Як приготувати голубці з капустою, фаршем і рисом у каструлі: докладний рецепт із фото

У кожного з нас є страва, добре знайома з дитинства. Голубці класичні - одна з таких страв. Усі ми пам'ятаємо, як ретельно мами і бабусі підбирали для них капусту, як готували смачний фарш, неодмінно із секретом. Як діставали потім ці ласощі з великої каструлі та розкладали по тарілках. Щоб радувати своїх близьких таким смачним обідом, потрібно знати деякі тонкощі.
Правильний фарш для голубців
Готують голубці класичні з додаванням різних видів м'яса. Здебільшого це, звісно, свинина та яловичина. Але відомі варіанти страви з рибною, овочевою або грибною начинками. Іноді цю страву начиняють картоплею. Обов'язково в начинці присутня крупа. Найчастіше це рис, але відомі рецепти і з гречкою.
Від правильності приготування начинки залежить і смак, і соковитість підсумкової страви. Хороша начинка завжди містить достатню кількість цибулі. Співвідношення рису та м'ясного фаршу в них - не більше ніж 50 на 50, але й занадто мало крупи теж бути не повинно. Деякі господині перед тим, як готувати начинку, пасерують цибулю та моркву. До м'ясного фаршу часто додають трохи картоплі.
Змішувати всі інгредієнти начинки потрібно, коли вони після попередньої обробки охолонуть. Сіль і спеції тут не будуть зайвими. Можна обмежитися меленим чорним і запашним перцем. Спробуйте додати трохи подрібненої зелені кропу. Іноді у фарш додають трохи сала для соковитості.
Найкраща капуста для обіду
Щоб голубці з м'ясом і рисом вийшли справді смачними, потрібно не тільки правильно підібрати інгредієнти для начинки, а й вибрати відповідну капусту. Хороша білокачанна красуня має бути не зовсім щільною, що пухкіша, то простіше буде відокремлювати листя. Найкраще, якщо виделка буде не округлої, а приплюснутої форми.
Підійдуть і молоді качани, листя яких ще зовсім м'яке. Тим часом багато досвідчених господинь стверджують, що найкраща капуста для класичних голубців - це білосніжний качан зі щільного листя. Але відокремити необхідні для приготування страви компоненти відразу не вийде. Є кілька способів підготовки капусти для подальшого використання в рецепті голубців.
- Допоможе мікрохвильовка. Візьміть підходящу виделку, акуратними надрізами біля самої основи видаліть із неї качан. Якщо вам трапилася плоска капуста, то качан буде зовсім маленьким і без зусиль виріжеться. Відправте капусту в мікрохвильову піч на 5-7 хвилин. Точний час залежить від розмірів виделки. Потім опустіть овоч у холодну воду або дочекайтеся, поки він трохи охолоне. Після цієї процедури листя відокремлюватиметься дуже легко.
- Каструля з окропом. Для цього способу підійде качан з виступаючим стеблом, щоб зручно було діставати. Доведіть до кипіння каструлю води й опустіть у неї виделку і тримайте так близько 5 хвилин. Потім промийте капусту і зніміть листя. Ці способи підійдуть навіть для старих качанів. А якщо обраний вами овоч досить м'який, то можна обійтися таким варіантом.
- Струмінь гарячої води. Зробіть надрізи біля основи листків і підставте капусту цією частиною під струмінь гарячої води. Потримайте так пару хвилин. Потім спробуйте відокремити листя.
Після таких процедур заготівля для голубців із м'ясом і рисом часто залишається досить жорсткою. Тому кухарі рекомендують відварювати тверде листя в підсоленій воді до напівготовності. Щоб фарш легко було загорнути і потім зручно було їсти готові голубці з рисом, зріжте ущільнення по середині кожного листа.
Як і де готувати
Часто кухарі готують голубці з фаршем і рисом у каструлі на плиті. Вогонь має бути слабким, щоб страва готувалася повільно, тушкувалася. Дуже ніжними і смачними виходять ці ласощі, коли їх запікають у духовці. Не менш приємним на смак воно буде і тоді, коли ви використовуєте для його приготування мультиварку. Є любителі, які знають, як приготувати голубці в мікрохвильовці, щоб вони вийшли такими самими соковитими, як і у звичайній каструлі.
Сам посуд для голубців із рисом і фаршем теж потрібно підібрати спеціальний. Щоб страва не підгоріла і нагрівалася рівномірно, використовуйте казани або каструлі з товстими стінками.
Численні рецепти голубців із фото, які є в мережі, сходяться в одному - для смачного результату важливе повільне нагрівання, що забезпечує тривале томління. Але смак класичних голубців із капустою залежить не тільки від цього, а й від бульйону, в якому вони нудяться.
Точний його рецепт залежить від уподобань кулінара. Зазвичай це вода, приправлена сіллю, запашним перцем, лавровим листом, з додаванням томатної пасти. Її потрібно стільки, щоб консистенція рідини нагадувала слабкий томатний сік. Дехто радить додавати до бульйону кілька столових ложок сметани і робити його густішим. Такий якраз підійде для духовки.
Приготування
Класичний рецепт відомої всім страви не такий вже й складний, якщо розібратися в кулінарних тонкощах. Далі, докладна інструкція про те, як приготувати голубці з фаршем і рисом.
Інгредієнти:
- фарш свинячо-яловичий - 500 г;
- білокачанна капуста - 1 шт;
- рис - 50 г;
- морква - 1 шт. середнього розміру;
- цибуля ріпчаста - 1 головка;
- сіль і спеції за смаком;
- томатна паста - для бульйону.
Зваріть рис до напівготовності. Крупу потрібно варити з таким розрахунком води, щоб у підсумку вона вийшла розсипчастою і досить твердою. Зазвичай беруть 1 частину рису на 2 частини рідини і готують на повільному вогні під закритою кришкою.
Щоб зробити фарш для голубців, з'єднайте м'ясний фарш, підготовлений рис, натерту на дрібній тертці або пропущену через м'ясорубку моркву і нарізану досить дрібно цибулю. Додайте спецій і трохи посоліть.
Відокремте капустяні листи від качана та підготуйте їх.
Візьміть трохи готового фаршу, викладіть його на лист капусти трохи осторонь від середини, ближче до вас, і загорніть подібно до фаршированого млинця: спершу накрийте та примніть фарш тією частиною листа, що ближче до вас, потім загорніть бокові частини, а після скрутіть лист.
Заготовки покладіть у каструлю щільно одна до одної. Томатну пасту розведіть у потрібній кількості води, додайте солі. За бажанням можете додати трохи улюблених спецій і в бульйон. Голубці потрібно залити рідиною так, щоб вони зовсім трохи піднімалися над нею. Готуйте голубці в каструлі під кришкою на невеликому вогні близько 40 хвилин. А якщо ви хочете досягти більш м'якої консистенції, знизьте вогонь до мінімуму і залиште каструлю на 60-75 хвилин.
До класичних голубців можна подавати ніж для зручності під час обіду. Але якщо, вони готувалися досить довго, то він і не знадобиться.
А якщо долає лінь?
Ліниві голубці відомі зараз навіть більше за класичні. Їх набагато простіше готувати. Вони дуже схожі на котлети або тефтелі, і не менш смачні, ніж традиційні «родичі».
У мережі можна знайти велику кількість статей, де крок за кроком з фото описано технологію їхнього приготування. Відрізняється вона тим, що капустяне листя дрібно рубається у фарш. З нього після формуються котлетки, їх також заливають підготовленим бульйоном, а потім тушкують, тушкують у духовці, загалом готують так само, як і класичні голубці.





