Як готувати шпинат смачно та корисно: куди можна додавати свіжий

Якщо ви цікавитеся, до яких страв можна додавати свіжий шпинат, значить, ви вже знайомі з цією рослиною, її складом, корисними властивостями. Тож не будемо повторюватися й одразу перейдемо до справи - як правильно готувати шпинат, щоб він корисним і залишався, до яких страв його можна додати, щоб було ще смачніше. Рецепти досить прості та підійдуть для щоденного меню дорослих і дітей.
Для інформації: найпростіше додавати свіжий шпинат у салати, багато хто додає шпинат у яєчну суміш для омлету. А сьогодні дізнаємося, як готувати не менш смачні, але більш оригінальні страви із зеленим овочем.
Сирний суп зі шпинатом
Легкий суп із плавлених сирків і свіжого шпинату особливо смакує з житніми сухариками. З приготуванням впорається і підліток.
Інгредієнти на 4 порції:
- Цибуля та морква - по 1 шт.;
- Картопля - 2 шт.;
- Плавлені сирки - 2 шт. по 100 г;
- Шпинат свіжий - 100 г;
- Сіль і перець за смаком.
Приготування покроково:
- Закип'ятити 2 л води, очистити овочі та нарізати кубиками.
- Кинути в киплячу воду, посолити, варити 15 хв.
- Сирки нарізати кубиками, шпинат помити, обтрусити, крупно нарізати.
- Кинути сирки, варити ще 5-10 хвилин до повного розчинення сиру. Перебити суп за бажанням у блендері, повернути на вогонь.
- Кинути шпинат, прогріти до закипання, приправити за смаком.
Для сухариків на сухій пательні підсушити кубики хліба, посолити, приправити за смаком сухими травами або часниковим порошком. Корисно їсти суп одразу, в день приготування, більше не розігрівати.
Котлети а-ля по-київськи зі шпинатом
Цей рецепт буде корисний для батьків примхливих дітей, які відмовляються добровільно їсти корисні овочі. Котлетки в паніровці з секретом!
Інгредієнти на 4 порції:
- Куряче філе - 250 г;
- Яйце - 1 шт.;
- Вершкове масло - 80 г;
- Шпинат - 80 г;
- Сіль і перець;
- Панірувальне борошно та олія для смаження.
Приготування покроково:
- М'ясо промити, обсушити, розрізати на 4 пласти, як на шніцелі. Посолити та поперчити.
- Шпинат промити, дрібно нарізати, змішати з розм'якшеним вершковим маслом. Якщо хочете, можна додати товчений часник, трохи мускатного горіха, рубаний кріп.
- Начинку розділити на 4 частини, викласти на підготовлене м'ясо і згорнути рулетами, щоб вийшли плоскі котлетки.
- Кожен рулет занурити у збите яйце, потім запанірувати, обсмажити в гарячій олії по 3-4 хвилини з кожного боку.
- Подавати з картопляним пюре.
Для найменших можна замість філе використовувати рубане куряче м'ясо або м'ясо індички. Котлетки можна приготувати заздалегідь про запас і заморозити.
Піца з яйцем, тунцем і шпинатом
Піца - не найкорисніший фастфуд, але тільки не в цьому випадку. А приготувати її можна за чверть години для ситної, але корисної вечері або перекусу на пікніку.
Інгредієнти на 1 піцу діаметром 25-30 см:
- Бездріжджова заготовка для піци - 1 шт.;
- Томатна паста - 1-1,5 ст. л.;
- Оливкова олія - 1 ст. л.;
- Італійські трави - чайна ложка;
- Часник - 1 зубчик;
- Тунець у власному соку - 1 б., 180 г;
- Яйце куряче - 2 шт.;
- Шпинат - 100 г.;
- Сир будь-який (моцарела, голландський, сулугуні, готова суміш тертих сирів для піци) - 100 г.
Приготування покроково:
- Відкрити консерви і злити сік, розім'яти виделкою. Яйця вбити в чашку і злегка збити виделкою.
- Томатну пасту розвести оливковою олією і такою ж кількістю теплої води, посолити, поперчити, вичавити часник, додати трави і розмішати - вийшов домашній соус для піци, ароматний і корисний.
- Шпинат промити, просушити і нарізати або порвати руками.
- Зібрати піцу: спочатку соус з олією, потім тунець, зверху шпинат. Наприкінці заливаємо всю піцу збитими яйцями і посипаємо тертим сиром.
- Випікати піцу при температурі 180-200 градусів 10-15 хвилин, поки не затвердіє яйце і не утворить рум'яну скоринку сир.
За бажанням тунець можна замінити шинкою, салямі або відвареною телятиною - вийде теж дуже смачно.
Корисні рекомендації
Шпинат можна додавати практично до будь-яких страв: до зеленого борщу, до супу з рисом або макаронами, до омлету. Шпинат відмінно розкривається в овочевих весняних салатах: комбінуйте його з листям молодої кропиви, кульбаби, черемшею, доповнюйте зеленою цибулею, редисом, огірками та яйцями пашот - це дуже смачно і корисно, справжня вітамінна бомба.
Також шпинат гарний у теплих салатах - наприклад, за основу можна взяти листя шпинату, зверху викласти нарізану смужками телятину або птицю гриль, шматочки запеченої риби або курячу печінку. На гарнір відмінно підійдуть карамелізовані груші, яблука або шматочки манго. А заправку легко приготувати із суміші соєвого соусу, меду, гранатового соку, оливкової олії. Завершальний штрих - підсушене насіння кунжуту, соняшнику чи гарбуза, мигдалеві пелюстки або подрібнені волоські горіхи.
І останній швидкий та корисний рецепт - песто зі шпинату та горіхів. В ідеалі брати кедрові, але якщо їх немає, підійдуть мигдаль, кеш'ю, навіть волоські. Пучок шпинату промити. Подрібнити, додати жменю горіхів, кілька гілочок базиліка, петрушки, можна використати чебрець або розмарин. Перебити все блендером до однорідної маси, але щоб залишалися невеликі шматочки зелені та горіхів. Заправити сіллю, меленим чорним перцем, оливковою олією.
Італійці додають пармезан і їдять із песто спагеті або різотто. Дуже ароматно і смачно навіть без м'яса та риби! Зберігати заправку можна в холодильнику в щільно закритій банці до 2 місяців.





