Чим можна замінити яйця в сирниках: популярні рецепти з використанням бананів, манки або вівсянки

Існує кілька причин, щоб готувати сирники без яєць: їх не виявилося під рукою, є алергія на білок або хочеться приготувати менш калорійну страву. Чим же замінити яйце в сирниках, якщо виникла така необхідність?
Як обійтися без яєць, готуючи сирники
Виключаючи з рецепта яйця, доведеться передбачити варіанти, чим же їх можна замінити. Адже основна роль цього продукту полягає в здатності скріпити інгредієнти, які використовуються для сирних сирників, а також не дати їм розтектися по сковороді під час обсмажування.
Нижче наведено три найпопулярніші рецепти сирників, які можна приготувати без додавання яєчного продукту.
Сирники з додаванням банана
Дивовижне поєднання банана з кисломолочним сиром без додавання яйця дає чудовий ефект при приготуванні оладок з кисломолочного сиру. Вони виходять пишними, смачними, рум'яними.
Інгредієнти:
- 400 г сиру;
- один банан;
- 30 г цукру;
- 200 г борошна;
- щіпка соди, погашеної в оцті;
- сіль - за бажання, за смаком;
- олія рослинна або вершкове масло для смаження.
Етапи приготування:
- Протерти сир через сито або пропустити в блендері до однорідної консистенції.
- Додати банан замість яйця, попередньо розім'явши його виделкою. Саме він виступає сполучним компонентом, роблячи сирники винятково пишними та ніжними на смак.
- Додати до сирно-бананової маси борошно. Його кількість варіюється залежно від консистенції самого сиру. Якщо він рідкий, борошна знадобиться більше, якщо щільний - відповідно менше.
- Вимісити тісто, скачати невеликі кульки, приплюснути їх. Потім присипати борошном, викласти на сковорідку з розігрітою олією.
- Обсмажити з кожного боку до рум'яної скоринки.
Після обсмажування викласти готові сирники на паперовий рушник, щоб стекла зайва олія. Сметана і шоколадний соус підкреслять чудовий смак страви.
Сирники з манкою
За цим дивовижним рецептом можна приготувати смачні сирники не тільки без яєць, а й без борошна. Манка забезпечує легкість оладок із сиру, утримує їхню форму в процесі обсмажування і після охолодження, що не завжди вдається навіть при використанні яєць.
Інгредієнти:
- 300 г сиру;
- 3 ст. л. манної крупи;
- 30 г цукру-піску;
- по дрібці солі, ваніліну і соди;
- родзинки - за бажання;
- олію для смаження.
Процес приготування:
- Перетерти сир виделкою, попередньо додавши сіль, цукор.
- Додати манку, соду і ванілін. Сюди ж ввести родзинки.
- Добре вимісити тісто, за потреби додаючи манку, якщо використовується дуже м'який сир.
- Отриману масу відправити на 30 - 40 хв у холодильник. За цей час манка набубнявіє, що зробить страву повітряною і м'якою.
- Сформувати сирники, надавши їм округлої злегка приплюснутої форми. Обваляти оладки в борошні або манці, викласти на сковорідку.
- Обсмажити спочатку з одного, потім - з іншого боку.
Такі чудові сирники складуть гідну конкуренцію класичній страві з яйцем і борошном. Для сніданку або вечері краще не придумати.
Вівсянка замість яєць
Маючи здатність скріплювати інгредієнти між собою, вівсяне борошно цілком може впоратися з цією функцією під час приготування сирників. Її використання замість яєць і звичайного пшеничного борошна дає чудовий результат. Сирники виходять не тільки смачні, а й дуже корисні.
Що знадобиться:
- 0,5 кг сиру 5-відсоткової жирності;
- 100 г вівсяного борошна;
- 10 г цукрового піску;
- щіпка солі;
- сода, гашена в оцті або кефірі, - на кінчику ножа;
- родзинки - за уподобаннями.
Алгоритм дій:
- Попередньо промити родзинки, залити їх окропом. Залишити на 10 хв. для набухання.
- Сир розім'яти блендером.
- Додати до нього решту інгредієнтів.
- Вимісити однорідне тісто. Скачати у вигляді ковбаски.
- Поставити в холодильник на 1 - 2 години.
- Розрізати на порційні шматки товщиною в палець.
- Обсипати кожен сирник пшеничним борошном, обсмажити на сковорідці з обох боків.
Ці сирники - страва, що представляє варіант правильного харчування. Особливо, якщо замість обсмажування їх на рослинній олії, запекти їх у духовці.
Запитання та відповіді за темою
З: Чи можна посмажити сирники з сиру без використання олії?
В: Так. Але для цього знадобиться спеціальна сковорідка з антипригарним покриттям.
В: Який сир вибрати для сирників без яйця?
О: Оптимальний варіант - продукт середньої жирності.
В: Чи обов'язково гасити соду оцтом для сирників без яйця?
В: Ні, її можна погасити в невеликій кількості кислого молока або кефіру. А якщо сир кислий, то соду можна взагалі не гасити нічим.
Ніжна й апетитна страва, приготована без використання яєць, перевершує за смаковими якостями класичні сирники з їхнім додаванням. Вони вирізняються пишністю, зберігають форму в процесі приготування і радують рум'яною скоринкою.





