Як правильно зберігати цілі лимони в домашніх умовах

Лимони, завдяки своєму смаку, аромату і набору корисних компонентів, є одним із найбільш часто використовуваних у кулінарії фруктів. Але мало хто знає, як зберігати лимони у свіжому вигляді. Через це господині змушені або швидко витрачати куплений продукт, або купувати його в мінімальних обсягах. Але ж існує чимало прийомів, застосування яких здатне зберегти плоди в їх первісному вигляді на довгий час. Є й такі підходи, завдяки яким навіть у домашніх умовах можна продовжити термін придатності вже нарізаного продукту.
Як надовго зберегти цілі плоди лимона
Щоб вибрати відповідний спосіб, потрібно визначитися з тим, на який термін планується прибрати фрукти. Коли йдеться про тижні і навіть місяці, допоможуть такі варіанти:
- Пісок. Беремо пісок, просіюємо його, кілька разів промиваємо і просушуємо, поки він знову не стане однорідним. Беремо ящики або контейнери для зберігання фруктів, засипаємо дно на 3 см піском, викладаємо шар лимонів. Кожен плід рекомендується спочатку обгорнути пергаментом, це дасть змогу зберегти їх максимально свіжими. Пересипаємо заготовки піском так, щоб вони повністю зникли з поля зору. Робимо стільки шарів, скільки дозволяє висота ємності.
- Віск. Досить клопіткий, але дуже ефективний спосіб. Беремо трохи воску, плавимо його на водяній бані. Отриманий склад за допомогою пензлика тонким шаром наносимо на лимони. Після того, як маса застигне, плоди викладаємо в контейнер. У цьому разі ємність потрібно поставити в такому місці, яке буде добре провітрюватися. Віск можна замінити і вощеним папером, але перший варіант надійніший.
Порада: Вибираючи лимони для тривалого зберігання, варто віддавати перевагу екземплярам із товстою шкіркою. Вони менш соковиті, але більш ароматні, а щільна м'якоть забезпечить їм захист від зовнішнього впливу.
- Скляна банка. Беремо ємності відповідного об'єму з широкими шийками, стерилізуємо парою і висушуємо. Викладаємо плоди (щільно, але не здавлюючи), зверху кріпимо маленьку свічку, яку підпалюємо. Закриваємо ємність кришкою і чекаємо, поки свічка згасне. Це буде ознакою того, що весь кисень у банці витратився. Без нього неможлива життєдіяльність більшості патогенних мікроорганізмів, що спричиняють псування фруктів.
Зберігання лимонів у домашніх умовах протягом коротшого терміну може проводитися за однією з таких схем:
- У холодильнику. Лимони просто викладаємо в секцію для фруктів. Навіть без проведення попередньої обробки вони протягом кількох днів залишатимуться свіжими. Якщо плоди обернути пергаментним папером, то цей термін ще трохи збільшиться.
- У банці з водою. Беремо скляну ємність, заповнюємо водою, не дуже щільно викладаємо помиті фрукти. Кожні два дні міняємо рідину на нову, при цьому промиваючи кожен плід. Такий підхід захистить лимони від висихання шкірки, а отже, псування.
Незалежно від обраного методу, зберегти лимони в їхньому первісному вигляді можна тільки за умови обмеження доступу до них сонячного світла. Тому обране для складування плодів місце має бути темним, особливо, якщо використовується прозора тара.
Як організувати зберігання вже порізаних лимонів
Нарізані лимони доволі швидко сохнуть, позбавляються аромату та навіть покриваються цвіллю. Ці процеси можна трохи відтермінувати, якщо використовувати такі прийоми:
- Беремо блюдце, посипаємо його сіллю або цукром, викладаємо лимон свіжим зрізом донизу. Сіль дозволяє зберегти свіжість продукту, призначеного для приготування закусок і соусів. Цукор застосовуємо, якщо фрукт планується потім додавати в чай або десерти. Ємність ставимо в холодильник або будь-яке прохолодне і темне місце, накривати його нічим не потрібно. Тим більше, не рекомендується обертати виріб харчовою плівкою.
- Якщо плоди планується використовувати виключно як компоненти кондитерських виробів, то їх потрібно зацукрувати. Беремо розпочатий лимон, нарізаємо його дуже тонкими часточками або пластинками. Викладаємо в скляну банку, пересипаючи кожен шар цукровим піском, закриваємо капроновою кришкою. Ще плоди можна подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки, так само змішати з цукром і закрити в скляній банці. Головне, при обох підходах діяти обережно, видаляючи з плодів кісточки.
Незалежно від типу підходу, за першої ж появи ознак псування фрукт потрібно викинути. Не варто намагатися зрізати з нього проблемні ділянки, гнильні процеси на поверхні лимонної шкірки можуть непомітно поширитися і на м'якоть. Навіть притуплення або зміна аромату має насторожити. Вживання таких продуктів у їжу загрожує харчовим отруєнням, навіть якщо вони до цього пройдуть кілька стадій термічної обробки.





