кімнатній температурі не більш як 3-4 дні, рожеві - до 5 днів, бурі - не більш як тиждень, зелені та молочні - близько 10 днів. Щоправда, молочні екземпляри можна розкласти в прохолодному і темному місці, наприклад, під ліжком. У цьому разі вони збережуться набагато довше.
Взагалі, в домашніх умовах процес організовується такими способами:
- У холодильнику. Оптимальне місце - камера для овочів. Сюди поміщаються міцні плоди без ознак псування. Спочатку викладаємо один ряд томатів, розміщуючи їх хвостиками догори. Накриваємо його папером і робимо таку ж кладку. Повністю відсік не забиваємо, залишаємо трохи місця. Якщо додатково загорнути кожен продукт у папір, буде ще надійніше.
- На балконі. Якщо в приміщенні утримується температура в межах 5-12ºС, то овочі просто розкладаємо по чистих ящиках, застелених тканиною або папером. Між шарами овочів робимо прокладки з такого ж матеріалу. Ящики можна ставити один на одного. Верхній накривають тканиною, що перешкоджає потраплянню сонячних променів, але не блокує доступ кисню.
Категорично заборонено упаковувати помідори в харчову плівку або поліетиленові пакети. Без доступу повітря харчові компоненти швидко починають в'янути і гнити.





